ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοψήφισμα Βρετανία: Τρόμος στις παγκόσμιες αγορές - Το Brexit σπέρνει όλεθρο

Δημοψήφισμα Βρετανία: Τρόμος στις παγκόσμιες αγορές - Το Brexit σπέρνει όλεθρο

Οι επενδυτές, καταλαμβάνονται από αβεβαιότητα εξαιτίας του δημοψηφίσματος για το Brexit.Αρχικά αισιόδοξοι, οι αναλυτές εμφανίζονται πλέον όλο και πιο ανήσυχοι, εν μέσω των αντιφατικών δεδομένων.

ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΑΠΟ ΤΟ 1985 η ΣΤΕΡΛΙΝΑ - ΚΡΑΔΑΣΜΟΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ - ΠΤΩΣΗ 14,60% ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ενδεικτικές είναι οι αναφορές στο MarketWatch που μιλούν για μακελειό στην αγορά ότι είναι ο μόνος τρόπος για να περιγράψεις τη δράση των συναλλαγών, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα από το βρετανικό δημοψήφισμα που δείχνει να ανοίγει ο δρόμος της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βρετανία ψήφισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος να θέτουν τη χώρα σε ένα αβέβαιο μονοπάτι σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που θεωρούν την επιλογή των Βρετανών ως το μεγαλύτερο πλήγμα στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για την επίτευξη μεγαλύτερης ενότητας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές βούτηξαν υπό το βάρος των αποτελεσμάτων (51,8/48,2 τοις εκατό διάσπαση).

H βρετανική λίρα υπέστη τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της άνω του 10 τοις εκατό έναντι του δολαρίου, χτυπώντας χαμηλό 31 ετών στην 5η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με φόβους για ισχυρούς κραδασμούς στις επενδύσεις.

Το διαζύγιο θα ξεκινήσει τουλάχιστον σε δύο χρόνια και εγείρονται ερωτήματα για το ρόλο του Λονδίνου στο παγκόσμιο οικονομικό κεφάλαιο θέτοντας το σε τεράστια πίεση.

Η βρετανική λίρα έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1985 έναντι του δολαρίου την Παρασκευή.

Η στερλίνα πέφτει στο 1,33 δολάριο τη στιγμή που η επιλογή του Brexit προηγείται, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης

Νωρίτερα, στις αγορές συναλλάγματος, η στερλίνα υποχωρούσε σε μια ισοτιμία 1:146 έναντι του γεν, υφιστάμενη πτώση 7,6% σήμερα, και κατά 4,6% έναντι του δολαρίου, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη πτώση της έναντι του νομίσματος των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα σε μια ημέρα.

sterlina

Πηγή: MarketWatch

Πτώση 14,60% στην Αθήνα

Στη δίνη του παγκόσμιου κραχ που προκαλεί η επικράτηση του Brexit κινείται και η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, η οποία μαζί με τις ευρωπαϊκές αγορές είχε, στις τελευταίες συνεδριάσεις, ποντάρει στην παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Η εικόνα του ξεπουλήματος στις διεθνείς αγορές επικρατεί και στην εγχώρια αγορά με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τα πυρά των πωλητών.

Οι τραπεζικές μετοχές άνοιξαν στο limit down. Η Πειραιώς και η Eurobank υποχωρούν κατά 30% στα 0,175 ευρώ και 0,616 ευρώ, η Εθνική κατά 29,82% στα 0,193 ευρώ και η Alpha Bank κατά 29,66% στα 1,66 ευρώ.

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν και οι εμτοχές της Viohalco (-18,52% στα 1,10 ευρώ, της ΔΕΗ (-15,65% στα 2,48 ευρώ και της ΕΥΔΑΠ (-14,69% στα 5,13 ευρώ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 10:45 διαμορφώνεται στις 527,53 μονάδες σημειώνοντας πτώση 14,60%.
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 10,45 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 19,93%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 12,04%.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το γεγονός ότι καμία μετοχή δεν άνοιξε υψηλότερα.

Βουτιά στις ευρωπαϊκές αγορές

Βυθίζονται οι ευρωπαϊκές αγορές κατά την έναρξη των συναλλαγών σήμερα, μετά την επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της Βρετανίας.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου άνοιξε με απώλειες άνω του 7%, με τις βασικές τραπεζικές μετοχές να κατακρημνίζονται κατά 30%.

Ο γερμανικός δείκτης DAX ξεκίνησε με πτώση κατά 9,94%, ενώ το χρηματιστήριο του Παρισιού υποχώρησε σχεδόν κατά 8% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

Wall Street: «Βουτιά» 5% των προθεσμιακών χρηματιστηριακών δεικτών

Οι προθεσμιακές τιμές των δεικτών του αμερικανικού χρηματιστηρίου (E - mini futures του S&P 500 και του Nasdaq) κατρακύλησαν έως 5% σήμερα το πρωί, προκαλώντας αυτόματες διακοπές των συναλλαγών, μετά την ψήφο της Βρετανίας για την έξοδό της από την ΕΕ.

