ΚΥΠΡΟΣ

Προϋπολογισμός 2013: Συζήτηση για τους τρόπους επίλυσης του αδιεξόδου

Προϋπολογισμός 2013: Συζήτηση για τους τρόπους επίλυσης του αδιεξόδου

Οι ευρωβουλευτές θα αναζητήσουν με την Κυπριακή Προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τρόπους επίλυσης του αδιεξόδου που έχει προκύψει με τις διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το 2012 και 2013 στη σημερινή συζήτηση.

Η Επιτροπή θα υποβάλει νέο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2013, καθώς το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συνδιαλλαγής, σύμφωνα με το SigmaLive.

Την ίδια στιγμή, ορισμένα ευρωπαϊκά προγράμματα εξακολουθούν να μη προχωράνε καθώς η Επιτροπή δεν μπορεί πλέον να πληρώσει τους λογαριασμούς. Παρά την κοινή δήλωση που υπεγράφη από όλα τα κράτη μέλη πέρυσι ότι θα ενεργήσουν γρήγορα για την κάλυψη οιουδήποτε ελλείμματος, μια μειοψηφία κρατών στο Συμβούλιο αρνείται να ενεργήσει, μπλοκάροντας έτσι την όλη διαδικασία. Η μειοψηφία αυτή υποστηρίζει ότι η Επιτροπή θα πρέπει να βρει τα χρήματα από ό,τι έχει απομείνει από τον προϋπολογισμό του 2012. Ο Επίτροπος Lewandowski, ωστόσο, έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.