ΕΡΓΑΣΙΑ

Ποια επιδόματα «σώζονται» μέχρι το τέλος του 2017- Πότε δίνονται επιδόματα τέκνων και πολυτεκνικά

Ποια επιδόματα «σώζονται» μέχρι το τέλος του 2017- Πότε δίνονται επιδόματα τέκνων και πολυτεκνικά

«Ανάσα» πήραν χιλιάδες οικογένειες μετά την ομόφωνη συμφωνία ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων για την επέκταση της ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΟ 10% ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Επίδομα γάμου και μια σειρά από άδειες και εργασιακά κεκτημένα -τουλάχιστον προς το παρόν» την «γλιτώνουν»! Πήραν «παράταση ζωής» λίγων μηνών και οι εργαζόμενοι μπορούν να ελπίζουν σε μία μικρό εισόδημα. Με την επέκταση της Σύμβασης διασώζονται: επίδομα γάμου, άδειες και άλλα επιδόματα που συνοδεύουν τον κατώτατο μισθό.

Αποφασίστηκε επέκταση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) από τους Κοινωνικούς Εταίρους, δηλαδή ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ και ΣΕΤΕ. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Διατηρούνται όροι και άρθρα που είχαν συμφωνηθεί στην ΕΓΣΣΕ του 2016, και μάλιστα επεκτείνονται έως την 31η Δεκεμβρίου του 2017.

Όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1. Διατηρείται σε ισχύ το επίδομα γάμου που αντιστοιχεί στο 10% του μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
2. Διατηρούνται όλα τα επιδόματα που σχετίζονται με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή:
- επιδόματα τέκνων
- σπουδών
- επικίνδυνης εργασίας
- ωρίμανσης – πολυετίας (αυτό ουσιαστικά είναι ανενεργό- διατηρείται τυπικά)

Συμφωνα με άρθρο της ΕΓΣΣΕ γίνεται σαφές ότι, «εάν κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσας ΕΓΣΣΕ, με οποιονδήποτε τρόπο, αρθεί οποιαδήποτε περιοριστική διάταξη, που έχει επιβληθεί με νομοθετική παρέμβαση στο περιεχόμενο της ΕΓΣΣΕ 2010-2011-2012, τότε θα ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων της ΕΓΣΣΕ».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, τόνισε ότι: «Στόχος μας είναι η διατήρηση επιτυχημένων επιχειρήσεων σε μια ανταγωνιστική οικονομία με ευχαριστημένους εργαζόμενους». Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά σχολίασε ότι δεν είναι στις προτεραιότητες του ΣΕΒ ούτε οι ομαδικές απολύσεις ούτε το λοκ άουτ.

Την ένστασή του εξέφρασε αποχωρώντας ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, δηλώνοντας ότι ΓΣΕΕ και ΣΕΒ είχαν εκ των προτέρων συμφωνήσει για ένα πρόγραμμα διάσωσης των θέσεων εργασίας μέσω επιδότησης, εν αγνοία των φορέων των μικρομεσαίων.


Οικογενειακό επίδομα ΟΓΑ

Η πρώτη δόση αναμένεται να πληρωθεί λίγες ημέρες πριν το Πάσχα, δηλαδή πριν τις 16 Απριλίου. Η πληρωμή αφορά στα επιδόματα τέκνων και πολυτεκνικά. Το Υπουργείο Εργασίας ενέκρινε την δέσμευση 173,5 εκατ ευρώ για την πληρωμή της πρώτης δόσης για το 2017 και την αποπληρωμή όλων των εκκρεμοτήτων του περσινού επιδόματος.

Την πρώτη δόση των επιδομάτων αναμένεται να λάβουν όλοι οι περσινοί δικαιούχοι. Οι «νέοι δικαιούχοι» θα πρέπει να περιμένουν την υποβολή του νέου εντύπου Α21 μέσω του Taxisnet. Η υποβολή αιτήσεων μέσω του εντύπου Α21 για το 2017 θα ξεκινήσει μαζί με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις στο τέλος του Απριλίου.

Σχετικές ειδήσεις