ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέο σοκ για τους εργαζόμενους: Έρχεται μείωση του κατώτατου μισθού

Νέο σοκ για τους εργαζόμενους: Έρχεται μείωση του κατώτατου μισθού

Μπορεί ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος να είναι ικανοποιημένος και να χαρακτηρίζει ως θετικές τις θέσεις του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών, όμως το τελικό κείμενο αυτού του πορίσματος ανοίγει την πόρτα σε νέες μειώσεις στον κατώτατο μισθό που θα φτάσει από τα 586 ευρώ τα 527 ευρώ.

Το ζήτημα θα αποτελέσει ένα από τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης και θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους θεσμούς μετά τις 17 Οκτωβρίου, μαζί με τη διαπραγμάτευση για την επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων.

Ο νέος κατώτατος μισθός, μπαίνει στη συζήτηση, γιατί στο τελικό πόρισμα της Επιτροπής Σοφών υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σχετικά με τον κατώτατο μισθό των νέων, σε σύγκριση με το αρχικό κείμενο που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.

Επί της ουσίας το τελικό κείμενο ρίχνει την αμοιβή κάτω από τα 586 ευρώ που είναι ο κατώτατος μισθός σήμερα, κλιμακωτά, ανάλογα με την εργασιακή τους εμπειρία.

Το ποσό αυτό θα αντικαταστήσει το νομοθετημένο μισθό των 510,95 ευρώ που ισχύει σήμερα για όλους τους νέους ηλικίας έως 25 ετών. Ωστόσο, ενώ τα 510,95 ευρώ αφορούσαν μόνο νέους, ο νέος κατώτατος μισθός για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας αφορά όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως ηλικίας.

Την πρόταση αυτήν υποστηρίζει η πλειοψηφία (5 στους 8) της Επιτροπής των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για τις αλλαγές στα εργασιακά, έναντι 3 μελών που επιμένουν να διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς αν και αυτό «ελέγχεται» ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι συνιστά δυσμενή ηλικιακή διάκριση (στις 20 Οκτωβρίου το θέμα θα συζητηθεί, κατόπιν προσφυγής της ΓΣΕΕ και παρουσία του υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου στην Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων της ΕΕ).

Για ποιους μειώνεται ο κατώτατος μισθός

Στο τελικό πόρισμα της Επιτροπής, υπογραμμίζεται ότι ο χαμηλότερος μισθός (στο 90% του νομοθετημένου κατώτατου, αντί 85% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο για τον πρώτο χρόνο και στο 95% τον δεύτερο), δεν πρέπει να συνδέεται με την ηλικία γιατί οι περισσότεροι νέοι σπουδάζουν περισσότερα χρόνια ενώ θα διευκολύνει τη μετάβασή τους από την εκπαίδευση στην εργασία.

Σύμφωνα με το κείμενο του πορίσματος, ο νεοπροσληφθείς με μηδενική εμπειρία θα πάρει το 90% του κατωτάτου μισθού, δηλαδή 527 ευρώ μεικτά, ενώ στο δεύτερο χρόνο της εργασίας του, του αναλογεί το 95% του κατωτάτου δηλαδή 556 ευρώ μεικτά.

Πάνω από 1 εκατ. οι απλήρωτοι

Μαζί με τη διαπραγμάτευση για την επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, των συμβάσεων και των κατώτατων ορίων των μισθών, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναθέτει μελέτη για την καταγραφή και την αντιμετώπιση του φαινομένου των «εγκλωβισμένων» και των απλήρωτων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 1 εκατ. Ανακοίνωσε συνοπτικό μειοδοτικό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου ο οποίος θα εξετάσει τις επιπτώσεις από τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων, τις επισχέσεις εργασίας, την απλήρωτη για 1 - 6 μήνες εργασία κ.ά.

Η μελέτη θα προτείνει και πλαίσιο πολιτικής τόσο για την αποτροπή της δημιουργίας τέτοιων καταστάσεων όσο και για δράσεις που θα βοηθήσουν τον απεγκλωβισμό των εργαζομένων, σύμφωνα με την προκήρυξη.

Σχετικές ειδήσεις