Μανιάτης: Βασικός εθνικός στόχος η εξοικονόμηση ενέργειας

Μανιάτης: Βασικός εθνικός στόχος η εξοικονόμηση ενέργειας

«Το ζήτημα της ενεργειακής αποδοτικότητας και εξοικονόμησης ενέργειας αποτελεί βασικό εθνικό στόχο στη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), Γιάννης Μανιάτης, σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο σχετικά με τη δέσμη προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Κλίμα- Ενέργεια στο πλαίσιο του 2030».

Ο κ. Μανιάτης, ενόψει και της συζήτησης των αρχηγών κρατών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, έθεσε το εν λόγω ζήτημα ως εκ των βασικών προτεραιοτήτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί «την πιο κραυγαλέα περίπτωση, αγνόηση μίας δράσης της οποίας οι έμμεσες ωφελιμότητές της, κυρίως για τις χώρες του νότου, είναι τόσες πολλές, που προκαλεί κατάπληξη το ότι δεν έχουν αναγνωριστεί». Επίσης, επεσήμανε ότι οι δράσεις σχετικές με την εξοικονόμηση και την ενεργειακή αποδοτικότητα στηρίζονται κατά 75% σε πρώτη ύλη που παράγουν βιομηχανίες οι οποίες είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα, ενώ έκανε λόγο για τη δυνατότητα δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας στην οικοδομή, αλλά και σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων για τον καταναλωτή «και ιδιαίτερα για τον πιο ευάλωτο», όπως τόνισε.

climatotal-saving-pic-1

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, ο υπουργός έχει αποστείλει προσωπική επιστολή στον επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έντιγκερ για το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ' οίκον» ζητώντας να συνεχιστεί η χρηματοδότησή του και στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, πριν ακόμα προχωρήσουν οι διαδικασίες για όλα τα άλλα προγράμματα, όπως ανέφερε, κάνοντας λόγο για πολύ θετικές πρώτες αντιδράσεις από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, «για την κατ' εξαίρεση και κατά προτεραιότητα συνέχιση της χρηματοδότησης» του συγκεκριμένου προγράμματος. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, σημείωσε ότι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί τόσο το ενεργειακό μείγμα όσο και ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας μέχρι το 2030, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα των «έξυπνων μετρητών» ηλεκτρικής ενέργειας (Smart metering), του οποίου ο διαγωνισμός διεξάγεται τις προσεχείς ημέρες, τόνισε ότι μέχρι το 2020 αναμένεται η ολοκλήρωσή του.

060214175722 2134

Για την ανάγκη παραγωγής και κατανάλωσης «καθαρής» ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μίλησε η γενική γραμματέας Περιβάλλοντος, Νάντια Γιαννακοπούλου, επισημαίνοντας τα οφέλη της ενεργειακής εξοικονόμησης, και πρόσθεσε ως επιβεβλημένο στόχο την καθαρότητα της ατμόσφαιρας, αλλά και την προστασία της βιοποικιλότητας. Όσον αφορά το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ελλειμματική κατά 20 εκατ. δικαιώματα, καθώς χρειάζεται περί τα 50 εκατ. και λαμβάνει μόνο 30εκατ., γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά τη χώρα, όπως υποστήριξε. Σημειώνεται, τέλος, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το «πλαίσιο για το κλίμα και την ενέργεια» έχει θέσει ως στόχους μέχρι το 2030 την κατά 40% μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, και την κατά 27% παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Διαβάστε επίσης:

Μανιάτης: Ενέργεια και εργασία οι πυλώνες του νέου μοντέλου ανάπτυξης