Ανησυχία από την άνοδο της στάθμης της Μεσογείου

Ανησυχία από την άνοδο της στάθμης της Μεσογείου
Με ανησυχητικά γοργούς ρυθμούς ανεβαίνει η στάθμη των νερών της Μεσογείου, όπως προέκυψε από το...

Με ανησυχητικά γοργούς ρυθμούς ανεβαίνει η στάθμη των νερών της Μεσογείου, όπως προέκυψε από το πρωτοποριακό ισπανικό σύστημα παρατήρησης της θάλασσας, με το οποίο δουλεύουν οι ερευνητές του Ισπανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου.

Οι Ισπανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Μανουέλ Βάργκας Γιάνεθ του Ισπανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου, που παρουσίασαν τις εκτιμήσεις τους σε μελέτη με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή στην Ισπανική Μεσόγειο», αποδίδουν την ανοδική τάση των υδάτων της Μεσογείου, κυρίως στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής λόγω ανόδου της θερμοκρασίας.

Όπως επισημαίνουν οι Ισπανοί επιστήμονες, η στάθμη της Μεσογείου ανέβαινε ένα ως ενάμιση χιλιοστό κάθε χρόνο έπειτα από το 1943, ωστόσο τελευταία παρατηρείται επιτάχυνση της ανόδου, με αποτέλεσμα από το 2000 και μετά, η στάθμη να έχει ανέβει κατά 20 εκατοστά περίπου.

Η μελέτη, που βασίζεται σε ένα ισπανικό θαλάσσιο σύστημα παρατήρησης, πρωτοποριακό στην Ευρώπη, επιβεβαιώνει ότι αυξάνεται τόσο η θερμοκρασία των νερών της Μεσογείου, όσο και η αλατότητά της.