ΚΥΠΡΟΣ

Ακιντζί ή Τατάρ: Γιατί είναι σημαντικές οι εκλογές στην κατεχόμενη Κύπρο

Ακιντζί ή Τατάρ: Γιατί είναι σημαντικές οι εκλογές στην κατεχόμενη Κύπρο

Στις κάλπες προσέρχονται για δεύτερη Κυριακή οι Τουρκοκύπριοι για να επιλέξουν μεταξύ των δύο υποψηφίων που επικράτησαν στον πρώτο γύρο των «προεδρικών» εκλογών στα Κατεχόμενα, του νυν ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί και του «πρωθυπουργού» του κατοχικού καθεστώτος Ερσίν Τατάρ, εκλεκτού της Άγκυρας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η εκλογές αυτές θεωρούνται κρίσιμες επειδή είναι η πρώτη φορά από την τουρκική εισβολή του 1974 που οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται τόσο διχασμένοι ως προς το βασικό ερώτημα της ίδιας της ύπαρξης της κοινότητάς τους.

Είναι επίσης η πρώτη φορά από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και, αργότερα, την τουρκική εισβολή που η Αγκυρα βρίσκεται σε σύγκρουση με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. Από αυτή και μόνο την άποψη, οι «εκλογές» αυτές μπορούν αν θεωρηθούν και κρίσιμες και καθοριστικές για το μέλλον ολόκληρης της Κύπρου.

Με ομοσπονδία και ΕΕ ή με την Τουρκία;

Το δίλημμα μπροστά στην κάλπη του μέσου Τουρκοκύπριου -και όχι των εποίκων που ούτως ή άλλως έχουν συνδέσει τη μοίρα τους με την Τουρκία- είναι αν θα επιλέξει τον Ακιντζί και άρα θα κρατήσει ανοιχτή την πόρτα για μία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και ένα ευρωπαϊκό μέλλον ή αν θα ψηφίσει τον Τατάρ και ουσιαστικά θα ανοίξει το δρόμο για την ενσωμάτωση των κατεχομένων και τυπικά στην Τουρκία ως 82ου νομού.

Στη δεύτερη περίπτωση, της επικράτησης του Τατάρ δηλαδή, θα μεταφερθεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα όλη η παθογένεια του τουρκικού πολιτικού συστήματος, μαζί και την νοοτροπία της ερντογανικής διακυβέρνησης.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr