Ελευσίνα: Ρύπανση από βύθιση πλωτής δεξαμενής

Ελευσίνα: Ρύπανση από βύθιση πλωτής δεξαμενής
Αρχικά δεν είχε παρατηρηθεί ρύπανση του θαλασσίου περιβάλλοντος...

Η Λιμενική Αρχή Ελευσίνας, στις 15/07/2011, είχε ενημερώθηκε από εκπρόσωπο της εταιρείας «Ναυπηγεία Ελευσίνας Α.Ε.» ότι κατά την διάρκεια πόντισης της πλωτής δεξαμενής, προκειμένου να εισέλθει σε αυτήν το Φ/Γ «MSC MARIA LAURA» σημαίας Παναμά για δεξαμενισμό, λόγω βλάβης, αυτή βυθίστηκε εξ’ ολοκλήρου.

Αρχικά δεν είχε  παρατηρηθεί ρύπανση του θαλασσίου περιβάλλοντος. Ωστόσο, τις μεσημβρινές ώρες στις 19/07/2011, εντοπίστηκαν διάσπαρτες μικροποσότητες ιριδισμών, εντός φράγματος, το οποίο είχε τοποθετηθεί προληπτικά από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης, διαπιστώθηκε διαρροή μαύρων πετρελαιοειδών από την βυθισμένη πλωτή δεξαμενή, με αποτέλεσμα ρύπανση της θάλασσας περίπου 400τ.μ. διάσπαρτων κηλίδων, εντός του φράγματος.

Άμεσα ανατέθηκαν εργασίες απορρύπανσης από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, σε ιδιωτική εταιρεία, ενώ μικροποσότητες πετρελαιοειδών διέφυγαν από το πλωτό φράγμα, πιθανόν λόγω υπόγειων θαλάσσιων ρευμάτων και οδηγήθηκαν εκτός φράγματος στην παραπλήσια εγκατάσταση Ναυπηγεία PRIVATSEA, όπου γίνονται εργασίες απορρύπανσης.

Επίσης πιθανόν ποσότητες πετρελαιοειδών να είναι παγιδευμένες και κάτω από τις παρακείμενες πλωτές δεξαμενές, Νο1 και Νο2, οι οποίες καλύπτονται περιμετρικά με πλωτό φράγμα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας, έχει κινηθεί η διαδικασία των διοικητικών κυρώσεων, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε και ο Αρμόδιος Εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Πρωτοδικών.