ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ανακοινώσεις Σταϊκούρα - Χατζηδάκη για το πακέτο μέτρων στήριξης Απριλίου

Οι ανακοινώσεις Σταϊκούρα - Χατζηδάκη για το πακέτο μέτρων στήριξης Απριλίου

Τα μέτρα στήριξης για τον Απρίλιο ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα αφορούν όσους επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού τον Απρίλιο.

Το συνολικό κόστος των μέτρων για στήριξη αναμένεται να υπερβεί -σε πλήρη εξέλιξη- τα 14 δισ. ευρώ για το 2021, περίπου διπλάσιο από τις εκτιμήσεις του υπολογισμού, γνωστοποίησε αρχικά ο κ. Σταϊκούρας.

Για τον Απρίλιο, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε:

  • Για τις επιχειρήσεις που έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα αναστέλλεται η πληρωμή δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών εισφορών. Η δόση μεταφέρεται στο τέλος της ρύθμισης.
  • Οι επιχειρήσεις που έχουν επιβληθεί μέτρα δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου 100% και για τον Απρίλιο,
  • Ειδικά για τον Απρίλιο συνεχίζεται σε επιχειρήσεις που ανήκουν στις ΚΑΔ η υποχρεωτική μείωση ενοικίου 40%,
  • Για τον Μάρτιο και μισθώσεις που έχουν γίνει έως 31/1 θα δοθεί προκαταβολή αποζημίωσης εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις

Ποιοι θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού και τον Απρίλιο

Σε ισχύ θα παραμείνουν και τον Απρίλιο τα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του κοροναϊού όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Ο προϋπολογισμός, για τους εργαζόμενους και ανέργους ξεπερνά τα 7,1 δισ. ευρώ ενώ οι ωφελούμενοι μόνο από τις δράσεις του υπουργείου Εργασίας ξεπερνούν τα 3 εκατ. Εκτιμώμενο κόστος των μέτρων είναι 695 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν επτά επί μέρους δράσεις:

  1. Οι εργαζόμενοι που πλήττονται δύναται να τεθούν σε αναστολή συμβάσης εργασίας δικαιούχοι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού 534, ευρώ. Καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές. Θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ που ίσχυσαν και τον Μάρτιο. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις επιχειρήσεις, Το κόστος 33ο ευρώ. παράλληλά δίνεται δώρο Πάσχα την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2021. Κόστος 210 εκατ. ευρώ
  2. Επιδοτούνται οι εργοδοτικές εισφορές εργαζομένων σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.
  3. Οι καλλιτέχνες που είναι ενταγμένοι στο μητρώο θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού και για τον Μάρτιο.
  4. Συνεχίζεται η επιδότηση του τομέα πολιτισμού σε θέατρα, κινηματογράφους και χώρους παραστάσεων έως και τον Μάρτιο του 2021.
  5. Ξεναγοί και τουριστικοί συνοδοί θα λάβουν επιδότηση ειδικού σκοπού 534 ευρώ.
  6. Παράταση δύο μηνών στα επιδόματα ανεργίας.
  7. Επεκτείνεται το μέτρο ΣΥΝεργασία έως τον Ιούνιο 2021

Περισσότερα σε λίγο