ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χώρα κλειδί για τις ενεργειακές διαμετακομίσεις η Ελλάδα»

«Χώρα κλειδί για τις ενεργειακές διαμετακομίσεις η Ελλάδα»

Τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν και τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς για την ενεργειακή συνεργασία των χωρών τους με τη Ρωσία «υπό το φως της διακοπής της υλοποίησης του αγωγού South Stream», είχε ο Βλαντίμιρ Πούτιν – Χώρα κλειδί για τις ενεργειακές διαμετακομίσεις η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου, συζητήθηκαν «επίκαιρα ζητήματα της διμερούς συνεργασίας, καθώς και οι προοπτικές της περαιτέρω συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα».

Οι κ.κ. Νίκολιτς και Όρμπαν χαρακτήρισαν τα προηγούμενα 24ωρα ως αρνητική εξέλιξη την προοπτική οριστικής διακοπής του σχεδίου κατασκευής του South Stream, έχοντας εκφράσει την επιθυμία απευθείας συνομιλίας με τον Β. Πούτιν για το θέμα.

Όπως μετέδωσαν ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Όρμπαν επέκρινε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα, λέγοντας ότι «οι Βρυξέλλες εργάστηκαν ακούραστα για την αποτυχία του σχεδίου» τονίζοντας ότι η χώρα του «έχει καλές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν» και αναζητεί εναλλακτικές διαδρομές ώστε να προμηθεύεται φυσικό αέριο «παρακάμπτοντας την Ουκρανία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Νίκολιτς χαρακτήρισε «απώλεια» για τη Σερβία τη διακοπή του South Stream, ενώ ο πρέσβης του στη Μόσχα Σλάβενκο Τέρζιτς περιέγραψε το σχέδιο ως «εθνικής σημασίας, που πρέπει να καταστεί εγγύηση της ενεργειακής ασφάλειας όχι μόνο της Σερβίας, αλλά και όλης της ΝΑ και Κεντρικής Ευρώπης». Κατά τον κ. Τέρζιτς, είναι απαραίτητο «άλλη μια φορά να καταβληθεί προσπάθεια για διαπραγματεύσεις ΕΕ - Ρωσίας σχετικά με την κατασκευή του αγωγού» και προπαντός για τη διέλευσή του μέσω Σερβίας.

Την ίδια ώρα, «η ρωσική Gazprom αλλάζει τη στρατηγική των πωλήσεων φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας, Αλεξέι Μίλερ, σημειώνοντας ότι άλλοτε σκοπός ήταν να προμηθεύει με αέριο τον τελικό καταναλωτή, όμως «εάν ο αγοραστής δεν επιθυμεί να προμηθεύεται το προϊόν στο σπίτι του, τότε, προφανώς, θα πρέπει να ντυθεί και να πάει στο κατάστημα, ενώ το χειμώνα να φορέσει κάτι πιο ζεστό. Στην περίπτωσή μας το κατάστημα είναι το σημείο παράδοσης και εμπορίας του αερίου».

Σύμφωνα με τον κ. Μίλερ «κατά τα νέα σχέδια, νέο πεδίο εμπορίου για την ευρωπαϊκή αγορά και νέο σημείο παράδοσης του ρωσικού αερίου είναι τα σύνορα Τουρκίας και Ελλάδας».

Ο επικεφαλής της Gazprom ανέφερε επίσης ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απλώς χάρισε στην Τουρκία τη στρόφιγγα του αερίου και νομίζω ότι η Τουρκία μπορεί να το εκμεταλλευτεί αυτό στο διάλογό της με την Ευρώπη, ενώ εμείς αποκτήσαμε ένα νέο στρατηγικό εταίρο στις μπίζνες του αερίου».

Ο κ. Μίλερ υποστήριξε μάλιστα σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση ότι «αυτή τη στιγμή μέσω της Βουλγαρίας μεταφέρονται 18 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς την Τουρκία, την FYROM και την Ελλάδα. Μετά την υλοποίηση του νέου σχεδίου υποθαλάσσιου αγωγού αερίου προς την Τουρκία, όλοι αυτοί οι όγκοι θα διακινούνται μέσω της Τουρκίας και όχι μέσω Βουλγαρίας».

Κατά τον κ. Μίλερ «η Τουρκία καθίσταται χώρα διαμετακόμισης και μάλιστα μεγάλη. Μέσω του εδάφους της θα διακινούνται περισσότερα από 50 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου και αυτό αναμφίβολα αποτελεί αύξηση του γεωπολιτικού καθεστώτος της Τουρκίας στην περιοχή. Η Τουρκία ουσιαστικά γίνεται τέτοιο διαμετακομιστικό κέντρο, όπως η Γερμανία στο βορρά της Ευρώπης», ενώ η Βουλγαρία θα υποστεί άμεσες και έμμεσες απώλειες, τόσο των τελών διαμετακόμισης, όσο και των αναμενόμενων επενδύσεων 3 δισ. ευρώ και 6 χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση που ανακοίνωσε ο Β. Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, συνεχίζει να συζητείται στα ρωσικά ΜΜΕ και μεταξύ σημαντικών Ρώσων και ξένων αναλυτών.

Το ταξίδι, στη συγκεκριμένη συγκυρία, αποτελεί κατά τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής Γεβγκένι Σατανόφσκι «μήνυμα προς τους Δυτικούς εταίρους, καθώς ο Ερντογάν κατανοεί ότι η Τουρκία ποτέ δεν θα αποτελέσει τμήμα της μεγάλης Ευρώπης, μέλος της ΕΕ. Η ιστορία της σύνδεσης με την ΕΕ, που μόλις άρχισε στην Ουκρανία, για την Τουρκία διήρκεσε 50 χρόνια και περισσότερο». «Το μήνυμα είναι ότι η Τουρκία επιστρέφει στον 17ο αιώνα, όταν ο ρόλος της Δύσης ήταν πολύ μικρότερος από ό,τι σήμερα και ο ρόλος Ιαπωνίας, Κίνας, Περσίας, Τουρκίας πολύ μεγαλύτερος», συμπλήρωσε ο Γ. Σατανόφσκι στο πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.

Από την πλευρά του, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ επικαλείται την άποψη του εκδότη του ενεργειακού δελτίου eiranews.com Γ. Χατζηιωάννου, ο οποίος εκτιμά ότι το νέο σχέδιο δημιουργίας κόμβου στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας «μπορεί να αναδείξει την Ελλάδα σε χώρα-κλειδί για τις ενεργειακές διαμετακομίσεις», εφόσον ΕΕ και Ρωσία καταλήξουν σε συμφωνία για την εξαγωγή του ρωσικού φυσικού αερίου. «Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα ως χώρα-μέλος της ΕΕ θα αποτελεί την πύλη της Ευρώπης γι’ αυτό το μέρος του διακινούμενο ρωσικού φυσικού αερίου», ενώ για την αξιοποίηση του νέου αυτού ρόλου στις ενεργειακές αγορές θα χρειαστούν πιθανότατα και νέες υποδομές, νέοι αγωγοί, που θα μπορούσαν πλέον να κατασκευαστούν με κοινές ευρωπαϊκές επενδύσεις, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Έλληνας αναλυτής στο πρακτορείο ΤΑΣΣ.

Σχετικές ειδήσεις