Η δραστική πτώση των προθεσμιακών τιμών υποδηλώνει ότι η Wall Street θα ανοίξει με βαριές απώλειες αργότερα στη διάρκεια της ημέρας, καθώς το ιστορικό δημοψήφισμα ώθησε τους επενδυτές να στραφούν στο δολάριο και άλλα στοιχεία ενεργητικού που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, ανησυχώντας για ένα πιθανό σοκ στην παγκόσμια οικονομία.

Οι βρετανικές αγορές έκαναν βουτιά, με τη στερλίνα να υποχωρεί σε χαμηλό επίπεδο 31 ετών, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ιστορικά πτώση, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να καταγράφουν μεγάλες απώλειες στο άνοιγμα της αγοράς. Οι ασιατικές αγορές, επίσης, σημείωσαν μεγάλη πτώση.

Οι συναλλαγές στις προθεσμιακές τιμές του S&P 500 και του Nasdaq διακόπηκαν σύντομα, μετά την πτώση τους πάνω από 5%, ενώ μετά την επανάληψη των συναλλαγών σημείωναν πτώση 4,8%.

Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.

«Η Τράπεζα της Αγγλίας παρακολουθεί τις εξελίξεις στενά», ανέφερε σε ανακοίνωση. «Έχει προχωρήσει σε ευρύ σχεδιασμό μέτρων έκτακτης ανάγκης και εργάζεται στενά με το υπουργείο Οικονομικών, άλλες και εγχώριες αρχές και κεντρικές τράπεζες του εξωτερικού».

Ιαπωνία

Ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο υποχώρησε σε χαμηλό τετραμήνου κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, καθώς τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Nikkei υποχωρούσε έως και κατά 8,3% στις 14.890,56 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο
Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng υποχωρούσε πριν από λίγο κατά 4,67%.

Το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές, μετά τη γνωστοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων του βρετανικού αποτελέσματος, που δηλώνουν αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 1,54 δολ. το βαρέλι στα 48,58 δολ. το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης μειώθηκαν κατά 1,47 δολ. το βαρέλι στα 49,44 δολ. το βαρέλι. Σε κάποιο σημείο της συνεδρίασης, οι δύο τύποι πετρελαίου έχαναν 2 δολ. στην τιμή του βαρελιού.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, οι τιμές των δύο τύπων πετρελαίου αυξήθηκαν αισθητά, καλλιεργώντας κλίμα αισιοδοξίας ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους, στην ΕΕ.

Αμερικανικά ομόλογα

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο απόδοσης τετραετίας, χθες αργά το βράδυ εξαιτίας του φόβου εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, που έστρεψε το επενδυτικό ενδιαφέρον προκαλώντας υψηλή ζήτηση των αμερικανικών ομολόγων, χαμηλού ρίσκου.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου άγγιξε το 1,509% που είχε να καταγραφεί από τις αρχές Αυγούστου του 2012.

Η απόδοσή του μειώθηκε κατά 23 μονάδες βάσης από το χθεσινό κλείσιμο, ενώ παρόμοια μείωση είχε να καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Κίνα: Απώλειες κατέγραψαν οι κινεζικές μετοχές

Απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι κινεζικές μετοχές, με τον σύνθετο δείκτη αναφοράς του Χρηματιστηρίου της Σανγκάης να υποχωρεί κατά 1,30% στις 2.854,29 μονάδες.

Ο μικρότερος δείκτης του Χρηματιστηρίου του Σεντζέν έκλεισε με πτώση κατά 1,05% στις 10.147,71 μονάδες.

Ο δείκτης ChiNext, που περιλαμβάνει, όπως ο αμερικανικός Nasdaq, τις ταχέως αναπτυσσόμενες κινεζικές επιχειρήσεις, σημείωσε πτώση κατά 0,47% κλείνοντας στις 2.127,36 μονάδες.

Έχουμε κινητοποιηθεί και είμαστε αποφασισμένοι, δηλώνει ο Βιλερουά ντε Γκαλό, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ

Ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές έχουν «κινητοποιηθεί και είναι αποφασισμένες» μετά την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit.
«Έχουμε κινητοποιηθεί και είμαστε αποφασισμένοι», δήλωσε σε συνέδριο ο Βιλερουά ντε Γκαλό, που είναι επίσης διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει το βρετανικό δημοψήφισμα.

Deutsche Bank: «Οι συνέπειες του Brexit θα είναι αρνητικές από όλες τις πλευρές»

Οι συνέπειες της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση «θα είναι αρνητικές από όλες τις πλευρές», προειδοποίησε Τζον Κράιαν, επικεφαλής της Deutsche Bank.
«Σε αυτό το στάδιο, δεν μπορούμε να προβλέψουμε πλήρως τις επιπτώσεις, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα είναι αρνητικές από όλες τις πλευρές», δηλώνει σε γραπτή του ανακοίνωσή του ο Τζον Κράιαν διευκρινίζοντας ότι ο όμιλός του είναι καλά προετοιμασμένος».

Σχετικές ειδήσεις