Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών για τα τελευταία 13 χρόνια

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών για τα τελευταία 13 χρόνια

Ιδιαίτερα  ανησυχητικό ρεκόρ καταγράφει η τελευταία 15ετία, καθώς από το 1997 έως σήμερα σημειώθηκαν 13 χρονιές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έζησε ο πλανήτης,  όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός στο περιθώριο των συζητήσεων της ετήσιας διάσκεψης του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές.


Συγκεκριμένα η μέση θερμοκρασία της τελευταία δεκαετίας (2002-11) είναι κατά 0,46% βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το μέσο όρο των θερμοκρασιών και αποτελεί την μεγαλύτερη αύξηση που έχει ποτέ καταγραφεί, επισημαίνει ο οργανισμός σε έκθεσή του που παρουσιάστηκε στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.

Μετά το 2010 που καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ, το 2011 είναι αυτή την στιγμή η δεύτερη θερμότερη χρονιά στην κλίμακα του πλανήτη από το 1850 όταν άρχισαν να καταγράφονται μετεωρολογικά δεδομένα. 

Μια άλλη ένδειξη της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι το γεγονός ότι οι όγκοι των πάγων στην Αρκτική είχαν τη δεύτερη μικρότερη έκταση αλλά και τον μικρότερο όγκο που έχει παρατηρηθεί ποτέ.

«Η επιστήμη μας είναι αξιόπιστη και αποδεικνύει χωρίς αμφισβήτηση πως το παγκόσμιο κλίμα θερμαίνεται και η υπερθέρμανση αυτή είναι αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων του ανθρώπου», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΓΓ του ΠΜΟ Μισέλ Ζαρό.  

Μια «ασυνήθιστη αύξηση που υπολογίζεται στο 0,41 C σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο των 14 βαθμών Κελσίου για την περίοδο 1961-1990» έδειξε το θερμόμετρο του πλανήτη κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2011, καταλήγει ο ΠΜΟ.