Τι κάνουμε με τα φυτά μας όταν φεύγουμε διακοπές;

Τι κάνουμε με τα φυτά μας όταν φεύγουμε διακοπές;

Είστε έτοιμοι για αναχώρηση;

Της Κατερίνας Ηλιάκη

Πήρατε όλα τα απαραίτητα, τακτοποιήσατε εκκρεμότητες και υποχρεώσεις, ετοιμάσατε τη βαλίτσα σας... Με τα φυτά τι κάνατε τελικά; Υπάρχει κάποιος φίλος που θα αναλάβει την φροντίδα τους όσο απουσιάζετε; Αν όχι, σας βρήκαμε μερικές έξυπνες λύσεις για να αντέξουν μέχρι τη μέρα της επιστροφής σας!

Πλαστικά μπουκάλια με νερό

Η πιο οικονομική επιλογή που θα διατηρήσει τις γλάστρες σας ζωντανές για λίγες μέρες είναι η εξής: Γεμίστε πλαστικά μπουκάλια με νερό και στη συνέχεια τοποθετήστε τα ανάποδα στις γλάστρες και τρυπήστε τα ελάχιστα. Το νερό θα κυλάει σταδιακά και τα φυτά σας θα παραμείνουν υγιή μέχρι να επιστρέψετε.

Σακουλάκια αυτόματου ποτίσματος

Μια πρόχειρη λύση που θα κρατήσει δροσερά τα φυτά σας για περίπου δέκα μέρες είναι τα σακουλάκια αυτόματου ποτίσματος. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για να ενημερωθείτε για την ποσότητα που πρέπει να χρησιμοποιήσετε ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας σας.

Γλάστρες στη... μπανιέρα!

Ναι, όπως ακούσατε: Μεταφέρετε τις γλάστρες στη μπανιέρα! Γεμίστε τη με ελάχιστο νερό, τοποθετήστε τις στο εσωτερικό και σκεπάστε τα φύλλα τους με ένα πλαστικό κάλυμμα. Έτσι, χάρη στην υγρασία θα διατηρηθούν υγιείς για αρκετό καιρό. Αν δεν χωράνε, μετακινήστε τις στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού σας ή το υπόγειο. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρίσκονται σε ένα δροσερό μέρος που δεν θα τις βλέπει ο ήλιος. Θυμηθείτε πως μειώνοντας το φωτισμό, μειώνετε και τις ανάγκες τους για νερό!

Κρύσταλλοι αποθήκευσης νερού

Οι συγκεκριμένοι κρύσταλλοι μπορούν να απορροφήσουν εκατοντάδες φορές το βάρος τους και να το αποδεσμεύσουν σταδιακά σε διάστημα τριών ή ακόμα και τεσσάρων εβδομάδων. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σκάψετε μερικές τρύπες στο χώμα της γλάστρας και στη συνέχεια να ρίξετε ένα κουταλάκι του νερού στην κάθε μία.

Αυτόματο πότισμα

Είναι η πιο αποτελεσματική λύση και εγγυάται την φροντίδα των φυτών σας όσο εσείς θα λείπετε. Προγραμματίστε το απόγευμα ή το βράδυ, ώστε τα φυτά σας να διατηρηθούν δροσερά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Κάντε τις απαραίτητες ρυθμίσεις και εξασφαλίστε ότι λειτουργεί πριν την αναχώρησή σας. Είναι μια πρακτική και οικονομική επιλογή καθώς μπορείτε να το χρησιμοποιείτε και μετά τις διακοπές. Έτσι, θα εξοικονομήσετε χρόνο και χρήματα, ειδικά αν συνηθίζετε να ποτίζετε περισσότερο από όσο χρειάζεται τα φυτά σας.

Τέλος, σας προτείνουμε μια προσωρινή λύση που θα λειτουργήσει μόνο αν λείψετε για δύο ή τρεις μέρες. Ποτίστε τα φυτά σας καλά λίγο πριν φύγετε. Βρέξτε τα φύλλα τους, τον κορμό και γεμίστε τα πιατάκια με νερό. Έτσι, εξασφαλίζετε ότι θα αντέξουν ακόμη και αν έχει πολλή ζέστη.

Δοκιμάστε όποια από τις παραπάνω συμβουλές επιλέξετε λίγες μέρες πριν αναχωρήσετε για να εξασφαλίσετε ότι όλα βαίνουν καλώς. Μόνο έτσι θα διαπιστώσετε πιθανά λάθη και θα τα διορθώσετε εγκαίρως. Τώρα, μπορείτε να φύγετε χωρίς αμφιβολίες!