MEDIA

O Tύπος σήμερα

O Tύπος σήμερα
Ποια θέματα κυριαρχούν: οι διαρθρωτικές αλλαγές που προετοιμάζει...

Ποια θέματα κυριαρχούν: οι διαρθρωτικές αλλαγές που προετοιμάζει η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα, οι εξελίξεις στο θέμα επιχειρησιακών συμβάσεων και τα σενάρια για την πορεία της οικονομίας και οι αναμενόμενες αντιδράσεις στο σχέδιο μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Μπλόκο από τρόικα στη συμφωνία (;) Λούκας - κοινωνικών εταίρων".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "τελεσίγραφο στέλνει η τρόικα προς την κυβέρνηση για πιστή εφαρμογή του Μνημονίου, το οποίο προβλέπει τις επιχειρησιακές συμβάσεις και την κατάργηση της αυτόματης επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων".

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ: "Πλιάτσικο 400 εκατ. στα νοσοκομεία. Να γίνει εξεταστική για τη COLPO GROSSO στην υγεία".

Η εφημερίδα γράφει ότι "όργιο διαφθοράς στις προμήθειες απινιδωτών, φακών επαφής και άλλων ιατρικών υλικών. Σε ποια νοσηλευτικά ιδρύματα έγιναν εξωφρενικές υπερκοστολογήσεις. Τεχνητή έλλειψη φαρμάκων στην αγορά".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Αλλού παπάς κι αλλού... τα ράσα του για την «κάρτα του πολίτη»".

Η εφημερίδα γράφει ότι "άλλα είπαν οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης στα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την Κάρτα και άλλα παρουσίασαν στην δημόσια διαβούλευση. Εκεί τους την παρουσίασαν σα μια σύγχρονη τεχνικά ταυτότητα χωρίς τίποτα το ύποπτο ή επιλήψιμο. Στη Δημόσια Διαβούλευση παρουσιάζουν τη μισή αλήθεια για την κάρτα, εκθειάζοντας τα υπέρ και όχι τα κατά".

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Κόβουν 2 μισθούς. Στις 850.000 οι απολύσεις το 2010!".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "επτά μήνες μετά την ένταξη της χώρας στο Μνημόνιο έχουν καταρρεύσει όλες οι υποσχέσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για την εξαίρεση του ιδιωτικού τομέα από τις σαρωτικές περικοπές των αμοιβών και των δικαιωμάτων".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Οδηγός επιβίωσης. Οι 10 τρόποι για να γλιτώσετε τη χρεοκοπία".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται το θέμα για την αντιμετώπιση του βάρους του ελληνικού χρέους, καθώς όλοι πλέον παραδέχονται ότι η Ελλάδα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία. Ομως, πως θα επιβιώσουμε από ενδεχόμενη πτώχευση; Ο φόβος χρεοκοπίας της χώρας δεν είναι νέος. Εχουμε κακό ιστορικό (σ.σ. Δεκέμβριος 1893, Χαρ. Τρικούπης: «Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν!»".

Η ΕΠΟΧΗ: "Οι επισκέπτες με τα μαύρα. Πολιτική στήριξη σε Γ. Παπανδρέου από Στρος Καν και Ολι Ρεν".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Στρος-Καν και Ολι Ρεν έρχονται (Τρίτη και Πέμπτη, αντίστοιχα) στην Αθήνα φέρνοντας μαζί τους και νέα «καθήκοντα», που απαιτούν να υλοποιηθούν άμεσα. Και επισείουν, προς εκφοβισμό της κοινωνίας, την τέταρτη δόση του δανείου...".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Τα τέσσερα σημεία του σχεδίου συναίνεσης".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα τονίζει ότι "πρόταση τεσσάρων σημείων -που μπορεί να οδηγήσει σε συναινέσεις κατά τους εκρηκτικούς, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, επόμενους μήνες- προτίθεται να υποβάλει στον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο πλαίσιο των συναντήσεων που δρομολογεί με τους πολιτικούς αρχηγούς".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Πως θα αποφύγετε την τσιμπίδα της Εφορίας. Τεκμήρια 5 συμβουλές για να ξεφύγετε".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "με στόχο να εισπράξει 700 εκατ. ευρώ το 2011 όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη στήσει... παγίδες στους φορολογούμενους με τα νέα τεκμήρια διαβίωσης. Η απίθανη αυτή ελληνική ευρεσιτεχνία των τεκμηρίων (που δεν υπάρχει σε καμία άλλη πολιτισμένη χώρα) στηρίζεται κατ΄αρχήν σε μια φιλοσοφία που είναι αντίθετη στο «τεκμήριο της αθωότητας», που είναι μια από τις πιο βασικές αρχές του δυτικού νομικού πολιτισμού".

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: "15 χρόνια πορεία στο σκοτάδι. Ανεργία, πείνα, μετανάστευση".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σε «μαύρη τρύπα» λιτότητας θα χαθεί, όπως όλα δείχνουν, μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων, αφού μετά τις οδυνηρές μειώσεις μισθών και συντάξεων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, η τρόικα πιέζει για περικοπές και στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να ενισχυθεί η φθίνουσα ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας".

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: "Επιασαν στα πράσσα τη Σέχτα Επαναστατών. Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. το οπλοστάσιο και ο επιχειρησιακός βραχίονας της οργάνωσης".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ετοίμαζαν νέο δυνατό χτύπημα, γι΄αυτό δύο μέλη της είχαν πάει στη γιάφκα (Νέα Σμύρνη) για να πάρουν οπλισμό. Βγαίνοντας από το υπόγειο γκαράζ έπεσαν στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής. Εφοδος και σε δεύτερη γιάφκα στον Πειραιά. Μέχρι αργά το βράδυ είχαν συλληφθεί πέντε μέλη της Σέχτας και καταζητούνται δεκάδες ακόμα".

