Βάρσος: Γνωρίστε το θρυλικό ζαχαροπλαστείο - Πώς έγινε το καταφύγιο του Μητσοτάκη στα Ιουλιανά
Το ζαχαροπλαστείο «Βάρσος» έχει μακρά ιστορία, που ξεκινά το 1892.
Πηγή: Newsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βάρσος: Γνωρίστε το θρυλικό ζαχαροπλαστείο - Πώς έγινε το καταφύγιο του Μητσοτάκη στα Ιουλιανά

Ο «Βάρσος» μετρά πάνω από έναν αιώνα λειτουργία και αποτελεί ένα από τα θρυλικότερα ζαχαροπλαστεία των βορείων προαστίων - Το ζαχαροπλαστείο αγαπά την ποιότητα και τα αγνά υλικά, ενώ παράλληλα σε ταξιδεύει για λίγο στην αίγλη της παλιάς Αθήνας. 

Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

Ένα θρυλικό ζαχαροπλαστείο δεσπόζει στον πεζόδρομο της Κηφισιάς επί 130 ολόκληρα χρόνια. Πρόκειται για μια αιωνόβια επιχείρηση στην Ελλάδα η οποία ταυτίστηκε με τις γευστικές εξορμήσεις των οικογενειών της Κηφισιάς που εδώ και δεκαετίες δείχνουν την προτίμηση τους στα νόστιμα γλυκά της οικογενειακής παράδοσης. Σήμερα τα ηνία της επιχείρησης έχει αναλάβει η τέταρτη γενιά της οικογένειας με τον Κωνσταντίνο Βάρσο.

Το παραδοσιακό Ζαχαροπλαστείο - Γαλακτοπωλείο «Βάρσος» στην Αθήνα.Newsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

Το Newsbomb.gr επισκέφθηκε το πιο σικ ζαχαροπλαστείο της πόλης των βορείων προαστίων στην οδό Κασσαβέτη 5. Eκεί συνάντησε τον σημερινό ιδιοκτήτη της επιχείρησης, Κωνσταντίνο Βάρσο, ο οποίος μας μίλησε για την ιστορία του θρυλικού ζαχαροπλαστείου που μετρά περισσότερο από ένα αιώνα.

Με έδρα του την Κηφισιά, αυτό το ζαχαροπλαστείο φτιάχνει πεντανόστιμα, ποιοτικά γλυκά από το 1892.Newsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

Η ιστορία του αιωνόβιου Ζαχαροπλαστείου της Κηφισιάς

Η επιχείρηση ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1892 όταν ο ιδρυτής της εταιρείας Βασίλης Βάρσος αποφάσισε να φύγει από την Καστριώτισσα, Φωκίδος με τον αδελφό του και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Σε ηλικία 16 ετών το 1892, άνοιξε ένα μαγαζί παραγωγής γάλακτος στην γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Σανταρόζα στην Αθήνα και σιγά σιγά άρχισε να γίνεται γνωστός στην αθηναϊκή κοινωνία για το ποιοτικά και γευστικά του προϊόντα.

CHR_1949.jpg
Ο «Βάρσος» ποντάρει στην αγνότητα και την εμπιστοσύνη στους ίδιους, εδώ και πολλά χρόνια, προμηθευτές, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα.Newsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

Αφού συμπλήρωσε 30 χρόνια στο κέντρο της Αθήνας μετέφερε την επιχείρηση στην Κηφισιά (σ.σ. στο σημείο που βρίσκεται μέχρι σήμερα), μια από τις πιο αναπτυσσόμενες περιοχές της Αττικής, που κατοικούσαν εύπορες οικογένειες.

Σήμα κατατεθέν είναι οι μαρέγκες - μπεζέδες είτε σε πλάκες είτε σε σχήμα οβάλ.Newsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

Τη δεκαετία του 1950, η δεύτερη γενιά της οικογένειας με τον Κωνσταντίνο Βάρσο, αποφάσισε να εισάγει αγελάδες από την Ολλανδία που του αποδίδουν σχεδόν τετραπλάσια ποσότητα γάλακτος σε σχέση με τις γηγενείς. (σ.σ. μια Ολλανδική αγελάδα απέδιδε 35-40 κιλά γάλα, ενώ μια Ελληνική απέδιδε 8-10 κιλά).

CHR_1951.jpg
Ο «Βάρσος» φημίζεται για τα γαλακτοκομικά του.Newsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

Τη δεκαετία το 1960 ο «Βάρσος» ζούσε «χρυσές» στιγμές καθώς κόσμος από όλη την Αθήνα επισκεπτόταν το ζαχαροπλαστείο σχηματίζοντας τεράστιες ουρές. Σημειώνεται ότι είναι το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα που έκανε εγκατάσταση μικροβιολογικού εργαστηρίου (σ.σ. 1980) για την παραγωγή γάλακτος από τον καθηγητή διδακτορικού κο Ιωάννου.

