ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του Κόσμου: «Με κλείδωνε στην αποθήκη και με χτυπούσε»

Κιβωτός του Κόσμου: «Με κλείδωνε στην αποθήκη και με χτυπούσε»
Οσο η έρευνα για την «Κιβωτό του Κόσμου» συνεχίζεται τόσο τα στόματα των παιδιών ανοίγουν για το τι τελικά συνέβαινε στις δομές
Intime News

Οσο η έρευνα για την «Κιβωτό του Κόσμου» συνεχίζεται τόσο τα στόματα των παιδιών ανοίγουν για το τι τελικά συνέβαινε στις δομές - Πώς απαντά ο πατήρ Αντώνιος στις καταγγελίες

Το κουβάρι των καταγγελιών για τη σεξουαλική κακοποίηση και τους ξυλοδαρμούς στα παιδιά που ζούσαν στην «Κιβωτό του Κόσμου» προσπαθούν να ξεδιαλύνουν οι αστυνομικοί. Την ίδια στιγμή, οι καταγγελίες που έρχονται στη δημοσιότητα από παιδιά που ζούσαν σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» προκαλούν οργή αλλά κάνουν και άλλους να μιλήσουν προκειμένου να διαπιστώσουν Δικαιοσύνη και ΕΛ.ΑΣ. κατά πόσο τα στοιχεία είναι αληθή.

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου ο Χρήστος Σταϊκούρας, ανέστειλε τις ενισχύσεις στη δομή όχι γιατί δεν θέλει να βοηθήσει τα παιδιά αλλά για να διαπιστωθεί πού καταλήγουν αυτά τα χρήματα. «Μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Πρόκειται για εφάπαξ ενίσχυση ύψους 50.000 ευρώ στο πλαίσιο της στήριξης φορέων από τον ειδικό λογαριασμό Covid, όπου συγκεντρώθηκαν δωρεές. Η ενίσχυση έχει χορηγηθεί και κινούνται, πλέον, διαδικασίες ανάκλησης της απόφασης χορήγησης.

Την ίδια στιγμή, η δικογραφία που επέστρεψε στα χέρια του εισαγγελέα που αναλαμβάνει εκ νέου την υπόθεση φέρεται να περιλαμβάνει πλέον δύο καταθέσεις. Η πρώτη είναι η μαρτυρία ενός 19χρονου που καταγγέλλει όχι μόνο λεκτική, αλλά και σωματική κακοποίηση, ενώ η δεύτερη κατάθεση έχει ως μάρτυρα έναν ανήλικο, ο οποίος δήλωσε στους αστυνομικούς ότι ήταν μπροστά σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης με θύμα άλλο παιδί. Αξίζει μάλιστα να τονιστεί πως στην κατάθεσή του συμπληρώνει την μαρτυρία του 19χρονου ως προς τον δράστη πίσω από την κακοποίηση.

Κιβωτός του Κόσμου: Στο μικροσκόπιο τρεις φάκελοι

Στο μεταξύ, πάντως, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του Newsbomb.gr, οι αστυνομικοί εστιάζουν τις έρευνές τους σε τρία περιστατικά που φέρεται να έγιναν στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Το πρώτο αφορά σε μυστηριώδη κλοπή σε δομή της Κιβωτού στο Βόλο. Η κλοπή αυτή έφερε μεγάλη αναταραχή στους κόλπους της ΜΚΟ, ενώ φαίνεται ότι κάπως μπορεί να συνδέεται με ξυλοδαρμούς φιλοξενουμένων στη δομή που ακολούθησαν. Ο ξυλοδαρμός, σύμφωνα με μία από τις καταγγελίες που βρίσκεται στη διάθεση των Αρχών, έλαβε χώρα στις 3 Αυγούστου σε υπόγειο χώρο της Κιβωτού στο Βόλο.

