ΕΡΓΑΣΙΑ

Aπό 88 ευρώ οι νέες επικουρικές συντάξεις

Aπό 88 ευρώ οι νέες επικουρικές συντάξεις

Συντάξεις από 88 εωρώ έως 360 ευρώ κατά μέσο όρο περιλαμβάνει ο νέος χάρτης επικουρικών όπως διαμορφώθηκε μετά την εφαρμογή του επανυπολογισμού.

Πού έχει πέσει το μεγαλύτερο ψαλίδι

Από το σύστημα εξαφανίστηκαν οι επικουρικές των 400 και πλέον ευρώ με μειώσεις που σε ακραίες περιπτώσεις άγγιξαν και τα 190 ευρώ τον μήνα.

Τα νέα ποσά της μέσης ονομαστικής σύνταξης ανά κλάδο του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου δείχνουν περικοπές που πλήττουν κυρίως πρώην τραπεζοϋπαλλήλους, ναυτικούς του ΚΕΑΝ, δημοστικούς υοπαλλήλους δικηγόρους του ΤΕΑΔ και συμβολαιογράφους του ΤΑΣ.

Αλώβητοι από το νέο σύστημα βγήκαν συνταξιούχοι από ΔΕΚΟ, τραπεζοϋπάλληλοι της πρώην ΑΤΕ και ένστολοι, όπως γράφει το Εθνος. Η μέση ονομαστική σύνταξη του ΕΤΕΑΜ έπεσε στα 157 ευρώ ενώ του ΤΕΑΔΥ στα 167 ευρώ.

Ο ενιαίος τρόπος υπολογισμού προκύπτει από το άθροισμα δυο ποσών

Το πρώτο και βασικό τμήμα της σύνταξης αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης έως 31.12.2014 και υπολογίζεται με βάση το ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% κατ' έτος επί των συντάξιμων αποδοχών όπως υπολογίζονται και για την έκδοση της κύριας σύνταξης.

Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2015 και εφεξής υπολογίζεται σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση.

Ο τρόπος αυτός υπολογισμού εκτιμάται πως αποδίδει επικουρικές συντάξεις της τάξης των 160 ευρώ κατά μέσο όρο.

Οι δόσεις των αναδρομικών

Το μαχαίρι για τα αναδρομικά θα φτάσει το ανώτατο το ανώτατο όριο των 8 δόσεων και έρχεται με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ. Για τη μεγαλύτερη πλειοψηφία θα απιτηθούν το πολύ 1-3 δόσεις.

Σχετικές ειδήσεις