ΚΥΠΡΟΣ

Προϋπολογισμό λιτότητας ψήφισε η Κύπρος

Προϋπολογισμό λιτότητας ψήφισε η Κύπρος

H Κυπριακή Βουλή ενέκρινε αργά χθες το βράδυ τον προϋπολογισμό του 2012 με σημαντικές αλλαγές που υπολογίζεται ότι περικόπτουν ή δεσμεύουν γύρω στο 5% των συνολικών κρατικών δαπανών.

Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν οι τριάντα παρόντες βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Κατά του προϋπολογισμού ψήφισαν οι 17 παρόντες βουλευτές του ΔΗΣΥ, ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

Της ψήφισης του προϋπολογισμού προηγήθηκε η ψήφιση δεκάδων τροπολογιών που εκτιμάται ότι επηρεάζουν δαπάνες εκατοντάδων εκατομμυρίων. Σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, που συζήτησε σε έκτακτη συνεδρία τις τροπολογίες, το ύψος των περικοπών φθάνει τα 260 εκ ευρώ. Η βουλή δέσμευσε επίσης κονδύλια που υπολογίζεται ότι φθάνουν τα 80 εκ ευρώ.

Πριν τις σημερινές περικοπές, το σύνολο των προϋπολογιζόμενων δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού του 2012, εξαιρουμένων των αποπληρωμών δανείων, ανερχόταν στα 7.537.000 ευρώ.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «η Βουλή ψήφισε τροπολογίες για περαιτέρω περικοπές δαπανών, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2012».