Βασικό συστατικό της επιτυχίας, η οποία συνεχίζεται, δεν είναι άλλο από την ποιότητα των υλικών.Newsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

Το 1967 η εταιρεία αγόρασε μηχανήματα, των οποίων η χρήση είχε ως αποτέλεσμα μια κατά πολύ βελτιωμένη διαδικασία παραγωγής και μια ακόμα υψηλότερη ποιότητα του τελικού προϊόντος. Μάλιστα οι Γερμανοί το 1968 αντέγραψαν συνδυασμούς και χρήσεις των μηχανημάτων κατά την διάρκεια μίας από τις επισκέψεις τους στο εργαστήριο και μετά ενσωμάτωσαν αυτές τις αλλαγές στις νέες μηχανές τους.

Στον «Βάρσο» θα βρεις μεταξύ άλλων και χειροποίητο γιαούρτι.Newsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

Η άγνωστη ιστορία για τη νύχτα που το ζαχαροπλαστείο μετατράπηκε σε πολιτικό γραφείο

Κατά τη διάρκεια των Ιουλιανών το κατάστημα Βάρσος μετατράπηκε σε πολιτικό γραφείο. Εκείνο το βράδυ του 1965 άρχισαν να μαζεύονται υπουργικά αυτοκίνητα έξω από το κατάστημα το οποίο έγινε τόπος συνάντησης για τους βουλευτές της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Ένα από τα πιο γνωστά γλυκά του «Βάρσου» είναι το κλασσικό παγωτό ΣικάγοNewsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

Οι υπουργοί χρησιμοποιήσουν τα τηλέφωνα της επιχείρησης για τις συνομιλίες τους. Tο κατάστημα ήταν ανοικτό μόνο για υπουργούς και βουλευτές με την Αικατερίνη Βάρσου να προσφέρει καφέδες και κρουασάν. Τις πρωινές ώρες ήρθε και το «βαρύ πυροβολικό» όπως λέγανε τους Μητσοτάκης, Παπασπύρου και Αλαμάνης που στήριζαν τις ελπίδες τους ώστε να μην παραιτηθεί ο Παπανδρέου χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

CHR_1960.jpg
Παραδοσιακά προϊόντα με αγνές πρώτες ύλες όπως τσουρέκι,παγωτά,πάστες, μαρμελάδες,τούρτες, γλυκά ταψιού, σιροπιαστά, μαρέγγες,κρέμες,ρυζόγαλα και γιαούρτια είναι λίγα από αυτά που θα βρει κανείς στο ζαχαροπλαστείο.Newsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

Ο «Βάρσος» σήμερα

Στον Βάρσο παραμένουν πιστοί στις παλιές συνταγές, γοητεύοντας με τη ρετρό αυθεντικότητά τους και τη νοσταλγική τους γεύση. Το 2012 έγινε πλήρη ανακαίνιση σε ένα τμήμα του εσωτερικού χώρου αλλά και στο πίσω μέρος που λειτουργεί ο κήπος του καταστήματος. Η νέα γενιά, ακολουθεί νέες καινοτόμες ιδέες σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές αρχές, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται ο «Βάρσος» στο απαιτητικό περιβάλλον της αγοράς.

«Προσπαθούμε να διατηρούμε το κλασσικό με μοντέρνα στοιχεία. Ο Βάρσος εξακολουθεί να πηγαίνει από γενιά σε γενιά. Υπάρχουν πελάτες που ερχόντουσαν με τους παππούδες τους και πλέον έρχονται με τα εγγόνια τους», είπε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Κωνσταντίνος Βάρσος.

Πέρα από τις γεύσεις του, ο «Βάρσος» φημίζεται και για την αριστη εξυπηρέτηση πελατών.Newsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

Ο ιδιοκτήτης πλέον του θρυλικού ζαχαροπλαστείου ανέφερε ότι τα γλυκά με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι: «Οι μαρέγκες, οι μπεζέδες, το τσουρέκι φόρμας, το γαλακτομπούρεκο, το ρυζόγαλο και οι κρέμες».

CHR_1986.jpg
Ο Κωνσταντίνος Βάρσος.Newsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

Το βασικό συστατικό της επιτυχίας όπως αναφέρει η επιχείρηση αποτελεί «η εμμονή τους στην ποιότητα παράγωντας προϊόντα με αγνά, παραδοσιακά υλικά απο το 1892».

Σχετικές ειδήσεις

Νίκος Γαλάνης: Ο δάσκαλος που μυεί τους μαθητές του στην γνώση με όχημα την φαντασία

Με το Doom πήρες το… όπλο σου

Δ. Κοσμόπουλος: Ο Καλαβρυτινός που έφτασε στην κορυφή της Ολυμπιάδας Νόησης με όχημα το Stratego