ΚΥΠΡΟΣ

Σε ταραχή Άγκυρα και Τουρκοκύπριοι: Δηλώσεις Τατάρ και Οκτάι για την άρση του εμπάργκο όπλων

Οκτάι
«Με αυτή την παροχή οπλικών συστημάτων θα ενισχύσουν τους Ελληνοκυπρίους και θα πουν στην Τουρκία "πρόσεχε!"»
AP

Ταραχή έχει επιφέρει στην τουρκική πλευρά η ιστορική απόφαση-«χαστούκι» των ΗΠΑ να αίρει το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

Τόσο από τον πλευρά της Τουρκίας όσο και από το ψευδοκράτος υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, καθώς αυτή η κίνηση των ΗΠΑ θεωρείται αν όχι αναπάντεχη, τότε ξαφνική.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του ηγέτη των τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ ο οποίος απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το αν «με την απόφαση αυτή οι ΗΠΑ, μετά τα νησιά του Αιγαίου, στρατιωτικοποιεί και την Κύπρο» και «μήπως μπορούμε να πούμε πως κι αυτό το μέρος το μετατρέπουν σε αμερικανική βάση»

Η απάντηση του Ερσίν Τατάρ είχε ως εξής: «Με αυτή την παροχή οπλικών συστημάτων θα ενισχύσουν τους Ελληνοκυπρίους και θα πουν στην Τουρκία "πρόσεχε!" κοίταξε να δεις υπάρχουν και τα οπλικά συστήματά μας και στην Κύπρο. Θα προειδοποίησουν την Τουρκία. Αυτό το γεγονός είναι ενοχλητικό για την Τουρκία».

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Γουάτ Οκτάι δήλωσε για την απόφαση αυτή των ΗΠΑ ότι «η άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ κατά της 'Ε/Κ ΔΝΚ' είναι ατυχής και κοντόφθαλμη για την περιοχή. Η απόφαση αυτή, η οποία θα βλάψει την ειρήνη στην περιοχή και θα καταστήσει τη μη λύση μόνιμη, θα πρέπει να ανατραπεί το συντομότερο δυνατό. Τουρκία θα συνεχίσει να εκπληρώνει με αποφασιστικότητα την ευθύνη που έχει ως εγγυήτρια χώρα για ένα περιβάλλον ειρήνης και ηρεμίας στο νησί».

Σχετικές ειδήσεις:

Εκνευρισμός στην Άγκυρα, ικανοποίηση στη Λευκωσία για την αμερικανική άρση του εμπάργκο όπλων