ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Οι «αρκούδες» θα ξαναβγούν στις αγορές - Το καμπανάκι από τους αναλυτές και το εκρηκτικό κοκτέιλ

wall street
Οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Να μην παρασύρονται από το bear market rally που λαμβάνει χώρα στις αγορές προειδοποιούν κορυφαίοι στρατηγικοί αναλυτές τους επενδυτές, επισημαίνοντας πως τα χειρότερα είναι μπροστά.

Όπως υποστηρίζουν οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν, γεγονός που θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια και αυτό θα οδηγήσει σε ύφεση τις οικονομίες. Το εκρηκτικό κοκτέιλ υψηλού πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης (σ.σ. στασιμοπληθωρισμός) θα προκαλέσει τριγμούς στα χρηματιστήρια το επόμενο διάστημα και θα οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τις μετοχές.

Η επικεφαλής επενδύσεων της Morgan Stanley Wealth Management συμβουλεύει τους επενδυτές να μην ενθουσιάζονται από το ράλι στη Wall Street. «Είδαμε μια μικρή χαλάρωση του πληθωρισμού τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, αλλά δεν είναι βέβαιο ακόμη ότι έχουμε δει την κορύφωση του» επεσήμανε η Lisa Shalett, εξηγώντας ότι η Morgan Stanley παραμένει ελαφρώς προσεκτική απέναντι στην αγορά, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή εξακολουθεί να είναι αρκετά αυξημένος ώστε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να χρειάζεται να συνεχίσει να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια.

Δεν έχει νόημα το ράλι στη Wall Street

Το ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς από την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve στα τέλη Ιουλίου φαίνεται ολοένα και δίχως νόημα, με τα μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη, ιδιαίτερα εκείνα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, να μην συμβαδίζουν με την κίνηση.

Αυτό ανέφεραν οι αναλυτές της Mizuho Securities, τονίζοντας ότι ενώ πολλοί επενδυτές έχουν στοιχηματίσει ότι η Fed θα απομακρυνθεί από την επιθετική της στάση για αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος, κινδυνεύουν να «αγνοήσουν μια σειρά από σημαντικά ζητήματα». «Για αρχή, η αναμενόμενη αντιστροφή της πολιτικής το 2023 απαιτεί μια εξαιρετικά ασυνήθιστη επιβράδυνση του πληθωρισμού από τα επίπεδα άνω του 9% τον περασμένο μήνα», εξήγησε η Mizuho Securities. «Εναλλακτικά, μια αντιστροφή της πολιτικής το 2023 θα μπορούσε να προκληθεί από μια απρόβλεπτη οικονομική κατάρρευση, αλλά αυτοί οι τύποι μετατοπίσεων δεν είναι ποτέ καλοί για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, επομένως και πάλι το ράλι των μετοχών δεν φαίνεται να συγχρονίζεται με τα μακροοικονομικά θεμελιώδη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής επενδύσεων της ελβετικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Prime Partners, Francois Savary, ο οποίος υποστήριξε πως οι επενδυτές θα πρέπει να αποφύγουν να κυνηγήσουν τα πρόσφατα ράλι σε μετοχές και ομόλογα δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής αβεβαιότητας. Ο Francois Savary είπε ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο να έχουμε ξεκάθαρη οικονομική ορατότητα λόγω των ιδιαιτεροτήτων του τρέχοντος επενδυτικού κύκλου, όπως η ανάκαμψη από την εποχή του Covid-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σχετικές ειδήσεις