Επιχείρηση - «κουκούλωμα» στις αυθαιρεσίες Λαυρεντιάδη στα «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης»

Newsroom Newsroom

Επιχείρηση - «κουκούλωμα» στις αυθαιρεσίες Λαυρεντιάδη στα «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης»

Τον ασκό του Αιόλου έχει ανοίξει η απόφαση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, να δώσει το «πράσινο φως» για την αδειοδότηση της νέας εταιρείας του ομίλου Λαυρεντιάδη στα λιπάσματα Καβάλας, τη στιγμή που δεν πληρούνται βασικές προϋποθέσεις ασφαλείας και καταπατούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων της βιομηχανίας.

ΑΔΕΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ - «ΕΩΛΗ Η ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ» ΛΕΕΙ Ο ΧΑΡΙΤΣΗΣ

Τόσο το υπουργείο Εργασίας όσο και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά στην αίτηση μεταβίβασης της άδειας παραγωγής και εμπορίας αμμωνίας, οξέων και αζωτούχων λιπασμάτων από την «ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ» στη νεοϊδρυθείσα «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ». Πρόκειται για μία συνήθη τακτική του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, να ανοίγει και να κλείνει (διάδοχες) εταιρείες, προκειμένου να χαθούν τα ίχνη των χρεών του, να απαλλαγεί από υποχρεώσεις προς ασφαλιστικά ταμεία και να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε συμβασιούχους χωρίς να εφαρμόζει την εργατική νομοθεσία.

Ωστόσο, λίγο πριν φτάσει στην Καβάλα κλιμάκιο του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για να ελέγξει τους χειρισμούς της υπόθεσης από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, η εν λόγω υπηρεσία εξέδωσε απόφαση έγκρισης της νέας εταιρείας του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, ο οποίος δήλωσε ότι θα ζητήσει προσφυγή κατά της απόφασης αδειοδότησης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Καβάλας.

«Αμφισβητώ πλήρως ότι η εταιρεία "Λιπάσματα Νέας Καρβάλης" είναι διάδοχο σχήμα της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, η οποία έκλεισε. Η μεταβίβαση δραστηριότητας και χώρου γίνονται από κάποιον που δεν έχει άδεια λειτουργίας σε μια νέα εταιρεία», τόνισε ο κ. Νεφελούδης. Επίσης, επισήμανε ότι είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι, ενώ η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ έκλεισε στα μέσα Δεκέμβρη 2016, η ισχύς της άδειας λειτουργίας της έληξε την Τετάρτη (22/02/2017), σύμφωνα με την απόφαση του αντιπεριφερειάρχη.

Το απόγευμα της Πέμπτης (23/02/2017) πραγματοποιήθηκε συνάντηση για το θέμα στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπό τον αναπληρωτή υπουργό, Αλέξη Χαρίτση. Στη σύσκεψη συμμετείχαν το Σωματείο των Εργαζομένων στα λιπάσματα Καβάλας, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος και οι βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου.

Οι εργαζόμενοι εξέθεσαν τα αιτήματά τους και ζήτησαν την παρέμβαση του Υπουργείου, καθώς και όλων των αρμόδιων φορέων, ώστε να εφαρμοστεί η νομιμότητα ως προς τη λειτουργία του εργοστασίου και να επιστρέψουν οι ίδιοι στις θέσεις εργασίας τους.

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε πως οι ελλείψεις που εντόπισε το υπουργείο Οικονομίας κατά τη διαδικασία αδειοδότησης της νέας εταιρείας «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ» δεν έχουν αρθεί και ως εκ τούτου η αδειοδότηση παραμένει έωλη. Την ίδια στιγμή η ιδιοκτησία της βιομηχανίας λιπασμάτων συνεχίζει να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζομένους και να μην εφαρμόζει την εργατική νομοθεσία.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε: «Η στάση του Υπουργείου παραμένει σταθερή: κανείς δεν μπορεί να παίζει με τα δικαιώματα των εργαζομένων και να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους, όπως και εκείνη των κατοίκων μίας ολόκληρης περιοχής. Το υπουργείο Οικονομίας, ασκώντας τις επιτελικές του αρμοδιότητες, θα εξασφαλίσει την ορθή εφαρμογή του νόμου και θα προστατεύσει την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών».

Συνέχεια στο θέμα έδωσε σήμερα, Παρασκευή (24/02/2017), ο κ. Νεφελούδης. «Υπάρχει μία αλλαγή εταιρειών "σαν τα πουκάμισα" ... η τελευταία που δημιουργήθηκε έχει ως ιδιοκτήτη ή διαχειριστή στο ΔΣ έναν υπερήλικα πρώην αστυνομικό από την Κύπρο και τους γιους του -ο ένας φτιάχνει θερμοσίφωνες. Αυτοί διοικούν μία εταιρεία που έχει αναλάβει το παραγωγικό κομμάτι των νιτρικών, που είναι υψηλής επικινδυνότητας» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο», καταγγέλλοντας τη Νέα Δημοκρατία για την τοπική της στάση, ότι «πρέπει με κάθε τρόπο, όρο και χωρίς καμία προϋπόθεση να λειτουργήσει το "μαγαζί" αυτό, άσχετα αν γίνει οποιοδήποτε ατύχημα και τιναχτεί στον αέρα όλη η Καβάλα».

«Έχουμε εντοπίσει όλα τα προβλήματα που έχουν οι μελέτες ασφαλείας των προηγούμενων εταιρειών. Δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτά τα χαρακτηριστικά και αυτές τις μη συμμορφώσεις αυτό το "μαγαζί" εκεί, πολύ περισσότερο δεν μπορεί όλη αυτή η έντονη αυθαιρεσία να πιστοποιείται, από τη φοβία των υπαλλήλων της Περιφέρειας που για να πετάξουν το πρόβλημα από πάνω τους υπογράφουν αδειοδοτήσεις» πρόσθεσε.

«Υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Λαυρεντιάδη, εμπλέκεται και η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος... Είμαστε σε συνεννόηση και με τη ΔΕΗ και με τη ΔΕΠΑ... από το ΙΚΑ έχουμε κάνει τις κινήσεις μας, τις αγωγές και τις εκθέσεις συνυπευθυνότητας για τα χρέη... με τις τράπεζες είμαστε σε επικοινωνία έχουμε δρόμο αλλά είμαστε σε καλό δρόμο» κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved