ΕΛΛΑΔΑ

Self test: Το πλάνο για τους εργαζόμενους - Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν - Πώς θα το πάρουν

Self test
InTime

Self test: Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας, προχώρησε σε ανακοινώσεις για τη διάθεση και τη διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους εργαζόμενους.

Από τις 19 Απριλίου θα αρχίσει η διάθεση των δωρεάν self-test στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα από τα φαρμακεία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

«Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουμε για την προστασία της δημοσίας υγείας, επιστρατεύουμε τα self test για να συμβάλουν στον έλεγχο της διασποράς στους χώρους εργασίας», ανέφερε σχετικά ο κ. Χατζηδάκης. Όπως εξήγησε, το εργαλείο των self-test θα επεκταθεί σε τομείς των επιχειρήσεων, τους οποίος ανέφερε στη συνέχεια.

Ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν self-test

  • Λιανεμπόριο (σούπερ μάρκετ, τρόφιμα και ποτά)
  • Εστίαση
  • Μεταφορές
  • Υπηρεσίες καθαρισμού
  • Κουρεία – Κομμωτήρια – Κέντρα Αισθητικής
  • Υπηρεσίας Τυχερών Παιχνιδιών και Στοιχημάτων

Για την άσκηση αυτών των δραστηριοτήτων, είναι υποχρεωτικά τα self test για τους εργαζόμενους, έτσι ώστε να εργάζονται με φυσική παρουσία. Θα πρέπει να διενεργούνται μια φορά την εβδομάδα.

Πώς θα τα προμηθεύονται οι εργαζόμενοι

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το υπουργείο θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τους ΑΜΚΑ των εργαζομένων οι οποίοι απασχολούνται στους παραπάνω κλάδους, μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Κάθε εβδομάδα το υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία, για τυχόν μεταβολές (σ.σ. νέες προσλήψεις, απολύσεις κλπ.).

Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δραστηριότητες υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self test. Θα τα προμηθεύονται δωρεάν από το φαρμακείο με χρήση του ΑΜΚΑ. Αν ο εργαζόμενος θέλει να κάνει rapid ή μοριακό τεστ με δαπάνη δική του ή της επιχείρησης, έχει τη δυνατότητα.

Πώς θα γίνεται η δήλωση των αποτελεσμάτων

Στη συνέχεια θα δηλώνουν το αποτέλεσμα στο self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «δήλωση αποτελέσματος για εργαζόμενο». Στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr για να περνάνε τα στοιχεία τους στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του όπως είναι και το προφανές. Η σχετική βεβαίωση θα εκδίδεται από τις πλατφόρμες και θα πρέπει να την έχουν στον χώρο εργασίας τους οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, για να την επιδεικνύουν σε τυχόν ελέγχους.

Τι ισχύει για εργαζόμενους που θα είναι θετικοί στο self-test

Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα πρέπει ο εργαζόμενος να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του. Μέχρι να υπάρξει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.

Αν είναι θετικό και το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, εκδίδεται βεβαίωση για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν είναι αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και θα πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στη σχετική πλατφόρμα. Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζόμενους να κάνουν τα self test και τις συνέπειες για όσους δεν κάνουν. Μέσω της ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνονται κι οι φαρμακοποιεί για τους δικαιούχους των self test για να κυλήσει ομαλά η διαδικασία.

Βαριά πρόστιμα για όσους δεν διενεργούν τα self-test

Αν ο εργαζόμενος προσέλθει χωρίς να έχει κάνει το self-test ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να αποδεχθεί την εργασία του και απαλλάσσεται από την υποχρέωση πληρωμής του μέχρι να συμμορφωθεί με το μέτρο ο εργαζόμενος.

Επιβάλλονται πρόστιμα από τον ΣΕΠΕ, που θα διενεργεί και τους σχετικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις, τα οποία θα ξεκινούν από τα 300 ευρώ. Αν βρεθεί εργαζόμενος που δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο, στον εργοδότη. Αν βρεθεί εργοδότης με εργαζόμενο που είναι θετικός, επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Από τις 19 Απριλίου θα αρχίσει η διάθεση των self-test. Οι δηλώσεις θα μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή από τη Δευτέρα 19 ως την Κυριακή 25 Απριλίου.

Δημόσιο: Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self-test

Στη διάρκεια της ενημέρωσης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, με τη σειρά του αναφέρθηκε στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self-test.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι ο εφοδιασμός των φαρμακείων εξελίσσεται ομαλά, από τα 10.155 φαρμακεία και μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί, 832.831 self tests. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για συμπληρωματική δράση που από Δευτέρα 19 Απριλίου μπαίνει σε δεύτερη φάση.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο που καλούνται να κάνουν self-test

  • Υπάλληλοι ΚΕΠ
  • Υπάλληλοι ΟΤΑ
  • Εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι
  • Δικαστικοί Λειτουργοί
  • Δικαστικοί Υπάλληλοι
  • Υπηρεσίες καθαριότητας

Όπως συμβαίνει και στον ιδιωτικό τομέα, έτσι και στον δημόσιο, οι εργαζόμενοι αυτοί θα πρέπει από τη Δευτέρα 19 Απριλίου να έχουν βεβαίωση του αποτελέσματος του τεστ, από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: «Περικυκλωμένη» με 1.383 νέες μολύνσεις η Αττική - Δείτε ποιες περιοχές ακολουθούν