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Καυτό μέτωπο στην παιδεία".

Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα τονίζει ότι "δυναμικός γύρος αντιπαράθεσης ξεκινά από αύριο στα πανεπιστήμια. Φοιτητές, καθηγητές και πρυτάνεις ζητούν την απόσυρση του σχεδίου μεταρρύθμισης των ΑΕΙ και ΤΕΙ και αποφασίζουν καταλήψεις και απεργίες. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη για υποχωρήσεις και βιάζεται να στείλει το νομοσχέδιο στη Βουλή".

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εξαθλιώνουν τους εργάτες κυβέρνηση - εργοδότες - ΓΣΕΕ".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το νομοσχέδιο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, που είναι ήδη έτοιμο, καταργεί τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οδηγεί στη δραστική μείωση των ήδη απαράδεκτα χαμηλών μισθών για όλους τους εργαζόμενους, μειώνοντας ταυτόχρονα τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, άρα και τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τις συντάξεις".

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "«Κατηφόρα» στα τραπεζικά κέρδη".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το ένα μετά το άλλο σπάνε τα αρνητικά ρεκόρ οι τράπεζες, οι οποίες μετά τη σαφή άρνησή τους να συγχωνευθούν οδεύουν με μαθηματική ακρίβεια στη χρησιμοποίηση του πρόσθετου πακέτου των 25 δισ. ευρώ που θα τους διατεθεί με τη μορφή εγγυήσεων".

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Οι νέες αρπαχτές των νταβατζήδων".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "«τζάμπα» χρήμα από 5 έως 8 δισ. ευρώ του αναπτυξιακού νόμου για αναδιαρθρώσεις ζημιογόνων εταιρειών και αποζημιώσεις για απολύσεις προσωπικού ετοιμάζεται να δώσει το κράτος στους γνωστούς νταβατζήδες της διαπλοκής".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: "Ευρωομόλογο σωτηρίας!".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση η ευρωζώνη τελικά θα αποκτήσει το ευρωομόλογό της, ένα εργαλείο ρευστότητας στο οποίο θα προσφεύγουν οι χώρες-μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξεύρεσης πιστώσεων".

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Μείωση μισθών ή απολύσεις..."

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "για «θερμό» τρίμηνο με επτά επώδυνες αλλαγές στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας προετοιμάζεται ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αναγνωρίζει ότι επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν το δίλημμα «μείωση μισθών ή θέσεων εργασίας». Στον ίδιο τόνο ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης ξεκαθαρίζει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι λιγότεροι κατά 200.000 στο τέλος του 2013".

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Χαίρε Καίσαρ! οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν... Μετά βαΐων και κλάδων το ΔΝΤ εισέρχεται στη Βουλή!".

Η εφημερίδα γράφει ότι "οι κλειδοκράτορες της -επί της ουσίας- κατοχής της χώρας μας, οι εκπρόσωποι του περιβόητου ΔΝΤ και της ΕΕ, -και... υποψήφιος για την Προεδρία της Γαλλίας- Ντομινίκ Στρος Καν κι ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία Ολι Ρεν έρχονται στις αρχές της εβδομάδας στη χώρα μας, για να μας... συνετίσουν!".

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: "Μυστική συμφωνία κυβέρνησης-εργοδοτών".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την τρόικα, εμφανίζει ως ατζέντα του μνημονίου και προωθεί πάγιες επιδιώξεις των εργοδοτών κατά των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Αυτά καταγγέλλουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, λίγες ημέρες πριν από την κατάθεση της ρύθμισης που θα καθιστά πιο ισχυρές τις επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των συλλογικών".

Realnews: "Το κρυφό σχέδιο για νέο δάνειο! Τι θα ζητήσει η κυβέρνηση από τον Ντομινίκ Στρος Καν".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "αίτημα στο ΔΝΤ για τη δημιουργία «κουμπαρά» ασφαλείας ύψους 50 δισ. ευρώ, αν δεν «ανοίξουν» οι αγορές για την Ελλάδα το 2013. Θετικός, κατ΄αρχήν, εμφανίζεται ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Τα καθαρά χέρια της κυρίας Τσεμπερά".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Αφόρητη πίεση στο κόστος παραγωγής της βιομηχανίας".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σε κίνδυνο τίθεται η βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας λόγω της αύξησης του ειδικού τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που επιβάρυνε κατά τουλάχιστον 15% το κόστος ενέργειας της βιομηχανίας από τον περασμένο Μάιο, αλλά και της σχεδιαζόμενης νέας αύξησης από την αρχή του 2011, προκειμένου να περιοριστούν οι ζημίες του ΔΕΣΜΗΕ".

ΚΕΡΔΟΣ: "Κίνητρα για τις επιχειρήσεις. Ερχεται δέσμη μέτρων για την εξωστρέφεια, την ανάπτυξη και τις εξαγωγές".

Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα αναφέρει ότι "θέμα ολίγων ημερών είναι η ανακοίνωση του νέου επενδυτικού νόμου, ο οποίος και αποτελεί τη μετεξέλιξη του αναπτυξιακού, με νέο προσανατολισμό, όπως με κάθε ευκαιρία επισημαίνει στο επιχειρηματικό ακροατήριό του από το βήμα συνεδρίων ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης".

Πηγή: newscode.gr

Ροή Ειδήσεων