Το δεύτερο περιστατικό που μπαίνει στο μικροσκόπιο των Αρχών αφορά σε επεισόδιο που είχε λάβει χώρα το 2021 σε δομή της Κιβωτού σε νησί. Εκεί ένας νεαρός φέρεται να έγινε αυτόπτης μάρτυρας σεξουαλικής κακοποίησης συγκατοίκου του. Χωρίς να το θέλει φέρεται να είδε τη σοκαριστική σκηνή μπαίνοντας σε ένα δωμάτιο, ωστόσο, τότε το θύμα δεν ήθελε να καταγγείλει το στέλεχος της ΜΚΟ που το κακοποιούσε σεξουαλικά. Ο αυτόπτης μάρτυρας του 2021 κλήθηκε προχθές Πέμπτη για κατάθεση από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων.

Το τρίτο περιστατικό που θα ερευνηθεί ενδελεχώς αφορά στην καταγγελία 19χρονου ότι έπεσε -ενώ ήταν ακόμα ανήλικος- θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από στέλεχος της Κιβωτού. Ο 19χρονος ζούσε στο παρελθόν σε εγκαταστάσεις της ΜΚΟ σε επαρχιακή πόλη, ενώ στη συνέχεια μετακόμισε στην Αθήνα. Είναι ο πρώτος άνθρωπος που κλήθηκε για κατάθεση τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής καθώς η καταγγελία του θεωρείται η πιο σοβαρή από όλες τις άλλες που έχουν γίνει γνωστές στις Αρχές.

Συγκλονίζουν οι καταγγελίες παιδιών για την «Κιβωτό του Κόσμου»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ένα 15χρονος που φιλοξενούνταν σε πρώτη φάση στον Βόλο και πλέον στην Πωγωνιανή κλήθηκε την Παρασκευή από τον Εισαγγελέα προκειμένου να συνεισφέρει στις έρευνες για την «Κιβωτό του Κόσμου». Ομως, όσο οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη τόσο και άλλα στόματα ανοίγουν και μιλούν για όσα υποστηρίζουν ότι συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες δομών της Κιβωτού του Κόσμου ανά την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ, ένας ακόμη φιλοξενούμενος στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Πωγωνιανή - που είναι 18 ετών σήμερα - προέβη σε καταγγελίες σχετικά με την δομή, στην οποία φοιτούσε όταν ήταν 13 ετών.

Οπως υποστηρίζει στην καταγγελία του, στέλεχος της «Κιβωτού» τον είχε χτυπήσει για ασήμαντη αφορμή και, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του, το συγκεκριμένο στέλεχος είχε χτυπήσει κι άλλα παιδιά από την δομή.

Ο 18χρονος στην καταγγελία του ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος τον κλείδωσε σε αποθήκη και τον χτύπησε, ζητώντας του να παραδεχτεί ότι κάπνιζε.

Για τις κατηγορίες της ασέλγειας, ο 18χρονος δήλωσε πως δεν έχει γνώση για σχετικά περιστατικά. Οι καταγγελίες του 18χρονου που μίλησε στην ΕΡΤ, αφορούν και στην δομή του Βόλου, όπου το ίδιο το στέλεχος που καταγγέλλεται για βιαιοπραγία στην Πωγωνιανή, είχε μεταβεί μετά από μια κλοπή που είχε σημειωθεί εκεί. Σύμφωνα πάντα με τον 18χρονο, στη δομή του Βόλου άνθρωποι που εργάζονταν εκεί έμπαιναν νύχτα στα δωμάτια και χτυπούσαν τα παιδιά, ζητώντας τους να ομολογήσουν ποιος έκανε την κλοπή. Η έρευνα των αστυνομικών δεν κατέληξε σε προσδιορισμό υπόπτων για την κλοπή. Ο 18χρονος δήλωσε πως είναι πρόθυμος να καταθέσει όσα γνωρίζει, αν κληθεί από τον Εισαγγελέα.

«Με χτύπησαν επειδή δεν άκουγα»

Για λεκτική και σωματική βία σε βάρος της μίλησε στον ΣΚΑΪ πρώην φιλοξενούμενη στη δομή «Κιβωτός του Κόσμου». Η Σοφία ανέφερε ότι «κακοποιητικές συμπεριφορές από την άποψη της σεξουαλικής παρενόχλησης, όχι, δεν έχω δεχτεί. Ούτε έχω δει σε κάποιο άλλο παιδί, ούτε έχω βιώσει».

