ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Αύξηση των εισαγωγών πετρελαίου σε ύψος – ρεκόρ

Κίνα: Αύξηση των εισαγωγών πετρελαίου σε ύψος – ρεκόρ

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από την Κίνα ανήλθαν σε ύψος - ρεκόρ στο πρώτο εξάμηνο του 2016, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας της, με τους αναλυτές να αποδίδουν στις χαμηλές τιμές την αύξηση αυτή.

Η Κίνα εισήγαγε 186,5 εκατ. τόνους αργού στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ποσότητα που είναι μεγαλύτερη κατά 23,15 εκατ. τόνους από αυτή της αντίστοιχης περσινής περιόδου, αν και οι εισαγωγές μειώθηκαν τον Ιούνιο στους 30,62 εκατ. τόνους από το υψηλό επίπεδο των 32 εκατ. τόνων ανά μήνα τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο.

«Οι επιχειρήσεις αύξησαν τις εισαγωγές αργού πετρελαίου στο πρώτο εξάμηνο, καθώς πιστεύουν ότι οι διεθνείς τιμές έχουν πιάσει πάτο», δήλωσε ο Ζου Φανγκ, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών και αγοράς του Συνδέσμου Πετρελαϊκής και Χημικής Βιομηχανίας της Κίνας.

Το άλμα των εισαγωγών εντάθηκε και από πολιτικές αποφάσεις, καθώς ο ανώτατος φορέας για τον οικονομικό προγραμματισμό της Κίνας θέσπισε τον Ιανουάριο κατώτατο επίπεδο για τις λιανικές τιμές των καυσίμων, πρόσθεσε ο Ζου.

Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) ανακοίνωσε στην αρχή του έτους ότι οι λιανικές τιμές δεν θα μειώνονται, εάν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου υποχωρήσουν κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι.

Η Κίνα επέτρεψε σε περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται στον κλάδο της διύλισης, κάτι που επίσης αύξησε τις εισαγωγές, δήλωσε πηγή στην PetroChina, την μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου στην Κίνα. Έως τώρα, 15 επιχειρήσεις έχουν πάρει έγκριση για εισαγωγές αργού.

Ο αξιωματούχος της NDRC, Ζάο Γκονγκζένγκ, συμφώνησε με την άποψη του Ζου, σημειώνοντας ότι είναι οι συνθήκες της αγοράς, περιλαμβανομένων των χαμηλών τιμών, που προκαλούν την αύξηση των εισαγωγών αργού.

Ο Ζάο απέρριψε ισχυρισμούς ξένων μέσων ενημέρωσης ότι η Κίνα αξιοποιεί τις χαμηλές τιμές πετρελαίου για να αυξήσει τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου της.