ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος πρόεδρος ΗΠΑ: Συναισθηματική αντίδραση στις αγορές - Η καλύτερη μέρα του χρυσού μετά το Brexit

Νέος πρόεδρος ΗΠΑ: Συναισθηματική αντίδραση στις αγορές - Η καλύτερη μέρα του χρυσού μετά το Brexit

Αμερικανικές εκλογές αποτελέσματα: Πτώση σημείωσαν κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, που προκάλεσε αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές.

Ο δείκτης STOXX Europe 600 σημείωνε πριν από λίγο πτώση κατά 1,1%, περιορίζοντας, ωστόσο, τις απώλειες που κατέγραψε στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει μια νίκη της Δημοκρατικής Χίλαρι Κλίντον. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την πολιτική του Τραμπ καθώς και επιφυλακτικότητα στην αγορά για τις θέσεις του σε διάφορους τομείς όπως το εμπόριο. Λίγο πριν ανοίξουν οι ευρωπαϊκές αγορές, ο Τραμπ απευθύνθηκε στους Αμερικανούς, λέγοντας στην επινίκια ομιλία του ότι θα επιδιώξει συναινέσεις και όχι εχθρότητα.

Άνοδο κατέγραφαν τα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια», που συνήθως υπεραποδίδουν σε περιόδους αβεβαιότητας. Οι ελβετικές μετοχές σημείωσαν άνοδο κατά 0,7%, ενώ οι μετοχές των εταιριών υγείας, που θα βρίσκονταν αντιμέτωπες με ένα σκληρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο σε περίπτωση νίκης της Χίλαρι Κλίντον, σημείωσαν άνοδο κατά 2,6%.

Οι εταιρίες εξόρυξης χρυσού αναμένεται να καταγράψουν καλές επιδόσεις, σήμερα καθώς η τιμή του χρυσού καταγράφει την καλύτερη ημέρα του από το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit.

Η ένωση γερμανικών βιομηχανιών BDI δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την οικονομία μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και τον προέτρεψε να μην επιδιώξει μια πορεία απομονωτισμού.

«Η αβεβαιότητα στην οικονομία είναι τεράστια. Ο Ντόναλντ Τραμπ καλό θα ήταν να μην αποκλείσει την αμερικανική οικονομία από τον κόσμο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του BDI Ούλριχ Γκρίλο.

«Διαφορετικά η αβεβαιότητα για τη μελλοντική πορεία θα οδηγήσει σε σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Γκρίλο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για τη μεγάλη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ ΕΔΩ

Σχετικές ειδήσεις