ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέο ασφαλιστικό: Ποιος θα αντέξει για να πάρει σύνταξη;

Νέο ασφαλιστικό: Ποιος θα αντέξει για να πάρει σύνταξη;

«Καυτή Δευτέρα» η αυριανή (19/10/2015) πρώτη της εβδομάδας, καθώς στο τραπέζι του υπουργικού Συμβουλίου θα ριχθεί το πόρισμα της Επιτροπής «Σοφών» στο οποίο περιλαμβάνονται «θερμόπληκτες» αλλαγές σε συντάξεις και ασφαλιστικό.

Γι΄ αυτές τις τριάντα σελίδες του Πορίσματος, οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ θα κληθούν να πάρουν θέση. Στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν πως πριν το νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα οδηγηθεί στη Βουλή για ψήφιση, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, θα ακολουθήσει κοινωνικός διάλογος. Το ποιος θα τον λάβει υπ’ όψιν του, βέβαια, αν κρίνουμε και από τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, είναι άλλο θέμα που δε φαίνεται να απασχολεί και ιδιαίτερα την κυβέρνηση αυτήν την περίοδο.

Από την άλλη, αυτό που απασχολεί την κοινωνία είναι πως αυτό το πόρισμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σκληρές ανατροπές στο συνταξιοδοτικό τόσο για παλαιούς όσο και νέους ασφαλισμένους, ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα, θέσπιση εθνικής σύνταξης η οποία θα περιλαμβάνει τη βασική και τη λεγόμενη «ανταποδοτική» και για μία ακόμη φορά «τσεκούρεμα» (ανακαθορισμό μέσω εισοδηματικών κριτηρίων, το αποκαλεί ευγενικά η κυβέρνηση) των συντάξεων που ήδη τρέχουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η Επιτροπή «Σοφών» του υπουργείου Εργασίας δεν μπερδεύτηκε με τέτοιες… λεπτομέρειες, καθώς ο στόχος του τελικού πορίσματος ήταν ένας: ο σχεδιασμός ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος. Αραγε, πως μπορεί να συμβεί αυτό όταν η αναλογία εργαζομένων και συνταξιούχων είναι ένα προς ένα και όταν η οικονομική κρίση και τα σκληρά προϋπάρχοντα μέτρα των μνημονίων αδειάζουν τους λογαριασμούς των ασφαλιστικών ταμείων; Μπορεί, κατά τις προτάσεις της Επιτροπής «Σοφών» μέσω της ανταποδοτικότητας εισφορών – παροχών αναδιανεμητικού χαρακτήρα.

-Στις επίμαχες προτάσεις που θα «κλειδώσουν» το μέλλον των συντάξεων, περιλαμβάνονται και οι ενιαίοι κανόνες για παλιούς και νέους ασφαλισμένους. Σύμφωνα με εργατολόγους, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την έμμεση περικοπή των συντάξεων (λόγω μειωμένου κοινού ποσοστού αναπλήρωσης για όλους τους συνταξιούχους).

Η ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών αναδιανεμητικού χαρακτήρα, που θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός μετρήσιμου και βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος, βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτάσεων της Επιτροπής.

-Μία από τις προτάσεις αφορά και στην προσαρμογή των συντάξεων στα πρότυπα του ΙΚΑ. Αυτό για άλλους θα είναι καλό (όπως για όσους παίρνουν σύνταξη από τον ΟΓΑ) και για άλλους όχι, όπως για τους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ. Σε ότι αφορά στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ οι πληροφορίες θέλουν τη σύνδεση των εισφορών με το πραγματικό εισόδημα.

Ποιος θα καταφέρει να πάρει τη «νέα σύνταξη»;

Όποιος, τέλος πάντων, θα ανήκει στους «τυχερούς» του… μέλλοντος, η νέα σύνταξη θα αποτελείται από τη βασική, δηλαδή τα 360 ευρώ και από την ανταποδοτική η οποία θα καθορίζεται από τις εισφορές του ασφαλισμένου.

-Σε ότι αφορά στη βασική σύνταξη, αυτή θα καθορίζεται ανάλογα με το ύψος της αναλογικης σύνταξης και τον αριθμό των προστατευόμενων μελών της οικογένειας του ασφαλισμένου. Υπάρχει, βέβαια, και το «point system», σύμφωνα με το οποίο η εγγυημένη βασική σύνταξη θα απονέμεται με βάση την περιουσία του ασφαλισμένου και τα εισοδήματά του. Σ.σ., με αυτή τη λογική, ένας τέτοιος ασφαλισμένος γιατί τότε θα πρέπει να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές κατά τα χρόνια εργασίας του αφού θα ξέρει εκ των προτέρων ότι ακόμα και σκληρά να δουλεύει, επειδή έχει εισοδήματα και περιουσία, στο τέλος θα πάρει «φραγκοδίφραγκα»; Η βασική σύνταξη, δηλαδή, δε θα είναι για όλους 360 ευρώ, αλλά χαμηλότερη. Τόσο πιο χαμηλή που μπορεί να φτάσει και το «μηδέν», κατά πως συμβαίνει και στην Αυστραλία.

-Για τους ασφαλισμένους πρώτη φορά από την 01/01/2016 οι συντελεστές υπολογισμού της σύνταξης τους, έχει προταθεί να είναι μειωμένοι και άρα θα έχουν να περιμένουν χαμηλότερη σύνταξη. Η «νέα» πρόταση των «μειωμένων συντελεστών», ουσιαστικά ξεσκονίζει τον παλιό νόμο Σιούφα (εν έτη 1992).

Για τις επικουρικές συντάξεις, αναφέρεται η εφαρμοστή συστήματος ελεγχόμενου ελλείμματος αντί της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος καθώς και η κατάργηση χρηματοδότησης των επικουρικών ταμείων από το ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών).

Τώρα, σε ότι αφορά στις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, το «ιδεατό» κατά το Πόρισμα της επιτροπής του υπουργείου Εργασίας, είναι να δημιουργηθεί ένα και μόνον Ταμείο για όλους, ένα είδους Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Υπάρχει, βέβαια, και ένα «παραθυράκι» που θέλει τη δημιουργία τριών ταμείων, ένα για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, άλλο για ελεύθερους επαγγελματίες και ένα τρίτο για αγρότες…

Για να δούμε τι θα αποφανθεί το υπουργικό Συμβούλιο και αν προχωρήσει ο Κοινωνικός Διάλογος...

Σχετικές ειδήσεις