Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας στις εφημερίδες

Τα θέματα που κυριαρχούν στον σημερινό Τύπο είναι ότι η χώρα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση χωρίς σχέδιο εξόδου...

Τα θέματα που κυριαρχούν στον σημερινό Τύπο είναι ότι η χώρα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση χωρίς σχέδιο εξόδου, ο πρωθυπουργός με νόμο απαγορεύει την πώληση δημόσιας γης, πολίτες απείλησαν υπουργό και κυβερνητικό αξιωματούχο, η Τουρκία θέλει να πουλήσει ρεύμα στα ακριτικά νησιά μας.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σωτήριες προτάσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος"

Η εφημερίδα γράφει ότι "«σταματήστε να αυξάνετε τους φόρους, μην κόβετε τους μισθούς και τις συντάξεις, ανασυγκροτήστε το κράτος, κόψτε τις σπατάλες και πάρτε μέτρα για την ανάπτυξη».

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Αντε γεια και... καλή χρεωκοπία".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "με τη θηλιά των μνημονιακών δεσμεύσεών του έναντι της Τρόικας να τον σφίγγει όσο ποτέ στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του και οικτρά εκτεθειμένος στο πανελλήνιο μετά το ξεβράκωμα που επιφύλαξαν στον ίδιο και την κυβέρνησή του οι λογιστές - τοποτηρητές της Διεθνούς των Τοκογλύφων με το πωλητήριο της δημόσιας περιουσίας και των εθνικών γαιών, ο Παπανδρέου εμφανίζεται να αποδέχεται καταθλιπτικά το αναπόφευκτο της κάλπης ως μόνης εξόδου κινδύνου για τον ίδιο και όσους από το ΠΑΣΟΚ αποφασίσουν να τον ακολουθήσουν στο δρόμο προς τις εκλογές, ενώ η χώρα οδεύει στον γκρεμό της χρεωκοπίας".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Υπουργοί τρέχουν να σωθούν από τους πολίτες".

Η εφημερίδα γράφει ότι "ως θρυαλλίδα λειτουργεί για την κοινωνία, που βρίσκεται στα όρια της εξέγερσης, το κυβερνητικό σχέδιο για ξεπούλημα εθνικής περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ".

ΕΘΝΟΣ: "Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ για το «πωλητήριο»".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κύμα αναταράξεων προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ η εξαγγελθείσα πώληση δημόσιας περιουσίας. Η τρικυμία, μετά τη συνέντευξη της τρόικας, πήρε διαστάσεις και χθες με παρέμβασή του ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα απαγορευθεί δια νόμου η πώληση δημόσιας γης".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "«Φύτεψαν» τον ιό Η1Ν1 στα εποχικά εμβόλια της γρίπης!".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "τις τελευταίες ημέρες βομβαρδιζόμαστε από «πληροφορίες» σύμφωνα με τις οποίες η νέα γρίπη «θερίζει» και πρέπει να εμβολιαστούμε άμεσα, αλλά όλοι αποκρύπτουν δυο μεγάλες αλήθειες: Η κοινή γρίπη ευθύνεται για 3.500 (τρεισήμισι χιλιάδες) θανάτους ετησίως (όταν η νέα γρίπη σκοτώνει μερικές δεκάδες) και η έξαρση της νέας γρίπης διαπιστώθηκε όταν άρχισε ο «μεικτός» εμβολιασμός (στο εμβόλιο για την εποχική γρίπη ενσωματώθηκε και αυτό κατά του Η1Ν1)".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ολα τα επιδόματα στις ένοπλες δυνάμεις ανά κατηγορία".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στη μείωση των επιδομάτων κινδύνου που παρέχονται στους στρατιωτικούς, έως και 10%, προχωρά η κυβέρνηση με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας. Επιπλέον -σύμφωνα με την απόφαση- τα ποσά, τα οποία αναπροσαρμόστηκαν και εν μέρει φορολογούνται, θα παραμείνουν «παγωμένα» για την επόμενη πενταετία".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "«Παιδιά σε ξύλινα κλουβιά με μόνο ένα στρώμα»".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πάνω από τριάντα αθώες παιδικές ψυχές έχουν «δραπετεύσει» από το 1988 μέχρι σήμερα από το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας, χωρίς οι αρμόδιοι να δημοσιοποιήσουν τα αίτια και τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου τους".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τουρκικό ηλεκτρικό ρεύμα σε ελληνικά νησιά".

