No 1 Εξελίξεις

Φωτογραφίζοντας με το smartphone

Φωτογραφίζοντας με το smartphone

Πριν από μερικά χρόνια, μην φανταστείτε, όχι και τόσο πολλά, η βαλίτσα των διακοπών επεφύλασσε πάντα μια θέση για φωτογραφική μηχανή, έστω και αν επρόκειτο για μία μικρή compact με όχι ιδιαίτερα υψηλή ανάλυση και βεβαίως με περιορισμένες δυνατότητες.

Του Δημήτρη Μαλλά

Πλέον, όμως, οι φωτογραφικές μηχανές, και ειδικά οι μικρές και compact, έχουν αρχίσει και μπαίνουν στο περιθώριο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τραβάμε φωτογραφίες. Το αντίθετο μάλιστα. Απλώς, για να τραβήξουμε φωτογραφίες προτιμάμε πλέον να χρησιμοποιούμε το smartphone μας. Εκτός και αν οι απαιτήσεις μας είναι αρκετά μεγάλες, οπότε θα κάνουμε την επένδυση και θα αποκτήσουμε μία DSLR φωτογραφική μηχανή, με αποσπώμενους φακούς ή έστω μία hi-zoom κάμερα.

Δύο οι είναι οι βασικοί λόγοι που το smartphone έχει υποκαταστήσει τις compact φωτογραφικές μηχανές: Ο πρώτος είναι η ευκολία που παρέχει. Το smartphone το έχεις συνεχώς μαζί σου και απλώς πατάς ένα πλήκτρο και είναι έτοιμη η κάμερα του. Ο δεύτερος έχει σχέση με τα social media. Με το smartphone είναι εξαιρετικά απλό και γρήγορο να δημοσιεύσεις τη φωτογραφία που μόλις τράβηξες στο Facebook ή στο Instagram και να δεις τις άμεσες αντιδράσεις των φίλων σου.

Μέχρι πριν από 2-3 χρόνια, η συντριπτική πλειονότητα των smartphones δεν προσέφερε τη δυνατότητα για να τραβήξει ο κάτοχός τους καλές φωτογραφίες. Όμως, αυτό πλέον έχει αλλάξει και βλέπουμε ότι ακόμη και smartphones με τιμή πώλησης κάτω από τα 200 ευρώ έχουν κάμερες που προσφέρουν ικανοποιητική ανάλυση της τάξεως των 8 megapixel και άνω, συν αρκετά χαρακτηριστικά που επιτρέπουν τη βελτίωση της φωτογραφίας. Επιπλέον, τα μοντέλα άνω των 500 ευρώ έχουν κάμερες που προσφέρουν εντυπωσιακή ποιότητα όσον αφορά στη λήψη των φωτογραφιών, ακόμη και σε νυχτερινές λήψεις.

Οι κάμερες που ενσωματώνουν τα smartphones μπορεί να μην έχουν οπτικό zoom, αλλά, όπως προανέφερα, η ευκολία που προσφέρουν είναι τέτοια που άπαντες προτιμούμε να φωτογραφίζουμε με τη φορητή συσκευή μας. Πώς μπορούμε, όμως, να βελτιώσουμε την ποιότητα των φωτογραφιών με το smartphone μας; Ιδού ορισμένες απλές συμβουλές που θα σας δώσουν ένα σαφώς βελτιωμένο αποτέλεσμα:

1. Ρυθμίστε την κάμερα ώστε να τραβά με τη μεγαλύτερη δυνατή ανάλυση. Βέβαια, όσο μεγαλύτερη η ανάλυση, τόσο περισσότερα και τα MBs για κάθε φωτογραφία. Οπότε υπάρχει ο κίνδυνος να τελειώσει γρήγορα ο αποθηκευτικός χώρος στο smartphone σας. Γι’ αυτό είτε προτιμήστε η αποθήκευση να γίνεται σε κάρτα microSD είτε με back up των φωτογραφιών σε κάποια online υπηρεσία αποθήκευσης (OneDrive, Dropbox κ.ά.) ώστε να μπορείτε να διαγράφετε λήψεις χωρίς άγχος. Το COSMOTE One σου δίνει Cloud για να αποθηκεύεις, να διαχειρίζεσαι και να μοιράζεσαι φωτογραφίες, βίντεο και αρχεία από όλες τις συσκευές σου εύκολα και με ασφάλεια. Κράτησε κάθε σημαντική στιγμή ζωντανή μαζί σου και μοιράσου τις εμπειρίες σου με αυτούς που επιθυμείς όσο μακριά και να βρίσκεστε!
2. Ασχοληθείτε λίγο με τις ρυθμίσεις της κάμερας. Οι περισσότεροι τραβάμε φωτογραφίες χρησιμοποιώντας το «αυτόματο» mode, αλλά το σύνολο σχεδόν των smartphones μάς δίνουν τη δυνατότητα να «παίξουμε» με τη φωτεινότητα, την αντίθεση, ακόμη και την έκθεση στο φως. Υπάρχουν, φυσικά, και modes που είναι ειδικά για περιστάσεις όπως τοπία, αθλητικά γεγονότα κ.ά., τα οποία είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε.
3. Αποφύγετε να κάνετε zoom, εφόσον αυτό είναι δυνατόν. Είναι προτιμότερο να πλησιάσετε το αντικείμενο ή το πρόσωπο στο οποίο θέλετε να επικεντρωθείτε.
4. Ενεργοποιήστε το πλέγμα, καθώς αυτός θα σας επιτρέψει να έχετε καλύτερη επισκόπηση της εικόνας που θέλετε να απαθανατίσετε.
5. Αξιοποιήστε το φως, το οποίο είναι το σημαντικότερο στοιχείο σε μία φωτογραφία. Όσο πιο φωτεινή είναι η εικόνα, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα.
6. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το flash, εκτός από τις βραδινές και κοντινές λήψεις.
7. Καθαρίζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα τον φακό της κάμερας σας. Θα δείτε σημαντική βελτίωση. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιείτε και τους ειδικούς προστιθέμενους φακούς που υπάρχουν για διάφορα μοντέλα και σας επιτρέπουν να έχετε σαφώς βελτιωμένο αποτέλεσμα, ειδικά όταν θέλετε να τραβήξετε μία λίγο πιο καλή φωτογραφία από τα συνηθισμένα.
8. Χρησιμοποιήστε κάποια από τα υπάρχοντα αξεσουάρ. Τα selfie sticks είναι μεν τα πιο γνωστά, αλλά είναι πιο χρήσιμο να βρείτε ένα από τα ειδικά τρίποδα για smartphones που προσφέρουν πολύ μεγάλη σταθερότητα. Όσο πιο σταθερό το χέρι που τραβά τη φωτογραφία, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα.
9. Αν η εφαρμογή του smartphone σας για την κάμερα δεν σας ικανοποιεί, αναζητήστε μία από αυτές που είναι διαθέσιμες στα apps stores και προσφέρουν τη δυνατότητα για πολύ περισσότερες ρυθμίσεις.
10. Χρησιμοποιήστε μία εφαρμογή για επεξεργασία φωτογραφιών (photo editing apps), ώστε να βελτιώσετε το τελικό αποτέλεσμα.

Όπως είναι προφανές, όσο πιο απαιτητικοί είστε για το αποτέλεσμα, τόσο μεγαλύτερη έμφαση θα πρέπει να δώσετε στο να ακολουθείτε όχι μόνο τις παραπάνω συμβουλές αλλά τις γενικότερες αρχές της φωτογραφίας (π.χ. κανόνας του ενός τρίτου). Αλλά αν οι απαιτήσεις δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές, τότε με τις παραπάνω συμβουλές θα δείτε ότι οι καλοκαιρινές φωτογραφίες θα έχουν σημαντική βελτίωση. Και ενδεχομένως και πολύ περισσότερα likes στα social media...

Α, και μην ξεχνάς: Αυτό το καλοκαίρι το COSMOTE One σου κάνει 2GB ΔΩΡΟ κάθε μήνα στο OTE TV GO! Έτσι μπορείς να βλέπεις τα αγαπημένα σου προγράμματα και αθλητικά του OTE TV απευθείας στο smartphone σου, χωρίς να καταναλώνεις τα ΜΒ του προγράμματός σου.

Μάθε περισσότερα στο https://www.cosmote.gr/one/tv/.