ΕΡΓΑΣΙΑ

Απέτυχε το Ασφαλιστικό-«πείραμα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Απέτυχε το Ασφαλιστικό-«πείραμα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Όλα ξανά στην «κλίνη του Προκρούστη»... Προεκλογικά και κυρίως μετεκλογικά, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρουσίαζε ένα «σχέδιο διάσωσης» του «μπουκωμένου» ασφαλιστικού συστήματος, που θα «έγραφε» ιστορία... Τον Μάιο του 2016 ψηφίστηκε ένας νέος ασφαλιστικός νόμοςπου ως φαίνεται στην πράξη, δεν παρουσιάζει πετυχημένη «συνταγή»...

ΔΕΝ ΕΧΕΙ 10 ΜΗΝΕΣ «ΖΩΗΣ» ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΗΔΗ ΝΑ... ΕΚΡΑΓΕΙ!

Της Αμέλιας Αναστασάκη

Εδώ και 60 χρόνια, όλες οι εκάστοτε κυβερνήσεις προσπαθούν-έτσι ισχυρίζονται τουλάχιστον- να διορθώσουν τα «κακώς κείμενα» του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, και να εφαρμόσουν μέτρα που θα μειώσουν τα τεράστια ελλείμματά του. Ουδείς δεν διαφώνησε σε μία τέτοια προοπτική-καθώς το Ασφαλιστικό «έμπαζε» από χρόνια-, που όμως θα είχε αριθμητικό αποτέλεσμα... Συνάμα, ουδεμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν κατόρθωσε να φέρει την ανατροπή στο πρόβλημα του Ασφαλιστικού. Καμία αλλαγή και καμία τροποποίηση δεν βοήθησε ουσιαστικά. Ίσα-ίσα...

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διατρανώνει πως τα κατάφερε! Από τη μία, η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου υποστηρίζει ότι «τα ποσοστά υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών δεν άλλαξαν, ενώ περίπου το 80% των νέων επαγγελματιών δεν θα υποστεί νέα επιβάρυνση». Και ταυτόχρονα δηλώνει ότι «η επιλογή του ασφαλιστικού ήταν η προστασία των πολύ μεγάλων χαμηλών εισοδημάτων με σύστημα αναδιανεμητικό».

Και από την άλλη, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, προκαλεί με τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι «ελεύθεροι επαγγελματίες τον σταματούν στο δρόμο και του ζητούν να τις αυξήσει».

Και αν όλα αυτά ήταν αληθινά, τότε γιατί....

1. Κλείνουν κατά χιλιάδες τα «μπλοκάκια»;

2. Κάθε μέρα μπαίνουν χιλιάδες «λουκέτα» σε καταστήματα και επιχειρήσεις

3. Όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες μεταφέρουν την έδρα τους σε γειτονικές χώρες, εξαιτίας των υπερβολικών ασφαλιστικών εισφορών αλλά και της υπερφορολόγησης;

4. Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες φεύγουν από τη χώρα, αναζητώντας εργασία σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα;

5. Τα τελευταία τρία εξάμηνα χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας- Χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι

6. Εισφοροδιαφυγή «θερίζει» την αγορά

Το νέο ασφαλιστικό εξουθενώνει τα εισοδήματα όλων των συνταξιούχων, οι οποίοι συντηρούν με τις αποδοχές τους πολλά μέλη της οικογένειάς τους που είναι άνεργα. Επιβάλλει διπλάσιες και τετραπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες οι οποίοι ήδη κουβαλούν ασφαλιστικά χρέη από προηγούμενα χρόνια!

Και όλα αυτά συμβαίνουν, την ώρα που το Ασφαλιστικό της χώρας έχει ανάγκη κάθε χρόνο από 30 δισ. ευρώ για να κατορθώσει να καλύψει τις παροχές του. Το έλλειμμα που παρουσιάζει αγγίζει μάλιστα το 10% του ΑΕΠ!

Αδιαμφισβήτητα η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση. Αναγκάζει τους εργαζόμενους να πληρώνουν ακριβές εισφορές χωρίς κανένα αντίκρυσμα, αφού δεν πρόκειται όταν βγουν στη σύνταξη να έχουν αποδοχές αντίστοιχες των εισφορών που κατέβαλαν, αλλά και ούτε το Ταμείο τούς προσφέρει ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες αντάξιες των όσων χρημάτων πληρώνουν!

Σχετικές ειδήσεις