ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο «SouthStream» ετοιμάζει η Ρωσία

Νέο «SouthStream» ετοιμάζει η Ρωσία

H Ρωσία είναι «έτοιμη να διαπραγματευτεί» με κάποιες από τις χώρες που συμμετείχαν στο σχέδιο κατασκευής του ρωσοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου South Stream, το οποίο εγκατέλειψε τη Δευτέρα η Ρωσία, προκειμένου να τις συμπεριλάβει ενδεχομένως στη διαδρομή ενός άλλου αγωγού, ανακοίνωσε την Τετάρτη (3/12) ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ.

«Είμαι βέβαιος ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να διεξάγει συνομιλίες με αυτές τις χώρες σχετικά με τα όσα πρέπει να κάνουμε και με τον τρόπο για να εξέλθουμε από την κατάσταση αυτή» δήλωσε ο Ρώσος ανώτερος διπλωμάτης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, αποκλείοντας ωστόσο οποιαδήποτε συζήτηση με τη Βουλγαρία, «έναν αναξιόπιστο εταίρο».

Η Σερβία, η Ουγγαρία και η Αυστρία αναφέρθηκαν από τον διπλωμάτη ως οι χώρες με τις οποίες η Ρωσία είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί, δύο 24ωρα μετά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι αναστέλλει το σχέδιο South Stream, εξαιτίας της άρνησης της Βουλγαρίας να επιτρέψει τη διέλευση του αγωγού αυτού από την επικράτειά της.

Την ίδια ημέρα, Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν μία συμφωνία για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Από τον "κόμβο διαμετακομιδής του φυσικού αερίου" στην Τουρκία, ο αγωγός θα μπορεί να επεκταθεί προς όλες τις κατευθύνσεις» εξήγησε ο Τσιζόφ.

«Τελικά ο αγωγός φυσικού αερίου που θα ξεκινά (από την Τουρκία) δεν θα είναι χειρότερος από τον South Stream, που ξεκινούσε από τη Βουλγαρία, προκειμένου να φθάσει στις χώρες που μέχρι τώρα εξέφραζαν ενδιαφέρον να παραλαμβάνουν φυσικό αέριο μέσω του South Stream» τόνισε ο διπλωμάτης.

Σχετικές ειδήσεις