MEDIA

Τα ριάλιτι σχέσεων που πέρασαν από την TV: Από το «Love Island» στο «Power of love»

Τα ριάλιτι σχέσεων που πέρασαν από την TV: Από το «Love Island» στο «Power of love»

Είναι η σεζόν που η μυθοπλασία ανθεί, ωστόσο από τον προγραμματισμό των καναλιών δεν απουσιάζουν τα ριάλιτι. Μερικά από αυτά, μάλιστα, συζητιούνται – για ποικίλους λόγους- περισσότερο και βάζουν φωτιά στο Twitter.

της Κατερίνας Θεοδωροπούλου

Το «Love Island» ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Μπορεί η τηλεθέαση να μην… έφερε την άνοιξη στον ΣΚΑΪ, όμως το ριάλιτι έρωτα με παρουσιάστρια την Ηλιάνα Παπαγεωργίου έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Σύμφωνα με τους «κανόνες», κορίτσια και αγόρια συγκατοικούν σε μία βίλα στην Τενερίφη, διασκεδάζουν, γνωρίζονται και ερωτεύονται! Και μπορεί το ριάλιτι να είναι στην αρχή του, όμως οι παίκτες χαρίζουν «πικάντικα» στιγμιότυπα και πλάνα στους τηλεθεατές, που σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητα στους τουιτεράδες που δίνουν ρεσιτάλ με τα σχόλιά τους.

Δεν είναι, βεβαίως, η πρώτη φορά που η ελληνική τηλεόραση… παίζει με τον έρωτα. Έχουν υπάρξει κι άλλα παρόμοιου τύπου φορμάτ κι εμείς με αφορμή το «Love Island», τα θυμόμαστε.

«Game of love», ANT1

Βγήκε στον αέρα του καναλιού του Αμαρουσίου, το 2018, με παρουσιαστή τον φωτογράφο Χάρη Χριστόπουλο. Σε ένα ερωτικό παιχνίδι, όπου όλα επιτρέπονταν και όλα ανατρέπονταν, είδαμε παίκτες (ζευγάρια και singles) έτοιμους για όλα με στόχο να κερδίσουν το έπαθλο χρηματικής αξίας 30.000. Το ριάλιτι όχι μόνο δεν σημείωσε ικανοποιητική τηλεθέαση, αλλά σύντομα ο ΑΝΤ1 βρέθηκε «μπλεγμένος» στα δίχτυα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με πρόστιμα-φωτιά και καταγγελίες που αφορούσαν στο περιεχόμενο. Τελικά, το «Game of love» ολοκληρώθηκε αλλά δεν ξαναείδε το φως της δημοσιότητας για ευνόητους λόγους.

«Bachelor», ALPHA

Προβλήθηκε για δυο συνεχόμενες τηλεοπτικές σεζόν (2020 και 2021) από τον ALPHA, ακολουθώντας την εκδοχή του αμερικάνικου ριάλιτι. Η ιδέα του παιχνιδιού ήταν η συγκατοίκηση για μερικές εβδομάδες 20 νεαρών ανύπαντρων γυναικών σε ένα πολυτελές σπίτι, όπου προσπάθησαν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του Εργένη (στον πρώτο κύκλο ήταν ο Παναγιώτης Βασιλάκος, στον δεύτερο ο Αλέξης Παππάς). Αν και την πρώτη χρονιά το παιχνίδι είχε υψηλή τηλεθέαση, τη δεύτερη τόσο τα νούμερα τηλεθέασης ήταν χαμηλά όσο και οι φωνές διαμαρτυρίας πιο έντονες. Γυναικείες οργανώσεις αλλά και καταγγελίες που έφτασαν στα γραφεία του ΕΣΡ, αφορούσαν στον τρόπο που το τηλεοπτικό προϊόν προσέγγιζε τις γυναίκες. Για παράδειγμα, η «Ένωση Γυναικών Ελλάδας» έκανε λόγο για τους κινδύνους που ενέχει η εξοικείωση με «τον ανταγωνισμό και την αλληλοεξόντωση, τον ρατσισμό, τον σεξισμό, την κουλτούρα της βίας και του βιασμού». Αποτέλεσμα των παραπάνω, ήταν το ΕΣΡ να χτυπήσει «καμπάνα» ύψους 180.000 ευρώ στον ALPHA ως πρόστιμο για το «Bachelor 2».

«Power of love», ΣΚΑΪ

Δύο σεζόν ήταν αρκετές γι’ αυτό το ριάλιτι σχέσεων στον ΣΚΑΪ, με παρουσιάστρια τη Μαρία Μπακοδήμου, που απέκτησε φανατικούς τηλεθεατές αλλά και haters. Έξι γυναίκες και έξι άντρες προσπαθούσαν να βρουν το κατάλληλο ταίρι με το οποίο θα μπορούσαν να ζήσουν για πάντα μαζί, συμβιώνοντας σε ένα σπίτι. Μέσα από τη ψηφοφορία του κοινού αναδεικνύονταν οι δημοφιλείς παίκτες της εβδομάδας (ο πιο δημοφιλής κέρδιζε 2.500 ευρώ) ενώ άτομα αποχωρούσαν έπειτα από τις ψήφους των παικτών και του κοινού. O πρώτος κύκλος είχε ως νικητές τον Πάνος Ζάρλα (αργότερα σκοτώθηκε σε τροχαίο) και τη Στέλλα Μιζεράκη. Στον δεύτερο κύκλο κέρδισαν η Άννα Ελευθερίου από την Κύπρο και ο Παύλος Παπαδόπουλος από τη Χαλκιδική. Κανένα ζευγάρι δεν μακροημέρευσε, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο και το «Power of love» βρέθηκε στο στόχαστρο του ΕΣΡ για το περιεχόμενό του.