Έρχονται τα πλαστικά φωτοβολταϊκά

Έρχονται τα πλαστικά φωτοβολταϊκά
Σε πέντε έως δέκα χρόνια θα κυκλοφορήσουν στην αγορά πλαστικά φωτοβολταϊκά, αποτελώντας...

Σε πέντε έως δέκα χρόνια θα κυκλοφορήσουν στην αγορά πλαστικά φωτοβολταϊκά, αποτελώντας μια αξιόπιστη και κυρίως φθηνότερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τα σημερινά πάνελ από πυρίτιο, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.

Οι επιστήμονες των πανεπιστημίων Κέμπριτζ και Σέφιλντ, με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Τζόουνς, δήλωσαν ότι γίνονται ήδη σημαντικοί πρόοδοι στο πεδίο των ηλιακών πλαστικών πάνελ, με στόχο να κατασκευάζονται πιο γρήγορα και πιο φθηνά, μέσω μιας καινοτομικής διαδικασίας "εκτύπωσης" ή επίστρωσης.

Τα φωτοβολταϊκά γνωρίζουν ταχεία εξάπλωση διεθνώς, καθώς πολλές κυβερνήσεις δίνουν κίνητρα για την εγκατάστασή τους, στο πλαίσιο προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Προς το παρόν πάντως, η συγκεκριμένη πηγή ενέργειας συνεισφέρει μόνο το 1 - 2% του παγκοσμίως παραγόμενου ηλεκτρισμού.

Τα περισσότερα ηλιακά πάνελ αποτελούνται από "κύτταρα" (κυψέλες) που παράγονται από πολύ καθαρό πυρίτιο. Στόχος είναι σε πέντε έως δέκα χρόνια να έχει καταστεί εφικτή η μαζική παραγωγή πλαστικών πάνελ αντίστοιχης ενεργειακής αποδοτικότητας. Μια βασική δυσκολία που πρέπει να ξεπεραστεί, είναι ο σχεδιασμός πάνελ με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.