ΕΡΓΑΣΙΑ

Στην «αναμονή» 100.000 συνταξιούχοι - Καμία οριστική σύνταξη από τον Μάιο του 2016!

Στην «αναμονή» 100.000 συνταξιούχοι - Καμία οριστική σύνταξη από τον Μάιο του 2016!

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων αποτυπώνει την θλιβερή πραγματικότητα που βιώνουν όσοιυποψήφιοι συνταξιούχοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης, από την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου και μετά... Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο πρόεδρος του Δικτύου, Νίκος Χατζόπουλος, το Υπουργείο Εργασίας ακόμη φαίνεται πως ψάχνει τον... μαθηματικό τύπο!

ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΖΟΥΝ ΜΕ ΜΙΣΕΣ, ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ

Της Αμέλιας Αναστασάκη

Τι και αν έκαναν τα χαρτιά τους για να συνταξιοδοτηθούν! Τι και αν ήλπιζαν ότι μπορεί μετά το καλοκαίρι του 2016 να είχαν λάβει την οριστική τους σύνταξη! Μετά από δέκα ολόκληρους μήνες είναι υποχρεωμένοι να ζουν με τις μισές, προσωρινές τους συντάξεις, οι οποίες για την ιστορία είναι χαμηλότερες από πριν...

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, Νίκος Χατζόπουλος, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης από τον περασμένο Μάιο και μετά περιμένουν στη σειρά για την οριστική τους σύνταξη, υποχρεώνονται να ζουν με ελάχιστα χρήματα!». Μάλιστα προσθέτει ότι «κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, δεν έχει εκδοθεί καμία οριστική σύνταξη παρότι οι σχετικές εγκύκλιοι εκδόθηκαν στις γιορτές».

Για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων αλλά και για τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων, απαιτείται και ο συντελεστής αναπροσαρμογής των μισθών από το 2002 και μετά, ο οποίος αποτελεί σημαντική παράμετρο. Όμως η Ελληνική Στατιστική Αρχή έκανε πάλι το «θαύμα» της μία που ακόμα αναζητά τον... μαθηματικό τύπο!

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, οι νέες συντάξεις μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου είναι μειωμένες έως 30%. Με το νέο καθεστώς (ισχύει από τον Μάιο του 2016) όσοι αποχωρούν από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα λάβουν ως κύρια σύνταξη το άθροισμα δύο ποσών, της εθνικής σύνταξης, που ορίστηκε στα 384 ευρώ για 20ετή ασφάλιση και πάνω (μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος που υπολείπεται μέχρι την 15ετία), και της ανταποδοτικής σύνταξης, που υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μετά και νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης. Τις μεγαλύτερες απώλειες θα καταγράψουν δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ - τράπεζες που φεύγουν με περισσότερα από 25 χρόνια ασφάλισης και οι ελευθεροεπαγγελματίες (ΟΑΕΕ) με εισφορές σε υψηλές κατηγορίες που φεύγουν με 35ετία και άνω (απώλειες 5%-20%).

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, Νίκος Χατζόπουλος τονίζει ότι εκτός από τις 11 περικοπές που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου, ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων (όπως προβλέπεται στο νόμο) κρύβει «ψαλίδι» στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, μάλιστα τονίζει ότι «η προσωπική διαφορά αναμένεται να είναι το επόμενο τμήμα των συντάξεων που θα μειωθεί αισθητά».

Σχετικές ειδήσεις