ΚΥΠΡΟΣ

Με αναφορές στην τουρκική προκλητικότητα υποδέχθηκε τον Πάπα ο Αναστασιάδης (vid)

Με αναφορές στην τουρκική προκλητικότητα υποδέχθηκε τον Πάπα ο Αναστασιάδης (vid)
Η τελετή υποδοχής του στο Προεδρικό έγινε με τιμές αρχηγού Κράτους
AP Images

O Πάπας Φραγκίσκος κάτω από δρακόντεια μέτρα, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας σήμερα (2/12) λίγο πριν τις 15:00 το απόγευμα - Στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου τον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος τον ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, για τις τουρκικές προκλήσεις

Αποτελεί υψίστη τιμή η παρουσία σας στην Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τον Πάπα Φραγκίσκο. Αναφερόμενος στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον της Κύπρου, σημείωσε ότι η παρουσία του στέλνει μηνύματα θάρρους και αισιοδοξίας. Αναφέρθηκε ακόμη στο πολυμερές διπλωματικό έργο της Αγίας Έδρας, η οποία εδραίωσε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει. Επεσήμανε ακόμη ότι δικαίως χαρακτηρίζεται ως «ο Παπάς των φτωχών», μέσω ενός οραματισμού που στοχεύει την εξάλειψη της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διαβεβαίωσε ότι «μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για την Κύπρο». Έκανε αναφορές στην κλιματική αλλαγή, ενώ εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη συμβολική πρωτοβουλία για μεταφορά 50 μεταναστών στην Ιταλία. Τόνισε ότι η μεταφορά στέλνει μήνυμα για ισότιμη κατανομή βαρών εντός της ΕΕ.

Aναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι παρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας η Τουρκία επιδεικνύει αδιαλλαξία και επιθετικότητα, με την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στην ΑΟΖ και στα Βαρώσια, ενώ υποστήριξε ότι παρατηρούμε στρατικοποίηση των κατεχομένων. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την αλαζονεία του ισχυρού», τόνισε ο Πρόεδρος.

Tελετή υποδοχής με τιμές αρχηγού Κράτους

Στο Προεδρικό ο Πάπας, έφτασε μέσα σε ένα μαύρo FIAT και με τη συνοδεία αυτοκινητοπομπής και έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους. Τον υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο. Αποδόθηκαν τιμές από στρατιωτικό άγημα ενώ έγινε ανάκρουση του Παπικού Ύμνου και Εμβατηρίου, που είναι ο εθνικός ύμνος του Βατικανού και του Εθνικού Ύμνου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πάπας Φραγκίσμος κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Τρίτου που βρίσκεται στο προαύλιο του Προεδρικού Μεγάρου.

Κατά την εικοσάλεπτη συνάντηση του Προέδρου με τον Πάπα έγινε ανταλλαγή δώρων.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώρισε στον Πάπα παραδοσιακά λευκαρίτικα τραπεζομάντηλα για την κάλυψη της Αγίας Τράπεζας και του Αγίου Δισκοπότηρου και ασημένια μερέχα, ενώ ο Πάπας πρόσφερε στον Πρόεδρο ένα μετάλλιο ειδικά σχεδιασμένο για το ταξίδι του σε Ελλάδα και Κύπρο, το οποίο απεικονίζει τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα και οκτώ βιβλία που συνέγραψε.

Ο Πρόεδρος παρουσίασε επίσης στον Πάπα την ειδική έκδοση γραμματοσήμου για την επίσκεψή του στην Κύπρο.

Κατά την είσοδο του Πάπα στο κτήριο του Προεδρικού Μεγάρου η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου έπαιζε το ορατόριο «Μεσσίας» του Χέντελ. Της κατ’ ιδίαν συνάντησης ακολούθησε συνάντηση του Πάπα με την οικογένεια του Προέδρου Αναστασιάδη.

H ανάρτηση στο Twitter

"Αποτελεί ύψιστη τιμή για την Πολιτεία, εμένα προσωπικά και ολόκληρο τον λαό της Κύπρου να υποδεχόμαστε σήμερα στην Κύπρο την Αυτού Αγιότητα Πάπα Φραγκίσκο", ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΠΗΓΕΣ: ΚΥΠΕ, Alphalive.com, Sigmalive.com

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετάλλαξη Όμικρον: Έλληνας από τη Νότια Αφρική το πρώτο κρούσμα – Εντοπίστηκε στην Κρήτη

Πλεύρης: Μόνο εμβολιασμένοι στα θεματικά πάρκα τα Χριστούγεννα, αλλαγές στο πιστοποιητικό νόσησης