Το κορίτσι πρόσθεσε ότι έχει δει και βιώσει «άλλες συμπεριφορές, όπως ψυχολογική και λεκτική βία».

«Εντάξει, υπήρχε και κάποιου είδους σωματική βία. Κάποιες φορές, αλλά όχι ακραίων περιπτώσεων» είπε. Η ίδια αναφέρει ότι είχε φάει χαστούκι ή σπρώξιμο, «επειδή δεν άκουγα. Εντάξει δεν ήμουν από τα πιο ήρεμα παιδιά, προκαλούσα αρκετά προβλήματα και ήμουν οξύθυμη. Έπρεπε με κάποιο τρόπο να με περιορίσουν. Όχι πάντα, κάποιες φορές, όταν έβγαινα εκτός ελέγχου».

Σε ερώτηση ποιος το έκανε αυτό, είπε ότι γινόταν από παιδαγωγούς, όχι από κοινωνικό λειτουργό. Σε σχέση με όσα καταγγέλλονται τις τελευταίες ημέρες, η Σοφία είπε: «Εχω μάθει για πολλά παιδιά πράγματα, τα οποία δεν τα γνώριζα, έχει τύχει και μέναμε με πολλά παιδιά στην ίδια δομή, επειδή είχα δεθεί με κάποιους από εκεί μέσα, μου φαίνεται περίεργο που δεν είχαν μιλήσει».

«Έχω ακούσει και έχω δει ένα συγκεκριμένο παιδί, το οποίο το είχαν στην απομόνωση για πάνω από 7-8 μήνες. Δεν ξέρω πόσο κρατούσε, έτρωγε, έκανε μόνο δουλειές, δεν πήγαινε σχολείο. Εκεί που έμενα δεν υπήρχε νερό, δεν υπήρχε φως, άθλιες συνθήκες με λίγα λόγια».

Πατέρας Αντώνιος: Τι απαντά στις καταγγελίες

Πάντως, ο πατέρας Αντώνιος, εμφανώς επηρεασμένος από τις καταγγελίες, εμφανίστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ . Ο επικεφαλής της Κιβωτού του Κόσμου, μαζί με τη σύζυγό του και πρόεδρο της ΜΚΟ Σταματία Λεβέντη, μίλησαν για τις καταγγελίες σε βάρος του οργανισμού, αναφέροντας πως όλα είναι ψέματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα λόγια της πρεσβυτέρας, η οποία ήταν ακόμα πιο οργισμένη από τον πατέρα Αντώνιο.

«Αισθάνομαι λύπη και αγανάκτηση. Να μην βρεθεί άνθρωπος σε αυτή τη θέση, να μεγαλώνει παιδιά, να δίνει τη ζωή του ολόκληρη και στο τέλος να απολογείται για την αγάπη που δίνει», ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που μπορείτε να δείτε στο βίντεο στο κανάλι μας στο youtube, ο πατέρας Αντώνιος.

Πρεσβυτέρα: Μας εκδικούνται κάποια παιδιά

Η πρεσβυτέρα, μιλώντας στην ΕΡΤ, πιστεύει πως υπάρχουν συμφέροντα πίσω από τις καταγγελίες και ότι τα παιδιά που μίλησαν στις Αρχές μπορεί να είναι υποκινούμενα. Βάλλεται ένας ολόκληρος Οργανισμός. Έχουμε δουλέψει 25 χρόνια με παιδιά και έχουμε δεχθεί ελέγχους από παντού», είπε. Εκτίμησε δε ότι κάποια παιδιά εκδικούνται λόγω του ότι δεν τους επετράπη η παραβατική συμπεριφορά στην Κιβωτό του Κόσμου.

«Αν η αγάπη μας και το ενδιαφέρον μας "πληρώνεται" με καταγγελίες, δεν το καταλαβαίνω. Πώς μπορούμε να απολογηθούμε για κάτι που δεν έχει αποδειχθεί;», ρώτησε η πρεσβυτέρα και σημείωσε ότι όλη αυτή η ιστορία τούς έχει προκαλέσει μεγάλο κακό.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.

Σχετικές ειδήσεις