Η εφημερίδα γράφει ότι "οι δανειστές απαιτούν να απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας και στα ακριτικά νησιά στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο του Μαρτίου. Ο Ερντογάν από τον Μάιο του 2010 έχει θέσει θέμα ηλεκτροδότησης από τουρκικές εταιρίες των... κοντινών νησιών στη Μικρά Ασία. Με μια αίτηση στη ΡΑΕ οι Τούρκοι θα μπορούν να δίνουν ρεύμα σε Σάμο, Μυτιλήνη, Χίο, Κω, Ρόδο, Καστελλόριζο κ.α.".

ΕΣΤΙΑ: "Υπονομεύεται η ανάπτυξις".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "η έξοδος από την κρίση και η ανάπτυξις είναι μπροστά μας. Απλώς εμείς δεν την βλέπουμε. Ή δεν θέλουμε να την δούμε. Εν τούτοις η λύσις είναι απλή, σαν το αυγό του Κολόμβου".

Η ΑΥΓΗ: "Αγρια ύφεση".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε απύθμενα βάθη οδηγεί την ελληνική οικονομία, αλλά και την κοινωνία, η πολιτική του Μνημονίου, πριν καλά-καλά συμπληρωθεί χρόνος από την εφαρμογή της".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ιδού πού πήγαν τα λεφτά, κύριε πρωθυπουργέ".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ακόμη και οι πιο απίθανες, χρηματοδοτήθηκαν από τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών όταν υπουργός ήταν ο... Γιώργος Παπανδρέου".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σε ύφεση χωρίς σχέδιο εξόδου".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στην βαθύτερη ύφεση από το 1974 έχει βυθιστεί η ελληνική οικονομία ως συνέπεια της κρίσης χρέους, της περικοπής των δημοσίων δαπανών, της αύξησης των φόρων και της έλλειψης ρευστότητας".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Μάθε παιδί μου ΔΙΑ ΒΙΟΥ... γράμματα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες επανατοποθετώντας και την πολιτική «ατζέντα» των ημερών, απέστειλε, χθες, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος με την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία που θα κατοχυρώνει την απαγόρευση πώλησης και μεταβίβασης δημόσιας γης".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Με νόμο η μη πώληση δημόσιας περιουσίας".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "νόμο για την απαγόρευση της πώλησης δημόσιας γης θα φέρει εντός των επόμενων ημερών ο Πρωθυπουργός, όπως προανήγγειλε κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εξαθλίωση του λαού και τσάκισμα του κινήματος".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "νέα σαρωτικά μέτρα σε βάρος των ευρωπαϊκών λαών, στα Εργασιακά, στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην Υγεία, για τη μείωση των δημοσίων δαπανών και την αύξηση της έμμεσης φορολογίας, αποφάσισαν ΕΚΟΦΙΝ και Γιούρογκρουπ".

ΤΑ ΝΕΑ: "Τα «ασημικά» σε... slow track".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "μετά το fast track, το... slow track: μειώνει την ταχύτητα η κυβέρνηση στην υπόθεση της αξιοποίησης δημόσιας γης, μετά τις αντιδράσεις. «Η Ελλάδα δεν πουλάει τη γη της» δήλωσε χθες δημόσια ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αυτό θα κατοχυρωθεί και με νόμο".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Απαγόρευση αποκλίσεων ζητεί η Τράπεζα Ελλάδος".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "εκ βάθρων αναδιοργάνωση του κράτους με σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγή νοοτροπίας ζητεί από την κυβέρνηση ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος με την ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική, την οποία κατέθεσε χθες στη Βουλή".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τρομάζει η μεγάλη ύφεση ΑΕΠ -6,6%, μισθοί -9%, ανεργία 12,5%".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ύφεση που τρομάζει και ξεπέρασε και την πλέον απαισιόδοξη πρόβλεψη ανακοινώθηκε χθες από τη Στατιστική Αρχή, ενώ ιδιαίτερα αρνητικές είναι οι προβλέψεις από την Τράπεζα της Ελλάδας".

ΚΕΡΔΟΣ: "Βαθιά ύφεση που τρομάζει".

Η εφημερίδα γράφει ότι "εγκλωβισμένη στην ύφεση παραμένει η ελληνική οικονομία, με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ να φτάνει το τελευταίο τρίμηνο του 2010 το -6,6% και να βυθίζει το ετήσιο εισόδημα στο -4,5%, έναντι πρόβλεψης προϋπολογισμού 4,2%".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η ελληνική οικονομία «βουλιάζει» στην ύφεση".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "ισχυρότερο των εκτιμήσεων υπουργείου Οικονομικών και τρόικας, είναι το «σοκ ύφεσης» που υπέστη το 2010 η ελληνική οικονομία, από το συνδυασμό του δημοσιονομικού αδιεξόδου και των μέτρων του μνημονίου, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για το χρόνο επανόδου της σε αναπτυξιακούς ρυθμούς".