ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ξεκίνησε τις σπουδές σου άμεσα τον Φεβρουάριο

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ξεκίνησε τις σπουδές σου άμεσα τον Φεβρουάριο

Παρακολούθησε τη διαδικτυακή παρουσίαση στις 20 Ιανουαριου 2021 και μάθε περισσότερα για τα εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών που προσφέρει το Ευρωπαικο Πανεπιστημιο Κυπρου.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σε ένα από τα πιο ταχέως αυξανόμενα σε ζήτηση επαγγέλματα.

Με το ζήτημα της ασφάλειας του κυβερνοχώρου να γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρο, η Δρ. Γιάννα Δανίδου, Λέκτορας και Συντονίστρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Cybersecurity του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, μας εξηγεί τι ακριβώς σημαίνει ‘κυβερνασφάλεια’.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει εδώ και χρόνια εδραιωθεί ως ένα καινοτόμο πανεπιστήμιο που χαρακτηρίζεται από τη δυναμική ενσωμάτωση προηγμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πρωτοποριακή έρευνα και διαχρονικές σχέσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο και τον βιομηχανικό τομέα της Κύπρου.

Ως κορυφαίος θεσμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει ένα ευρύτατο φάσμα μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων σπουδών, ακόμα και σε ραγδαίως αναπτυσσόμενα καινοτόμα προγράμματα, όπως αυτό της ασφάλειας του κυβερνοχώρου (Cybersecurity).

Η κυβερνασφάλεια βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σταθερά στην κορυφή της διεθνούς ειδησιογραφίας λόγω της αύξησης των παραβιάσεων και των επιθέσεων από χάκερς. Κορυφαίες εταιρείες σήμερα επανεξετάζουν το ρόλο της ασφάλειας των πληροφοριών σε οργανισμούς, καθώς έχουν αντιληφθεί ότι, σε ένα ψηφιακό κόσμο, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι το κλειδί για τη διαφύλαξη των πιο πολύτιμων περιουσιακών τους στοιχείων: της πνευματική ιδιοκτησίας, των πληροφοριών των πελατών τους, οικονομικών δεδομένων, καθώς και αρχείων των εργαζομένων, κ.α.. Αλλά πέραν από ένα προστατευτικό μέτρο, οι επιχειρήσεις γνωρίζουν επίσης ότι η κυβερνασφάλεια μπορεί να βελτιώσει τη θέση του οργανισμού τους έναντι των ανταγωνιστών τους, καθώς και αναφορικά με τους επιχειρηματικούς εταίρους, τους πελάτες, τους επενδυτές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Η Δρ. Δανίδου εξηγεί πως «η ευρωπαϊκή αγορά προϊόντων και υπηρεσιών στην κυβερνασφάλεια, αποτελεί το 25% (δηλαδή περίπου € 17 δις.) της παγκόσμιας αγοράς (που εκτιμήθηκε σε € 70δις. το 2015), έχοντας μέσο όρο ετήσιας αύξησης ελαφρώς μεγαλύτερης από 6%, την ίδια στιγμή που η παγκόσμια αγορά αναπτύσσεται με ρυθμό περίπου 10% ανά έτος. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό όπως η Ευρώπη διεγείρει την ανάπτυξή της στον τομέα της κυβερνασφάλειας». Σε πρόσφατη μελέτη, που συντάχθηκε από τους ηγέτες της βιομηχανίας κυβερνασφάλειας της Ευρώπης, επισημάνθηκε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να μην καταφέρει να ακολουθήσει τις εξελίξεις του διεθνούς πεδίου της ψηφιακής οικονομίας.

«Τα τρωτά σημεία αυξάνονται, όπως και οι ανάγκες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», συνεχίζει. «Η παγκόσμια ζήτηση για εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας του κυβερνοχώρου προβλέπεται να ξεπεράσει την προσφορά κατά το ένα τρίτο, με τις εταιρίες να αγωνίζονται ενάντια σε αυτό που η βιομηχανία αποκαλεί ως ‘τη μεγαλύτερη έλλειψη ανθρώπινου κεφαλαίου στον κόσμο’ σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times».

Εισάγοντας την Ασφάλειας Κυβερνοχώρου στα Προγράμματα Σπουδών

Η Σχολή Θετικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου έχει εντάξει το νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Cybersecurity. Η Δρ. Δανίδου εξηγεί ότι το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για όσους επιθυμούν να αναπτύξουν μια καριέρα ως επαγγελματίες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ή να αναλάβουν έναν ηγετικό τεχνικό ή διοικητικό ρόλο σε οργανισμούς που σχετίζονται – με κρίσιμο τρόπο – με δεδομένα και με την τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επτά υποχρεωτικά μαθήματα (εκ των οποίων το ένα είναι η μεταπτυχιακή διατριβή) και δύο μαθήματα επιλογής. Η διάρκεια του προγράμματος είναι τρία τετράμηνα πλήρους φοίτησης. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν τόσο θεωρητικές όσο και πρακτικές πτυχές που αφορούν την ασφάλεια του κυβερνοχώρου.

Σκοπός του Μεταπτυχιακού προγράμματος Cybersecurity είναι να διασφαλίσει μια εμπειρία μάθησης, η οποία θα προσφέρει στους φοιτητές την ευκαιρία – μέσω της κατάκτησης του θεωρητικού υπόβαθρου και της εφαρμοσμένης τεχνογνωσίας για επαγγελματίες στα θέματα της κυβερνασφάλειας – να ενταχθούν στον τομέα της βιομηχανίας σε νευραλγικές θέσεις.

Απευθύνεται σε απόφοιτους των κλάδων Πληροφορικής, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Συστημάτων Πληροφορικής, Ηλεκτρονικών Μηχανικών αλλά και από συναφή πεδία όπως Μαθηματικά.

Πολλαπλές ευκαιρίες εργοδότησης

Σύμφωνα με την Δρ. Δανίδου, υπάρχουν πολλαπλές προοπτικές εργοδότησης, αφού οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν στο πλαίσιο της εταιρικής πληροφόρησης – σε ομάδες ασφάλειας και τεχνολογίας, σε κυβερνητικά τμήματα ασφάλειας πληροφοριών, σε διοικητικές θέσεις οργανισμών πληροφοριών ζωτικής σημασίας, ως σύμβουλοι ψηφιακής ασφάλειας και σε ερευνητικά έργα σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Μπορούν επίσης να αναζητήσουν ευκαιρίες σε κάθε εταιρεία, της οποίας οι εργασίες επηρεάζονται από τις ηλεκτρονικές της δραστηριότητές και τις ανάγκες των επαγγελματιών της, και που επιθυμεί – για σκοπούς πρόληψης – να εφαρμόσει αποτελεσματικά την πολιτική ασφάλειας του κυβερνοχώρου της.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στην ιστοσελίδα https://euc.ac.cy/ ή επικοινωνήστε μαζί τους στο info@euc.ac.cy και στο 00357 22713000.

Έναρξη νέου κύκλου σπουδών 8 Φεβρουαρίου 2021.