Telegraph: Οι Κύπριοι μπορούν να γίνουν «Νορβηγοί της Μεσογείου»

Telegraph: Οι Κύπριοι μπορούν να γίνουν «Νορβηγοί της Μεσογείου»

Tα αποθέματα φυσικού αερίου μπορούν να κάνουν τους Κυπρίους «Νορβηγούς της Μεσογείου», σχολιάζει η DailyTelegraph αναφερόμενη σε εκτιμήσεις αξιωματούχων περί συγκέντρωσης έως και 60 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Σε ανταπόκρισή του από τη Λευκωσία, ο έμπειρος επικεφαλής διεθνών επιχειρηματικών ειδήσεων της βρετανικής εφημερίδας Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ αναφέρει παράλληλα ότι η Κύπρος έχει βεβαιώσει την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων «παρά τις απειλές από την Τουρκία να εμποδίσει την εξόρυξη με στρατιωτική βία αν δεν προηγηθεί συμφωνία επανένωσης του διαιρεμένου νησιού».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, αναφέρει η Telegraph, η NobleEnergy έχει ήδη βρει 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου σε ένα τεμάχιο του κοιτάσματος Αφροδίτη. Όπως σχολιάζεται, ο εντοπισμός των κοιτασμάτων έχει ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο στην περιοχή, με την Κύπρο να πραγματοποιεί διπλωματικό ελιγμό συσφίγγοντας τη σχέση της με το Ισραήλ και υποβάλλοντας αίτηση ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, που θα της επιτρέψει να αξιοποιήσει πόρους του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Έβανς-Πρίτσαρντ γράφει πως στη θεωρία τα κοιτάσματα θα μπορούσαν να αποδειχθούν καταλύτης για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. «Η Τουρκία χρειάζεται πολύ το αέριο της περιοχής για να απελευθερωθεί από τον κλοιό της Ρωσίας. Ένας αγωγός προς την Τουρκία θα βοηθούσε στην αποκατάσταση των διαταραχθέντων σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Ιερουσαλήμ και θα σταθεροποιούσε την περιοχή, με κάποιους διπλωμάτες να προτείνουν την ιδέα μίας ‘μεγάλης συμφωνίας’ που θα διευθετούσε πολλές διενέξεις με τη μία», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, όμως, προειδοποιεί το δημοσίευμα, η αξιοποίηση του αερίου θα μπορούσε εξίσου να προκαλέσει συρράξεις. Ο Ρεμ Κόρτεβεγκ από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης δηλώνει ότι αν δεν τύχει σωστής διαχείρισης, το κυπριακό αέριο θα μπορούσε να σκληρύνει τις πολιτικές διαφωνίες.

Η ανταπόκριση συνεχίζει με την παρατήρηση ότι ο μεγάλος άγνωστος παράγοντας είναι πώς η Κύπρος μπορεί να φέρει το αέριό της στην αγορά. Σημειώνεται ότι προκρίνεται η λύση της μονάδας υγροποιημένου αερίου κόστους 10 δισ. δολαρίων ώστε να αποφευχθεί η εξάρτηση από έναν φθηνότερο αγωγό, κόστους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσω της Τουρκίας. «Αλλά η Κύπρος δεν έχει βρει ακόμα αρκετό βεβαιωμένο αέριο ώστε να δικαιολογείται η επένδυση. Το ελάχιστο όριο για μονάδες LNG είναι έξι τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια», σημειώνεται.

Το δημοσίευμα κλείνει αναφέροντας πως είτε πρέπει να βρεθούν περισσότερα κοιτάσματα ή να υπάρξει συνεργασία με το Ισραήλ. Σημειώνεται δε πως ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν έχει αποκλειστεί ο αγωγός μέσω της Τουρκίας παράλληλα με το υγροποιημένο αέριο, αλλά αυτό θα απαιτούσε πολύ μεγάλες ποσότητες αερίου.

Καταλήγοντας ο Βρετανός συντάκτης σχολιάζει πως θεωρεί δυνατό στοίχημα ότι καμία μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία δεν θα ρίξει κονδύλια στην τελική φάση αξιοποίησης του αερίου όσο τα τουρκικά πολεμικά περιπολούν θυμωμένα.

ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΙΓΜΑ

Διαβάστε επίσης

Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα:Αναφέρεται σε μυστικές συνομιλίες για ΑΟΖ!