ΕΡΓΑΣΙΑ

ΕΦΚΑ: Πλήρωναν χαμηλότερες εισφορές σε Εφάπαξ και τώρα εξισώνονται - Ποιους αφορά και τι πληρώνουν

ΕΦΚΑ: Πλήρωναν χαμηλότερες εισφορές σε Εφάπαξ και τώρα εξισώνονται - Ποιους αφορά και τι πληρώνουν

Ο υπολογισμός των νέων συντάξεων μέχρι και το 2020 θα γίνεται με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ενώ από το 2021 και μετά, οι συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση ένα νέο δείκτη μισθών, τον οποίο θα διαμορφώσει η ΕΛΣΤΑΤ.

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ- ΕΦΕΞΗΣ ΘΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

Κάθε μέρα αλλάζει και κάτι στο Ασφαλιστικό. Κάθε μέρα το Υπουργείο Εργασίας «φορτώνει» εργαζόμενους και συνταξιούχους με όλο και περισσότερα οικονομικά βάρη και υποχρεώσεις. Ο ασφαλιστικός νόμος που ψηφίστηκε στις 12 Μαϊου του 2016, δεν θυμίζει σε τίποτα με την... μετεξέλιξή του! Γιατί μετατρέπεται σε κάτι χειρότερο...

Παλαιοί (προ 1/1/1993) και νέοι ασφαλισμένοι (μετά από 1/1/1993) θα καταβάλλουν τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές ύψους 4% επί των μεικτών τους αποδοχών υπέρ του ΕΦΑΠΑΞ. Και μάλιστα ολόκληρο το ποσοστό -και το 4%-, θα καταβάλλεται μόνο από τους εργαζόμενους! Πρακτικά αυτό σημαίνει αυτόματη μείωση των καθαρών αποδοχών τους.

ΠΟΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΞΙΣΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ

Οι παρακάτω κατηγορίες εργαζομένων βάσει του προηγούμενου ασφαλιστικού νόμου πλήρωναν χαμηλότερα ασφάλιστρα στο ΕΦΑΠΑΞ. Δηλαδή μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές. Και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εισφορές αυτές επιμερίζονταν σε εργαζόμενο και εργοδότη.

1. Δημοτικοί υπάλληλοι

2. Εμποροϋπάλληλοι

3. Ξενοδοχοϋπάλληλοι

4. Εργαζόμενοι στο μέταλλο

5. Εργαζόμενοι στα λιπάσματα

6. Εργαζόμενοι στο τσιμέντο

Δηλαδή ένας ξενοδοϋπάλληλος πλήρωνε υπέρ ΕΦΑΠΑΞ 4%, αλλά πλήρωνε 2% ο ίδιος, και το υπόλοιπο 2% ο εργοδότης του. Τώρα δεν θα υπάρχει ο συγκεκριμένος επιμερισμός, εφαρμόζονται ενιαίοι κανόνες και η επιβάρυνση του 4% αναλογεί μόνο στον ασφαλισμένο.

Την ίδια στιγμή, εφημεριδοπώλες/ ιδιοκτήτες εφημερίδων/πωλητές λαϊκών αγορών εφεξής θα αντιμετωπίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες- αυτό δεν θα ισχύει για τους μισθωτούς δημοσιογράφους- Θα καταβάλλλουν δηλαδή:

20%: κύρια ασφάλιση

6,95%: υγεία

10 ευρώ: υπέρ ΟΑΕΔ

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Αλλάζουν όμως τα δεδομένα και στον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων. Εφεξής θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού. Και αυτή είναι η «παγίδα», γιατί τα ταλευταία τουλάχιστον τρία χρόνια ο αποπληθωρισμός στη χώρα είναι ενδεικτικός.

Μέχρι το 2020 οι νέες συντάξεις θα καθορίζονται από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Από το 2021 και μετά με βάση τον νέο Δείκτη Μισθών που θα καθορίσει η ΕΛΣΤΑΤ.

Από μόνο του αυτό είναι δραματικό, αν σκεφτεί κανείς ότι οι μισθοί έχουν πάρει «την κάτω βόλτα» και οι μέσοι μισθοί στη χώρα είναι ιδιαίτερα χαμηλοί...

Σχετικές ειδήσεις