ΥΓΕΙΑ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Πότε είναι επικίνδυνη;

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Πότε είναι επικίνδυνη;

Η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση ήπατος αποτελεί σήμερα τη συχνότερη χρόνια ηπατική νόσο και η επίπτωση της παρουσιάζει αυξητική τάση. Αφορά το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Περιλαμβάνει την απλή στεάτωση ή λιπώδες ήπαρ και την μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, που μπορεί να εξελιχθεί σε ίνωση και κίρρωση και σε ορισμένες περιπτώσεις σε καρκίνο του ήπατος. Το λιπώδες ήπαρ χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους, χωρίς ένδειξη ηπατοκυτταρικής βλάβης και φλεγμονής. Στην στεατοηπατίτιδα υπάρχει βλάβη και φλεγμονή.

Υπάρχουν συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουμε;

Η νόσος είναι συμπτωματική και ανιχνεύεται με αύξηση των ηπατικών ενζύμων και σε τυχαίο έλεγχο με υπερηχογράφημα. Οφείλεται στην αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών και γονιδιακών παραγόντων. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες πυροδοτούν την εκδήλωση της νόσου και οι γενετικοί καθορίζουν την ανταπόκριση του οργανισμού στις μεταβολικές διαταραχές που προκαλεί η νόσος.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσο;

Οι παράγοντες κινδύνου είναι επιβεβαιωμένοι και πιθανοί. Επιβεβαιωμένοι είναι οι: παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, μεταβολικό σύνδρομο*, υπερτριγλυκεριδαιμία, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Πιθανοί είναι οι: υποθυρεοειδισμός, υποφυσιακή ανεπάρκεια, υπογοναδισμός, συνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, γενετικοί, αυξημένη κατανάλωση φρουκτόζης.

*Ο κλινικός ορισμός του μεταβολικού συνδρόμου απαιτεί την παρουσία 3 ή περισσοτέρων από τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Περιφέρεια μέσης >102cm στους άνδρες και >88cmστις γυναίκες

2.τριγλυκερίδια > ή ίσα 150mg/dl

3.HDL <40mg/dl στους άνδρες και <50mg/dl στις γυναίκες

4. Συστολική αρτηριακή πίεση 130mmHg ή μεγαλύτερη ή διαστολική πίεση 85mmHg ή μεγαλύτερη

5. Γλυκόζη νηστείας 110mg/dl ή μεγαλύτερη

H λιπώδης διήθηση του ήπατος συνδέεται και με άλλες παθήσεις;

Υπάρχουν εναλλακτικές αιτίες λιπώδους διήθησης του ήπατος, οι οποίες πρέπει να αποκλειστούν, ώστε να μιλούμε για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Αυτές είναι : αλκοολική νόσος ήπατος, ηπατίτιδα C, αβηταλιποπρωτεϊναιμία, νόσος Wilson, Ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, λιποδυστροφία, βακτηριακή υπερανάπτυξη, παρεντερική διατροφή, κύηση, χειρουργικές επεμβάσεις, φάρμακα.

Τι συστήνουν οι ειδικοί για την αντιμετώπιση της νόσου;

Ειδική αγωγή για τη νόσο δεν έχει βρεθεί. Ειδικά φάρμακα μέχρι σήμερα δεν έχουν εγκριθεί, αν και κάποια βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

Η αντιμετώπιση των υποκείμενων νοσημάτων (παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμία κτλ) είναι θεμελιώδης.

Μπορούμε να προλάβουμε το λιπώδες ήπαρ και ποιες αλλαγές πρέπει να κάνουμε στην καθημερινότητά μας;

Οι υγειονομικές παρεμβάσεις, όπως η δίαιτα, η άσκηση και η απώλεια βάρους έχουν προταθεί για την αντιμετώπιση της νόσου. Η σωματική άσκηση πιθανά προλαμβάνει ή μειώνει την εναπόθεση λίπους. Ακόμα και μια μικρή απώλεια βάρους βελτιώνει το ποσό λίπους στο ήπαρ.

Απώλεια μόλις 5% του συνολικού σωματικού βάρους βελτιώνει τη λιπώδη διήθηση, ενώ απώλεια 7% βελτιώνει την εικόνα της ηπατικής βλάβης. Η δίαιτα βασιζόμενη στη μεσογειακή διατροφή έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Μια εξαιρετική μέθοδος για να επιτύχουμε αυτά τα αποτελέσματα είναι η μέθοδος Eurodiet. Πρόκειται για μια μέθοδο που βασίζεται σε επιστημονική έρευνα και γίνεται με ιατρική παρακολούθηση. Εξατομικεύεται σε κάθε ενδιαφερόμενο. Με αυτή επιτυγχάνουμε γρήγορη και σωστή απώλεια βάρους. Γίνεται γρήγορη απώλεια λίπους, χωρίς να επηρεάζεται η μυϊκή μάζα. Ελαττώνεται το λίπος, η κατανομή του στους ιστούς και ρυθμίζεται ο μεταβολισμός του σώματος.

Βασική προϋπόθεση είναι η τακτική παρακολούθηση από εξειδικευμένο ιατρό, ώστε η μέθοδος να προσαρμόζεται στις ατομικές ανάγκες και νοσήματα και να τροποποιείται κατά την εξέλιξη αυτής. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται εξαιρετική λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος, η οποία φαίνεται άλλωστε με την γρήγορη διακοπή των υπολιπιδαιμικών φαρμάκων και την ελάττωση έως και διακοπή των φαρμάκων για το σακχαρώδη διαβήτη. Γίνεται τελικά εκπαίδευση σε έναν σωστό τρόπο διατροφής και τα αποτελέσματα διατηρούνται για πάντα! Γίνεται γρήγορα και υγιεινά!

Για περισσότερες συμβουλές και πληροφορίες επικοινωνήστε με την Μαρία Σκλάβαινα, Γαστρεντερολόγο στο 210 4616033 & 697 244 5979 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.peptocare.gr