MEDIA

Προς γκρεμός και πίσω ΒΗΜΑ

Προς γκρεμός και πίσω ΒΗΜΑ
Απερίγραπτη είναι η κατάσταση στο ΒΗΜΑ ένα 24ωρο μετά την αναστολή έκδοσης της ημερήσιας έκδοσης...

Απερίγραπτη είναι η κατάσταση στο ΒΗΜΑ ένα 24ωρο μετά την αναστολή έκδοσης της ημερήσιας έκδοσης. Όπως συμβαίνει εδώ και καιρό στον ΔΟΛ έτσι και αυτή τη φορά δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, καμία κατεύθυνση και τίποτε σίγουρο. Κανείς από τους εργαζόμενους στο ΒΗΜΑ δεν γνωρίζει ακόμη τι θα συμβεί. Οι απολύσεις έχουν ανακοινωθεί αλλά κανείς δεν γνωρίζει ούτε πόσοι θα φύγουν ούτε με ποια κριτήρια. Επανέρχεται το σενάριο για μεγάλο αριθμό απολύσεων, ακούγεται ότι κάποιοι θα διασωθούν μετακινούμενοι στα ΝΕΑ ενώ κανείς δεν ξέρει ποιοι θα μείνουν στην Κυριακάτικη έκδοση και ποιοι θα πάνε στο site της εφημερίδας. Η φημολογία αναφέρει ότι την Δευτέρα θα ξεκινήσει ο πρώτος γύρος απολύσεων χωρίς να μπορεί κανείς να πει κάτι με βεβαιότητα.

Το πρωί του Σαββάτου υπάρχει γενική συνέλευση εργαζομένων του Βήματος στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ αλλά δεν αναμένεται να δοθούν εκεί κάποιες απαντήσεις. Το μόνο που ίσως γίνει είναι μια ζύμωση για το πυροτέχνημα Καψή ότι αν μειώσουν όλοι οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ κατά 10-20% (ανάλογα με τον μισθό τους) τις αποδοχές τους είναι πιθανό να μην γίνει καμία απόλυση. Βέβαια ήδη οι εργαζόμενοι στα ΝΕΑ φρόντισαν μέσω των επιτελών της εφημερίδας να διαμηνύσουν προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχτούν αυτή την μείωση οπότε το σχέδιο πάει περίπατο. Επίσης καταλαβαίνουμε από όσα ακούγονται ότι και στο ΒΗΜΑ υπάρχει έντονος προβληματισμός και μάλλον αρνητικό κλίμα για αυτή την πρόταση.

Ο Παντελής Καψής ομολόγησε στους εργαζομένους ότι η ιδέα του για μείωση των αποδοχών δεν άρεσε καθόλου στον Στ. Ψυχάρη που διαφώνησε κάθετα. Παρόλα αυτά συμφώνησε με τα λεγόμενα Καψή, ο Ψυχάρης και τελικά είπε ότι σε περίπτωση που υπήρχε αποδοχή στον ΔΟΛ θα δεσμευόταν ηθικά και δεν θα προχωρούσε σε απολύσεις. Το δικό μας ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Π.Καψής με δική του πρωτοβουλία έκανε την πρόταση για την μείωση αφού είχε αποχωρήσει ο Στ.Ψυχάρης από την εφημερίδα σε μια προσπάθεια να δείξει ότι κάτι προσπαθεί να κάνει αφού ομολόγησε και την δύσκολη προσωπική θέση στην οποία βρίσκεται μιας και πριν από 2 μήνες είχε ανακοινώσει άλλα πράγματα και τελικά είναι το δικό του όνομα αυτό με το οποίο κλείνει η εφημερίδα. Όπως μαθαίνουμε όταν το έμαθε ο Στ.Ψυχάρης έγινε χαμός και ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με τον Π.Καψή για την απόφαση του να προχωρήσει στην συγκεκριμένη ενέργεια.

Στο μεταξύ, απολύτως τίποτε δεν είχε οργανωθεί για την επόμενη ιντερνετική μέρα χάρις στην οποία υποτίθεται έγινε η αναστολή της ημερήσιας έκδοσης. Διευθυντές, αρχισυντάκτες και εργαζόμενοι κυριολεκτικά αυτοσχεδιάζουν παράγοντας ύλη για μια έκδοση pdf της εφημερίδας και ταυτόχρονα γράφονται κείμενα από τους συντάκτες και για το site. Αυτό το pdf θα υπάρχει για περίπου 30-40 μέρες και μετά υποτίθεται ότι θα υπάρχει πλέον μόνο η ενδυναμωμένη έκδοση του site της εφημερίδας. Όμως ερωτήματα για το πως θα τρέχει το pdf, ποίοι θα γράφουν σε αυτό και ποίοι στο site, ποία θα είναι τα κέντρα λήψης αποφάσεων των θεμάτων για το site αν θα υπάρχουν νέες συνθήκες εργασίας (ωράρια, κανόνες σύνταξης, υποχρεώσεις κλπ) βασισμένες στην λογική ενός ενημερωτικού site, αν με βάση τα νέα δεδομένα θα υπάρξουν συζητήσεις για μειώσεις αποδοχών και άλλα σχετικά δεν ξέρει κανείς να τα απαντήσει αφού όπως έχει γίνει σαφές όλα γίνονται και αποφασίζονται στο πόδι και οι αποφάσεις αλλάζουν με ταχύτητα φωτός.

Πηγή: www.newscode.gr

Ροή Ειδήσεων