Πόσο κάνει να νοικιάσω αυτοκινούμενο, ιστιοπλοϊκό, φουσκωτό, μεγάλο βανάκι για τους κολλητούς;

Πόσο κάνει να νοικιάσω αυτοκινούμενο, ιστιοπλοϊκό, φουσκωτό, μεγάλο βανάκι για τους κολλητούς;

Μόνο εσύ και οι κολλητοί σου στα πιο απίθανα μέρη, σε εξωτικές παραλίες, μυστικούς προορισμούς ή γραφικά χωριά.

Της Κατερίνας Ηλιάκη

Μαγευτικές διαδρομές στην άσφαλτο ή τη θάλασσα, εναλλαγές παραστάσεων και εικόνων, άγνωστα μέρη, τραγούδια, γέλια, προετοιμασίες και μια εμπειρία ζωής που θα θυμάσαι για πάντα... Αν ψάχνεις και άλλες αφορμές, σκέψου την ελευθερία, την αυτονομία και τα χρήματα που θα εξοικονομήσεις και πείσε την παρέα σου να νοικιάσετε ένα αυτοκινούμενο ή ένα ιστιοπλοϊκό. Δες τι σου ταιριάζει καλύτερα και πόσο θα σου κοστίσει!

Αν αγαπάς τη φύση, αλλά σε έχουν κουράσει τα κάμπινγκ, δοκίμασε να κάνεις εναλλακτικές διακοπές με ένα αυτοκινούμενο. Επισκέπτεσαι τον αρχικό προορισμό, αν δεν σου αρέσει πας στο επόμενο και μέσα σε ένα καλοκαίρι μπορεί να έχεις δει περισσότερα μέρη από ό,τι θα φανταζόσουν ποτέ, ενώ ταξιδεύεις ξεκούραστα και έχεις όλες τις ανέσεις: Κουζίνα, κλιματισμό, κρεβάτι, μπάνιο και ζεστό νερό. Είναι κατάλληλο για μικρές και μεγαλύτερες παρέες, αφού φιλοξενεί από 2 έως 6 άτομα. Στα συν, σημείωσε ότι το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται, αλλά όχι και η νόμιμη στάθμευση. Παρκάρεις όπου επιτρέπεται και για τα υπόλοιπα οχήματα και ξεγνοιάζεις από πρόστιμα και εφόδους του Λιμενικού!

Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε πιο οικονομικές προσφορές, αλλά και σε υπερπολυτελή αυτοκινούμενα ανάλογα με τις ανέσεις που θέλεις. Ενδεικτικά οι τιμές για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κυμαίνονται από 140 μέχρι 180€ τη μέρα. Στο ποσό αυτό πρόσθεσε 120€ για επιπλέον εξοπλισμό και υπηρεσίες καθαρισμού. Και φυσικά τις βενζίνες, ανάλογα με το πόσο συχνά το μετακινείς...

Αν σου φαίνονται πολλά, αλλά δεν μπορείς να ξεχάσεις την ιδέα του roadtrip σου προτείνουμε τη λύση ενός βαν, με το οποίο θα ταξιδέψεις λιγότερο άνετα αλλά αρκετά πιο οικονομικά. Είναι ιδανικό για μεγάλες παρέες και χωράει από 6 μέχρι 9 άτομα με τις αποσκευές τους. Κοστίσει από 380 έως 450€ για μία εβδομάδα και όσα χαλάσεις για τα καύσιμα.

Εναλλακτικά διάλεξε ταξίδι από νησί σε νησί, βουτιές στα βαθιά, θαλάσσια σπορ, απομακρυσμένες εξωτικές παραλίες και μοναδική αίσθηση ανεξαρτησίας. Το σκάφος θα γίνει το μεταφορικό σου μέσο, το σπίτι σου, η βεράντα που θα χαλαρώνεις το βράδυ. Αν το επιλέξεις, πρέπει δύο άτομα από την παρέα σου να έχουν δίπλωμα, αλλιώς θα πάρετε μαζί σας skipper, δηλαδή έναν επαγγελματία καπετάνιο. Μπορεί να μην θέλεις έναν άγνωστο στην παρέα, αλλά σκέψου ότι θα απαλλάξει εσένα και τους φίλους σου από την οδήγηση και τις μανούβρες στα λιμάνια. Επιπλέον, έχει εμπειρία για να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση και είναι ο καταλληλότερος για να προτείνει απομακρυσμένες παραλίες που δύσκολα θα ανακαλύψεις μόνος σου!

Μπορεί να εκπλαγείς, αλλά οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό είναι σχετικά οικονομικές αν σκεφτείς πόσα θα έδινες για ακτοπλοϊκά, μεταφορά αυτοκινήτου στο νησί αλλά και διαμονή σε ξενοδοχεία. Θα σου κοστίσει περίπου 400 με 650€ την εβδομάδα ανάλογα με τα άτομα, το σκάφος, και την περίοδο που θα επιλέξετε. Στο ποσό αυτό πρόσθεσε 150-200€ τη μέρα για τον skipper και 150€ για τα καύσιμα για επτά ημέρες.

Βέβαια, αν δεν αντέχεις να μείνεις τόσες μέρες σε καμπίνα στη θάλασσα, υπάρχει πάντα και άλλος τρόπος να δεις τις όμορφες παραλίες στα νησιά και να κάνεις την πλάκα σου. Νοίκιασε ένα φουσκωτό, οι τιμές ξεκινούν από 70€ ενώ τα σκάφη κοστίζουν κάτι παραπάνω, με τις τιμές τους να κινούνται στα 200-400€ την ημέρα. Δοκίμασε ψάρεμα αλλά και πιο extreme θαλάσσια σπορ αν θέλεις περιπέτεια, γιατί το σκι δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται!