ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Τι είναι η αντλία θερμότητας και πού χρησιμεύει

Τι είναι η αντλία θερμότητας και πού χρησιμεύει
Pixabay

Η φυσική ροή της θερμότητας είναι να μεταφέρεται από συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών σε συνθήκες χαμηλών. Ο ρόλος της αντλίας θερμότητας είναι να αναστρέψει αυτή τη φυσική ροή.

Έτσι, στην περίπτωση μίας κατοικίας, η αντλία θερμότητας κατά τη διάρκεια, για παράδειγμα, του καλοκαιριού, αντλεί θερμότητα από το εσωτερικό του σπιτιού και την αποβάλει στο εξωτερικό περιβάλλον. Ο εσωτερικός χώρος χάνει τη θερμότητά του και έτσι το εσωτερικό της κατοικίες ξεκινά να γίνεται πιο ψυχρό.

Αντιθέτως, τον χειμώνα αφαιρεί θερμότητα από το περιβάλλον και τη διοχετεύει στο εσωτερικό της οικίας προκειμένου να αυξήσει τη θερμότητά του.

Άρα η αντλία θερμότητας χρησιμοποιεί το περιβάλλον για να ζεστάνει ή να ψύξει έναν χώρο. Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας απαιτείται μόνο στο στάδιο της άντλησης θερμότητας και ο εκάστοτε χρήστης πληρώνει μόνο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την άντληση.

Το ηλεκτρικό ρεύμα δηλαδή, δεν χρησιμοποιείται ως πηγή για τη δημιουργία θέρμανσης ή ψύξης και γι’ αυτό η κατανάλωση που απαιτείται για τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας είναι πολύ μικρή, σε σχέση με το αποτέλεσμα που παίρνουμε.

Σε κατοικίες που ήδη έχουν εγκατεστημένο λέβητα αερίου ή πετρελαίου, οι αντλίες θερμότητας μπορούν να συνδυαστούν με το υπάρχον σύστημα θέρμανσης και να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι αντλίες θερμότητας, ανάλογα µε το μέσο που χρησιμοποιούν για τη μεταφορά της θερμότητας και την εξωτερική πηγή στην οποία αποδίδεται η ενέργεια, κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες:

  • Αέρα – Αέρα
  • Αέρα – Νερού
  • Νερού – Αέρα
  • Νερού – Νερού
  • Εδάφους – Νερού
  • Εδάφους – Αέρα