Ιαπωνία :Η ραδιενέργεια σε πυρηνικό εργοστάσιο αυξήθηκε 1.000 φορές πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο

Ιαπωνία :Η ραδιενέργεια σε πυρηνικό εργοστάσιο αυξήθηκε 1.000 φορές πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο
«Ενός κακού μύρια έπονται» λένε και επαληθεύεται στην περίπτωση του μεγάλου σεισμού που έπληξε την βόρεια Ιαπωνία σήμερα.....

«Ενός κακού μύρια έπονται» λένε και επαληθεύεται στην περίπτωση του μεγάλου σεισμού που έπληξε την βόρεια Ιαπωνία χτες. Οι μετρήσεις ραδιενέργειας στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι και στον αντιδραστήρα υπ’ αριθμόν 1 ευρέθησαν να είναι σε επίπεδο 1.000 πάνω από το φυσιολογικό μετά τον καταστροφικό σεισμό 8,9 βαθμών, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo νωρίς το Σάββατο επικαλούμενο την υπηρεσία ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη χώρα.

Στο μεταξύ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν κάλεσε να επεκταθεί η διάμετρος της ζώνης εκκένωσης -με κέντρο το εργοστάσιο- στα 10 χιλιόμετρα από τα 3, λόγω του κινδύνου μόλυνσης πολιτών από τη ραδιενέργεια, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji, επικαλούμενο το υπουργείο Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.

Τον αντιδραστήρα εκμεταλλεύεται η εταιρία Tokyo Electric Power (Tepco) και αυτός τροφοδοτεί, εν μέρει, την πρωτεύουσα. Βρίσκεται σε απόσταση 250 χλμ. βόρεια του Τόκιο.

Υπάρχουν φόβοι ότι έχει διαφύγει μεγάλη ποσότητα ραδιενέργειας από το εργοστάσιο λόγω της υψηλής πίεσης στον υπερθερμαινόμενο αντιδραστήρα, καθώς η σεισμική δόνηση προκάλεσε ζημιές στα συστήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης του ίδιου του αντιδραστήρα, προκαλώντας πολύ σοβαρά προβλήματα στα συστήματα ψύξης του.

Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK ανέφερε ότι το επίπεδο της ραδιενέργειες στο εξωτερικό του εργοστασίου, που είναι οκταπλάσιο του κανονικού, δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία προς το παρόν.

Ο στρατός των ΗΠΑ δεν παρέδωσε ψυκτική ουσία για χρήση σε Ιαπωνικό πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό της Παρασκευής, δήλωσαν σήμερα αμερικανοί αξιωματούχοι.

Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρία Tokyo Electric Power (Tepco) ανακοίνωσε ότι απώλεσε την δυνατότητα να ελέγχει την πίεση στους αντιδραστήρες σε ένα δεύτερο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιό της στη Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μετά το σεισμό 8,9 βαθμών στη χώρα.

Η πίεση είναι σταθερή στο εσωτερικό των αντιδραστήρων αλλά αυξάνεται στα συστήματα ψύξης και ελέγχου, δήλωσε εκπρόσωπός της. Πρόσθεσε ότι δε γνωρίζει προς το παρόν εάν θα χρειαστεί κάποια επέμβαση για την ελάττωση της πίεσης--που θα σήμαινε την έκλυση ραδιενέργειας.

Ωστόσο η εταιρία ηλεκτρισμού Tepco προχώρησε στην ελεγχόμενη έκλυση ραδιενεργού ατμού για να αντιμετωπίσει την αφύσικα υψηλή πίεση, σε τουλάχιστον έναν αντιδραστήρα στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό της εργοστάσιο Φουκουσίμα Νο2, αφού έκανε το ίδιο και στο πρώτο εργοστάσιο όπου οι αντιδραστήρες αντιμετώπιζαν πρόβλημα μετά τον ισχυρό σεισμό ο οποίος έπληξε τη χώρα, μετέδωσε σήμερα Σάββατο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji.

 

Διαβάστε επίσης : Συναγερμός στο μισό πλανήτη για το φονικό τσουνάμι