ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονιστική ιστορία: Έπεσε από τα 33.000 πόδια - Δείτε πώς κατάφερε να επιζήσει

Συγκλονιστική ιστορία: Έπεσε από τα 33.000 πόδια - Δείτε πώς κατάφερε να επιζήσει
Youtube

Η Vesna Vulovic, αν και δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, κατέχει ακόμα παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για την υψηλότερη πτώση χωρίς αλεξίπτωτο και η περίπτωσή της χαρακτηρίζεται ως μοναδική.

Στις 26 Ιανουαρίου του 1972 η Vesna Vulovic επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο από τη Στοκχόλμη, μαζί με 27 ακόμη άτομα. Η πτήση της 22χρονης αεροσυνοδού θα κατέληγε στο Βελιγράδι, αφού πρώτα θα πραγματοποιούσε στάσεις στην Κοπεγχάγη και στο Ζάγκρεμπ.

Η Vesna Vulovic στην πραγματικότητα, δεν θα έμπαινε ποτέ σε αυτό το αεροπλάνο. Το όνομά της είχε μπερδευτεί με το όνομα μιας άλλης συναδέλφου της, με αποτέλεσμα να μπει στη πτήση «JAT Yugoslav 367», παίρνοντας τη θέση της συνονόματής της. Η 22χρονη αισθάνθηκε ότι η τύχη τής χαμογέλασε, καθώς της άρεσε η δουλειά της και λάτρευε τα ταξίδια.

Μετά την απογείωση του αεροσκάφους τύπου κι ενώ προσέφερε φαγητό και ροφήματα στους επιβάτες, η Vesna Vulovic άκουσε μια εκκωφαντική έκρηξη, σύμφωνα με μαρτυρία της.

Το τραγικό δυστύχημα κόστισε τη ζωή σε 27 από τους 28 επιβαίνοντες, ανάμεσα τους και τα μέλη του πληρώματος. Και τα 27 θύματα της αεροπορικής τραγωδίας σκοτώθηκαν ακαριαία, εκτός από την Vesna Vulovic. Η 22χρονη έκανε… ελεύθερη πτώση από τα 11.000 μέτρα (33.000 πόδια) χωρίς αλεξίπτωτο και επέζησε.

Δείτε στην gallery την ιστορία της:

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους, τύπου Douglas DC-9, έπεσαν στο χωριό Srbská Kamenice στα σύνορα Ανατολικής Γερμανίας και της σημερινής Τσεχίας.

Οι διασώστες εντόπισαν την 22χρονη αεροσυνοδό σοβαρά τραυματισμένη. Είχε σπασμένα χέρια, πόδια και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Η Vesna Vulovic έμεινε σε κώμα πολλές μέρες και παράλυτη για μήνες, αλλά τελικά συνήλθε. Τότε όμως δεν θυμόταν τίποτα. Οι γιατροί που την έσωσαν της εξήγησαν τι είχε συμβεί. Η νεαρή αεροσυνοδός σοκαρίστηκε αλλά δεν απέκτησε κάποιο μετατραυματικό σοκ από την εμπειρία. Λέγεται ότι ποτέ δεν ανέκτησε τις μνήμες εκείνης της ημέρας.

Η υποβλήθηκε σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις και κατάφερε να περπατήσει ξανά. Μετά την ανάρρωσή της, η 22χρονη συνέχισε να δουλεύει στην ίδια αεροπορική εταιρεία, ως προσωπικό εδάφους αυτή τη φορά.

«Όποτε σκέφτομαι το δυστύχημα, έχω ένα έντονο και βαρύ συναίσθημα ενοχής που κατάφερα κι επέζησα μόνο εγώ», τονίζει η ίδια, καταλήγοντας πως «ώρες-ώρες σκέφτομαι πως ίσως θα ήταν καλύτερο να μην είχα επιζήσει».

Το βραβείο Guinness και τα σενάρια επιβίωσης

Πίσω στην χώρα της, την υποδέχθηκαν ως εθνική ηρωίδα. Της δόθηκε το προσωνύμιο «η ηρωίδα του Ψυχρού Πολέμου» και τιμήθηκε από τον τότε Γιουγκοσλάβο ηγέτη, Τίτο.

Μερικά χρόνια αργότερα, της αποδόθηκε επίσημα το βραβείο Guinness, για το ρεκόρ της επιβίωσης από τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία. Η ευρέως αποδεκτή εξήγηση που έχει δοθεί για το πώς κατάφερε να επιζήσει από τα 33.000 πόδια βασίζεται σε μια σειρά από συμπτώσεις.

Την στιγμή της έκρηξης, η Vesna Vulovic βρισκόταν στο πίσω μέρος του αεροπλάνου. Εκεί, ένα από τα καρότσια που μετέφεραν το φαγητό έπεσε πάνω της και την κόλλησε στον τοίχο, με αποτέλεσμα να εμποδίσει την πτώση της εκτός του αεροσκάφους. Έτσι, όταν έγινε η πρόσκρουση της ουράς του αεροσκάφους πάνω στη βουνοπλαγιά, τα χιόνια συνέβαλαν στο να εξομαλυνθεί η σύγκρουση και το κομμάτι όπου βρισκόταν η 22χρονη αεροσυνοδός να γλιστρήσει πιο απαλά μέσα στο έδαφος.

Υπάρχει όμως ακόμα ένα σενάριο γύρω από το θαύμα της επιβίωσής της. Με ιστορικό χαμηλής αρτηριακής πίεσης, η Vesna γνώριζε ότι ήταν απίθανο να περάσει τις ιατρικές εξετάσεις. Έτσι λοιπόν, πριν τις εξετάσεις, η 22χρονη ήπιε πολλά φλιτζάνια καφέ, ελπίζοντας ότι θα κρατούσε την αρτηριακή πίεση σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Και λειτούργησε.

Μετά το ατύχημα και τις έρευνες οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό που θα της στερούσε το επάγγελμα που τόσο αγαπούσε, ίσως τελικά ήταν κι αυτό που της έσωσε τη ζωή. Πίστευαν ότι η χαμηλή αρτηριακή πίεση εμπόδισε την καρδιά της να εκραγεί όταν η Vesna έπεσε στην πλαγιά του βουνού.

Τα τελευταία χρόνια

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της η Vesna Vulovic τα πέρασε αρκετά φτωχικά. Είχε άρνηση να μιλήσει για το περιστατικό, ακόμη κι όταν της έκαναν προτάσεις παγκοσμίου φήμης ονόματα όπως η Όπρα Γουίνφρεϊ και το BBC. Κάποιοι λένε ότι λόγω της αμνησίας δεν θυμόταν τίποτα από εκείνη τη μέρα, ούτε από την συντριβή ούτε από την έκρηξη.

Η Vesna Vulovic έγινε σύμβολο τύχης, αν και εκείνη είχε διαφορετική άποψη για αυτό.

Έλεγε ότι ποτέ δεν αισθάνθηκε τυχερή που επέζησε εκείνη τη μέρα. «Τυχερή θα ήμουν αν δεν είχα ανέβει ποτέ σε εκείνο το αεροπλάνο».

Η Vesna Vulovic άφησε την τελευταία της πνοή το 2016, σε ηλικία 66 ετών από καρδιακή προσβολή. Η είδηση του θανάτου της, έγινε δεκτή με μια μείξη νοσταλγίας και λύπης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις