ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στις ΗΠΑ: Σοκ από την εισβολή στο Καπιτώλιο - Τέσσερις οι νεκροί

Χάος στις ΗΠΑ: Σοκ από την εισβολή στο Καπιτώλιο - Τέσσερις οι νεκροί

Πρωτοφανείς εικόνες για τη δημοκρατία και την ιστορία των ΗΠΑ ήταν αυτές που εκτυλίχθηκαν για αρκετές ώρες το απόγευμα της Τετάρτης στο Καπιτώλιο μετά την εισβολή υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ και τον θάνατο μιας γυναίκας στο κτήριο.

Χρειάστηκαν σχεδόν τέσσερις ώρες προκειμένου η κατάσταση να ελεγχθεί με τον εκπρόσωπο των στρατιωτικών δυνάμεων που επενέβησαν στο Καπιτώλιο για την εκκένωση από τους εισβολείς να δηλώνει πως το κτήριο είναι ασφαλές.

Ενδεικτικό της κατάστασης στις ΗΠΑ είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες διακινείται το σενάριο για έναρξη διαδικασιών καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ με την ενεργοποίηση της 25ης τροποποίησης του Συντάγματος.

Το σενάριο αυτό ενισχύεται από το «άδειασμα» του Τραμπ τόσο από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο οποίος ήταν και αυτός που ανέλαβε να καλέσει την Εθνοφρουρά και ο οποίος στην ομιλία του μετά την επανέναρξη των εργασιών στο Καπιτώλιο είπε απευθυνόμενους στους εισβολείς «δεν κερδίσατε. Η βία δεν κερδίζει ποτέ. Η ελευθερία κερδίζει».

Παράλληλα σε μια πρωτοφανή εξέλιξη το Twitter μπλόκαρε για 12 ώρες τον λογαριασμό του Τραμπ μετά το βίντεο με το οποίο ναι μεν ζήτησε από τους υποστηρικτές του να αποχωρήσουν από το Καπιτώλιο χωρίς να καταδικάζει τα έκτροπα και επαναλαμβάνοντας τη θεωρία περί κλοπής στις εκλογές των ΗΠΑ.

Χαρακτηριστική η αποτύπωση των όσων συνέβησαν στο Καπιτώλιο από τα διεθνή ΜΜΕ που επιλέγουν τίτλους όπως «Η δημοκρατία υπό πολιορκία», «Τραμπ: Η στρατηγική του χάους», «Αναρχία στις ΗΠΑ» κ.α.

Η μεγαλύτερη αγωνία όλων πλέον είναι τι θα συμβεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου οπότε και είναι προγραμματισμένη η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν καθώς δεν μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις του στριμωγμένου Τραμπ, τον οποίο εγκαταλείπουν ήδη αρκετοί συνεργάτες του με αμερικανικά ΜΜΕ να μεταφέρουν πληροφορίες ότι προς παραίτηση είναι ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Ρόμπερ Ο Μπράιαν αλλά και ο αναπληρωτής του Μάθιου Πότινγκερ ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες έχει παραιτηθεί η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου Σάρα Μάθιους.

52 συλλήψεις

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της αστυνομίας συνολικά έχουν συλληφθεί 52 άτομα για την πολιορκία και την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Παράλληλα, η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μιούριελ Μπάουζερ ανακοίνωσε ότι παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες μετά τα επεισόδια. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα θα ισχύουν ως την 20ή Ιανουαρίου, ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της μητροπολιτικής αστυνομίας, Ρόμπερτ Κόντι, οι 47 από τις 52 συλλήψεις έγιναν εξαιτίας της παραβίασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επέβαλε η δήμαρχος Μπάουζερ.

Αρκετά άλλα πρόσωπα συνελήφθησαν επειδή οπλοφορούσαν, χωρίς να διαθέτουν άδεια ή επειδή τα όπλα τους είναι απαγορευμένα.

Σύμφωνα με τον Κόντι δύο αυτοσχέδιες βόμβες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της εθνικής επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων αλλά και της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών, ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε επίσης φορητό ψυγείο που περιείχε κοκτέιλ Μολότοφ σε όχημα στον χώρο του Καπιτωλίου.

Σκηνές χάους μέσα στο Καπιτώλιο:

Οι εικόνες που πλήγωσαν τη Δημοκρατία:

Τέσσερις νεκροι

Δυστυχώς όσα συνέβησαν μέσα και έξω από το Καπιτώλιο είχαν και τραγικές συνέπειες καθώς σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της αστυνομίας της Ουάσινγκτον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια.

Η μια ήταν γυναίκα που πυροβολήθηκε στο στήθος μέσα στο Καπιτώλιο και, όπως μετέδωσε το NBC, δεν τα κατάφερε και κατέληξε.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες νεκροί είναι επίσης δύο άνδρες και μια γυναίκα «σε διαφορετικά ιατρικά περιστατικά» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η στιγμή που δέχεται πυρά - ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Χρειάστηκε η Εθνοφρουρά για την αποκατάσταση της τάξης

Για την αποκατάσταση της τάξης επιστρατεύτηκαν μέλη της Εθνοφρουράς της Ουάσιγκτον και από τις γειτονικές πολιτείες της Βιρτζίνια και του Μέριλαντ.

Αρχικά η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Kayleigh McEnany δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την επέμβαση της εθνοφρουράς και των ομοσπονδιακών δυνάμεων στο Καπιτώλιο με το Πεντάγωνο να την διαψεύδει ανακοινώνοντας πως «Ο Μάικ Πενς έδωσε εντολή να επέμβει η εθνοφρουρά, όχι ο Ντόναλντ Τραμπ»

1.100 μέλη της κλήθηκαν να υποστηρίξουν την επιβολή του νόμου.

Μπάιντεν: Η Δημοκρατία δέχεται επίθεση - Δεν είναι διαδηλωτές, είναι εισβολείς

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του έκανε λόγο για επίθεση στη Δημοκρατία των ΗΠΑ, και κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να πάρει θέση και να βάλει τέλος σε όσα δραματικά έχουν συμβεί τις τελευταίες ώρες στην Ουάσιγκτον. «Αυτή την ώρα η δημοκρατία μας είναι κάτω από επίθεση, στο ίδιο το Καπιτώλιο. Μια επίθεση στους αντιπροσώπους του Έθνους και την αστυνομία που έχει κληθεί να τους προστατεύσει. Στους ανθρώπους που δουλεύουν στην καρδιά της πρωτεύουσας και της δημοκρατίας μας», είπε αρχικά ο Τζο Μπάιντεν και πρόσθεσε:

«Είναι μια επίθεση στις βασικές αρχές και αξίες της Αμερικής και οι σκηνές χάους που βλέπουμε στην Ουάσιγκτον δεν αντανακλούν αυτές τις αξίες. Ένας μικρός αριθμός ακραίων προκάλεσε χάος και χτυπάνε την τάξη. Πρέπει να σταματήσουν τώρα».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Η στιγμή της εισβολής μέσα στο Καπιτώλιο:

Μήνυμα Τραμπ: Πρέπει να πάτε στο σπίτι σας

Με ένα μήνυμα, που έστειλε μέσω βίντεο στο Twitter, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε να σταματήσουν τα επεισόδια στο Καπιτώλιο και οι υποστηρικτές του να αποχωρήσουν ειρηνικά βάζοντας τέλος στο χάος που επικράτησε στην Ουάσιγκτον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ωστόσο, για άλλη μια φορά επανέλαβε πως έγινε κλοπή και νοθεία στις εκλογές, επέμεινε να μην αποδέχεται την ήττα από τον Τζο Μπάιντεν, ωστόσο, ζήτησε από τους υποστηρικτές του να σεβαστούν τον νόμο και την τάξη και να επιστρέψουν στα σπίτια τους χωρίς περαιτέρω βίαιες συγκρούσεις.

«Ξέρω ότι σας έχει πληγώσει, είχαμε εκλογές στις οποίες μας έκλεψαν. Όλοι το ξέρουν, ειδικά οι αντίπαλοί μας. Πρέπει να πάτε στο σπίτι σας, πρέπει να υπάρξει ειρήνη. Πρέπει να τηρηθεί ο νόμος και η τάξη. Δεν πρέπει να πληγωθεί κανείς. Πρέπει να σεβαστούμε τους ανθρώπους που υπηρετούν τις αρχές. Είναι μια δύσκολη περίοδος, δεν έχει γίνει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Μας έκλεψαν, όλους μας. Εμένα, εσάς, τη χώρα. Ήταν εκλογές νοθείας αλλά πρέπει να κάνουμε ειρήνη. Είδατε τι συμβαίνει, πηγαίνετε στο σπίτι σας με ειρήνη», συμπλήρωσε.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Το χρονικό των συγκρούσεων

Τα επεισόδια έξω από το Καιπτώλιο σημειώθηκαν νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες υποστηρικτές του Τραμπ, αμέσως μετά την ομιλία του.

Ορισμένοι από αυτούς κατόρθωσαν να μπουν μέσα στο κτήριο, το οποίο αποκλείστηκε αμέσως. Την ώρα της εισβολής ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Κογκρέσου η οποία διακόπηκε, ενώ πολλοί εργαζόμενοι φυγαδεύτηκαν, μεταξύ των οποίων και ο Μάικ Πενς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χάος στην Ουάσιγκτον: Υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο