ΕΡΓΑΣΙΑ

Η «συνταγή της επιτυχίας»: Διπλή εισφορά για μία... εθνική σύνταξη!

Η «συνταγή της επιτυχίας»: Διπλή εισφορά για μία... εθνική σύνταξη!

Εξουθενωτική φορολόγηση, δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές και απανωτά χαράτσια «γονατίζουν» ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αυτοαπασχολούμενους. Το νέο ασφαλιστικό δεν έχει «έλεος», και αυτό φαίνεται στην πράξη. Η καταβολή διπλών εισφορών ανοίγει τον «δρόμο» στη «μαύρη εργασία»...

ΕΚΑΝΕ ΠΑΛΙ ΤΟ «ΘΑΥΜΑ» ΤΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΔΙΠΛΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ «ΨΙΧΟΥΛΑ»

Της Αμέλιας Αναστασάκη

Απίστευτα πράγματα εξελίσσονται στο Υπουργείο Εργασίας... Πρώτα υποσχέθηκαν, μετά έταξαν και τώρα τα «παίρνουν» όλα πίσω, και μάλιστα με βίαιο τρόπο! Ο νέος ασφαλιστικός νόμος δεν άφησε σε κανέναν το περιθώριο να επιλέξει κύριο φορέα ασφάλισης. Πλέον μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεώνονται να καταβάλλουν διπλές ασφαλιστικές εισφορές, και μάλιστα ανεξαρτήτου χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση.

Με τόσες «απαιτήσεις» εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας, οι «επιλογές» είναι ελάχιστες... Είτε οι ασφαλισμένοι θα συνεχίσουν να διατηρούν την δεύτερη τους απασχόληση, πληρώνοντας όμως εισφορές για κύρια ασφάλιση, επικουρική, κάλυψης υγείας και -πιθανώς- για εφάπαξ (δηλαδή δεν θα τους μείνει τίποτα στο «χέρι»!), είτε θα την διακόψουν εντελώς, με αποτέλεσμα να «χάσουν» ένα συμπλήρωμα από το εισόδημά τους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφάσισε να κάνει το «θαύμα» της! Ζητά από τους ασφαλισμένους να πληρώνουν διπλές εισφορές, χωρίς να τους δίνει διπλές συντάξεις, όπως θα ήταν το λογικό... Αντί αυτού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα δίνει μία εθνική Σύνταξη. 345 ευρώ για την 15ετία και 384 ευρώ από την 20ετία και πάνω. Ταυτόχρονα, δεν ωφελούνται από οποιαδήποτε άλλη παροχή.

Συνεπώς τα έσοδα μειώνονται, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος είναι αμφίβολη, και ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και μισθωτοί έχουν να αντιμετωπίσουν μία κατάφορη αδικία. Τα «κύματα» όχι μόνο της «μαύρης εργασίας» αλλά και της εισφοροδιαφυγής αποτελούν τον μοναδικό «δρόμο σωτηρίας» για τους ασφαλισμένους.

Ποιοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο» των διπλών εισφορών

Χιλιάδες εργαζόμενοι που διατηρούν με την μισθωτή τους εργασία και παράλληλη δραστηριότητα με «μπλοκάκι», θα αναγκαστούν σε λίγες μόλις ημέρες να ξεκινήσουν να πληρώνουν διπλές ασφαλιστικές εισφορές! Ο ασφαλιστικός νόμος είναι σαφής και συγκεκριμένος. Εισάγει ενιαίους κανόνες για μισθωτούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες.

Παράλληλα, όσοι επιστήμονες «τύχουν» των...ευνοϊκών(για την κυβέρνηση) εκπτώσεων στις ασφαλιστικές τους εισφορές- επειδή είναι στο επάγγελμα μέχρι 5 έτη-, θα κληθούν στην πορεία να τα «επιστρέψουν» και με το παραπάνω! Αποφάσισε ξαφνικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να τους πάρει πίσω τις εκπτώσεις και μάλιστα με τόκο!

Η διπλή οφειλή προκύπτει από την μειωμένη καταβολή ασφαλίστρου (14% για τα πρώτα 2 έτη και 17% για τα επόμενα τρία, αντί 20%) και από την μειωμένη κατώτατη βάση υπολογισμού (410,2 αντί 586 ευρώ).

Οι εκπτώσεις 5%- 50% στις εισφορές των επιστημόνων, την περίοδο 1/1/2017 – 31/12/2020 εφαρμόζονται κλιμακωτά, μόνο για το τμήμα του εισοδήματος που ξεπερνά τα 7.033 ευρώ.

Δικηγόροι καταβάλλουν 20% επί της ελάχιστης αμοιβής ανά δικηγορική πράξη ή παράσταση μέσω γραμματίου προείσπραξης, ενώ δικηγόροι σε αναστολή πληρώνουν την κατώτατη εισφορά (167,95).

Ασφαλισμένοι με 40ετία μπορούν να καταβάλλουν μειωμένη εισφορά σύνταξης κατά 50%, παραιτούμενοι από την προσαύξηση της σύνταξης. Εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις περί μείωσης 50% των εισφορών σύνταξης για τους πρώτους 12 μήνες μετά τον τοκετό.

Σχετικές ειδήσεις