«Έτοιμη η Κύπρος να αντιμετωπίσει την Τουρκία»

 «Έτοιμη η Κύπρος να αντιμετωπίσει την Τουρκία»

Στη διαβεβαίωση πως η Ελλάδα και Κύπρος δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα για να μοιραστούν στη δική τους ΑΟΖ τους οποιουσδήποτε καρπούς, προέβη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο του συνεδρίου του «Economist» με θέμα «Αειφόρος, ανταγωνιστική και ασφαλής ενέργεια στην Ευρώπη».


«Το θέμα είναι η Τουρκία να διευθετήσει μαζί με την Ελλάδα προβλήματα που αντιμετωπίζει», σημείωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, σημειώνοντας πως «γνωρίζετε ότι εμπλέκεται και η Τουρκία», και πρόσθεσε ότι «σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα και το να προχωρήσουμε από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας».

Ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι  η Κύπρος θα ασκήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πραγματική βούληση στο να «σπάσει» το διπλωματικό και πολιτικό αδιέξοδο.

«Θέλω να κάνω ξεκάθαρο ότι η Κύπρος είναι πανέτοιμη, ανά πάσα στιγμή, να επιλύσει τα όποια προβλήματα ορθώνονται μπροστά μας, μαζί με την Τουρκία. Η αιτία της μη επίλυσης των προβλημάτων, ή, αν θέλετε, της μετατροπής τους σε ακόμη πιο σύνθετα, είναι η πολιτική της Τουρκίας. Δυστυχώς, ενώ η Τουρκία αναβαθμίζεται και ο ρόλος της στην περιοχή γίνεται κρίσιμος, αντί να διαδραματίζει ρόλο ειρηνοποιού διαδραματίζει ένα ρόλο επεκτατικό. Ακόμα και σε ό,τι αφορά στην Αραβική Άνοιξη, η προσπάθεια της Τουρκίας, κατά τη δική μας εκτίμηση, δεν είναι αυτή που πρέπει να είναι. Η Τουρκία δεν προσπαθεί να επενεργήσει θετικά σε ό,τι αφορά σε δημοκρατικές αλλαγές στις χώρες της γειτονίας μας, τις Αραβικές, αλλά προσπαθεί να τις ποδηγετήσει», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.

Ακόμη ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει πως είναι νωρίς  να εξάγει κανείς απόλυτα και σταθερά συμπεράσματα. «Αλλά οι κίνδυνοι ποδηγέτησης προς κατευθύνσεις της Τουρκίας είναι ουσιαστικά επεκτατικές όχι επί κράτους, αλλά επεκτατικές σε ό,τι αφορά στον έλεγχο της περιοχής και των ηγετικών δυνάμεων αυτών των χωρών και αυτές οι προσπάθειες είναι, ήδη, εμφανείς».