Κύπρος - Γαλλία συμμαχία για ΑΟΖ

Κύπρος  - Γαλλία συμμαχία για ΑΟΖ

Ο κύπριος υπουργός άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογο του Ζεράρ Λονγκέ, στην επίσημη επίσκεψη του στη Γαλλία.


Ο Γάλλος υπουργός επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Γαλλίας για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Άμυνας, οι δύο υπουργοί, στη συνάντηση η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα, προέβησαν σε ευρεία ανασκόπηση θεμάτων αμυντικής συνεργασίας και ασφάλειας καθώς και θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και για τις δύο χώρες και επαναβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς και την εξαίρετη συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων.

Ο κ. Ηλιάδης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τον ευχαρίστησε για τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του, τόσο στις θέσεις αρχών που τηρεί στο Κυπριακό, όσο και στο θέμα της ΑΟΖ της Κύπρου.

Σχετικά με τις έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο κ. Ηλιάδης τόνισε ότι η Κύπρος ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με υπευθυνότητα και απόλυτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και επιδιώκει την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή και καλεί την Τουρκία να συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Ο Γάλλος υπουργός, από την πλευρά του, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Γαλλίας για τη λύση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και τόνισε με έμφαση την αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης.

Τέλος, οι δυο υπουργοί συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία των δύο χωρών ενόψει της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ενώ ο Γάλλος υπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να παράσχει κάθε στήριξη για την επιτυχία της κυπριακής προεδρίας.