Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τέλος οι μάσκες για τους πλήρως εμβολιασμένους- Ανακούφιση…και χορός στη Γερουσία (vid)

Νατάσα Παυλοπούλου Νατάσα Παυλοπούλου

Σε άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους για όσους έχουν εμβολιαστεί, προχωρούν οι ΗΠΑ, μετά από σχετική εισήγηση απο τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων(CDC). O Mπάιντεν έκανε λόγο για μία υπέροχη ημέρα, ενώ το γύρο του κόσμου κάνουν στιγμιότυπα χαράς και ανακούφισης με πρωταγωνιστές Γερουσιαστές που αποχωρίζονται μετά απο μήνες τις μάσκες τους.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι ξημέρωσε μία «υπέροχη μέρα για την Αμερική», καθώς οι αρμόδιες αρχές της χώρας έδωσαν το «πράσινο φως» στους εμβολιασμένους πολίτες να αφαιρέσουν επιτέλους τις μάσκες τους όχι μόνο στους εξωτερικούς αλλά και στους εσωτερικούς χώρους.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν έκανε δηλώσεις στο Οβάλ Γραφείο, χωρίς να φοράει μάσκα αμέσως μετά την ανακοίνωση-ορόσημο από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) .

Στις αναθεωρημένες οδηγίες τους οι αρμόδιες υπηρεσίες ανέφεραν ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους και μπορούν να αποφύγουν τη χρήση της σε εσωτερικούς χώρους στα περισσότερα μέρη, σε ένα ακόμη βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα.

Τα CDC τόνισαν επίσης ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζεται να κρατούν κοινωνικές αποστάσεις στα περισσότερα μέρη. Η υπηρεσία ελπίζει επίσης ότι η νέα οδηγία θα ωθήσει περισσότερους Αμερικανούς να εμβολιαστούν.

Η είδηση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους Αμερικανούς πολίτες, πρόσφερε όμως και μία σπάνια στιγμή ανεμελιάς και στην αίθουσα του Κογκρέσου, οπου Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές άρχισαν να χορεύουν και να αφαιρούν τις μάσκες τους όταν ενημερώθηκαν σχετικά.

Ναι στις μάσκες σε αεροπλάνα, τρένα, νοσοκομεία, ιατρεία

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την επιστροφή στην προ πανδημίας ζωή, οι ειδικοί ωστόσο εξακολουθούν να συνιστούν στους εμβολιασμένους να φορούν μάσκα σε αεροπλάνα και τρένα, καθώς και σε αεροδρόμια, κόμβους διαμετακόμισης, μαζικής διέλευσης και σε τοποθεσίες όπως νοσοκομεία και ιατρεία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεχόταν πιέσεις για να μειώσει τους περιορισμούς στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Σε ένα άλλο σημαντικό βήμα για την επιστροφή της κανονικότητας στις ΗΠΑ , ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Δασκάλων που αριθμεί 1,7 εκατομμύρια μέλη ζήτησε από τα σχολεία να ανοίξουν ξανά το φθινόπωρο. Η ανακοίνωσή του έρχεται μετά από την έγκριση της χρήσης του εμβολίου της Pfizer για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Τα κρούσματα στις ΗΠΑ έχουν πέσει στο χαμηλότερο σημείο από τον περασμένο Σεπτέμβριο και οι θάνατοι είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και το προσωπικό έφθασαν χωρίς μάσκες σε εκδήλωσης στον Κήπο των Ρόδων στο Λευκό Οίκο για τις νέες οδηγίες. "Δεν πρόκειται να βγούμε έξω και να συλλάβουμε ανθρώπους", πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, προτρέποντας τους μη εμβολιασμένους Αμερικανούς να φορούν μάσκες.

Στο λογαριασμό του στο Twitter δημοσίευσε: "Ο κανόνας είναι τώρα απλός: εμβολιαστείτε ή φορέστε μάσκα μέχρι να το κάνετε. Η επιλογή είναι δική σας».

Λιγότεροι απο τους μισούς Αμερικανούς έχουν εμβολιαστεί πλήρως

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει εξουσία να διατάζει τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν ή να φορέσουν μάσκες. Οι τελευταίοι κανόνες ανακοινώνονται την ώρα που ένα ποσοστό 35% περίπου των Αμερικανών έχει εμβολιαστεί πλήρως, η εκστρατεία ανοσοποίησης ωστόσο φαίνεται να χάνει τη δυναμική της.

Η επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) δρ Ροσέλ Βαλενσκι, δήλωσε στο Λευκό Οίκο: «Όποιος είναι πλήρως εμβολιασμένος μπορεί να συμμετάσχει σε εσωτερικές και εξωτερικές δραστηριότητες, μεγάλες ή μικρές, χωρίς να φοράει μάσκα. Αν έχετε εμβολιαστεί πλήρως, μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε τα πράγματα που σταματήσατε να κάνετε λόγω της πανδημίας. Όλοι λαχταρούσαμε αυτήν τη στιγμή, όταν μπορούμε να επανέλθουμε σε κάποια αίσθηση κανονικότητας».

Οι συμβουλές των CDC δεν αντικαθιστούν τις τοπικές διατάξεις και ορισμένες επιχειρήσεις ενδέχεται να απαιτούν από τους πελάτες και τους εργαζόμενους να φορούν μάσκες. Τον Απρίλιο, οι ειδικοί είπαν ότι οι μάσκες μπορούν να αφαιρεθούν για τις περισσότερες υπαίθριες δραστηριότητες, αλλά συνέστησε τη χρήση τους σε πολυσύχναστες συγκεντρώσεις.

Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα μπορεί να χρειαστεί επίσης να συνεχίσουν να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους. Τα CDC ορίζουν ως «πλήρως εμβολιασμένο» ένα άτομο, δύο εβδομάδες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης, ή της πρώτης δόσης αν πρόκειται για μονοδοσικό εμβόλιο.

Το τέλος στις μάσκες ωστόσο σημειώνει το BBC, θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένους Αμερικανούς, με λιγότερο από το ήμισυ του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί πλήρως και χωρίς να υπάρχει τρόπος να επιβεβαιωθεί εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή όχι.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει θέσει ως στόχο να εμβολιάσει το 70% των Αμερικανών με τουλάχιστον μία δόση μέχρι την 4η Ιουλίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Σήμερα η κηδεία της Κάρολαϊν που δολοφονήθηκε - Τραγική φιγούρα η μητέρα της