ΕΡΓΑΣΙΑ

Επίδομα 1.471 ευρώ σε 3.600 ανέργους για άσκηση σε εξωστρεφείς επιχειρήσεις

Επίδομα 1.471 ευρώ σε 3.600 ανέργους για άσκηση σε εξωστρεφείς επιχειρήσεις

Σε φάση πλήρους εξέλιξης βρίσκεται η Πράξη με τίτλο «Κατάρτιση, πιστοποίηση και συμβουλευτική με στόχο την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων άνεργων νέων 18-24 ετών σε ειδικότητες του τομέα του εξαγωγικού εμπορίου προϊόντων με έμφαση στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής», που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (ΕΣΠΑ 2014-2020).

Σε φάση πλήρους εξέλιξης βρίσκεται η Πράξη με τίτλο «Κατάρτιση, πιστοποίηση και συμβουλευτική με στόχο την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων άνεργων νέων 18-24 ετών σε ειδικότητες του τομέα του εξαγωγικού εμπορίου προϊόντων με έμφαση στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής», που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (ΕΣΠΑ 2014-2020).

Στόχος του Προγράμματος, συνολικού Προϋπολογισμού 9,5 εκατ. ευρώ, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ/ΥΕΙ)και υλοποιείται από την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΥΕ/ΕΚΤ) και την Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), είναι η εντός 380 ωρών, συμβουλευτική καθοδήγηση, κατάρτιση και πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων 3.600 ανέργων και οικονομικά μη ενεργών νέων, ηλικίας από 18 έως 24 ετών, στο αντικείμενο των εξαγωγών με έμφαση στον Πρωτογενή Τομέα με στόχο την ενίσχυση των προσόντων τους, ώστε να αποτελέσουν ένα σημαντικό απόθεμα ανθρώπινου δυναμικού των ελληνικών εξαγωγών.

Όπως τόνισε σε ειδική Συνέντευξη Τύπου, η Πρόεδρος του ΠΣΕ, Κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «ήδη εκατοντάδες εξαγωγικές επιχειρήσεις και μέλη του ΠΣΕ μπορούν να υποβάλλουν Αιτήσεις για την ΔΩΡΕΑΝ απασχόληση – πρακτική άσκηση 260 ωρών ανέργων νέων ηλικίας 18 έως 24 ετών, οι οποίοι θα έχουν καταρτιστεί στον κλάδο του εξαγωγικού εμπορίου. Η υλοποίηση του Προγράμματος εντάσσεται στη δέσμευση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων για την παροχή εξατομικευμένων λύσεων εξαγωγών (personalized solutions for exports), τόσο για τις επιχειρήσεις-μέλη του, όσο και για τους χιλιάδες άνεργους της χώρας που επιζητούν να αναπτύξουν δεξιότητες προκειμένου να συνδεθούν άμεσα με τις δυναμικότερες εξωστρεφείς επιχειρήσεις της χώρας. Ουσιαστικά, η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας στέλνει ηχηρό σύνθημα επανεκκίνησης της παραγωγής στην οικονομία και ειδικά τον πρωτογενή τομέα, επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας».

Από την πλευρά της, η Αντιπρόεδρος του ΠΣΕ, Κυρία Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου δηλώνοντας τη συμμετοχή στην Πράξη 3 επιχειρήσεων του Ομίλου (Μύλοι Σόγιας, Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια, GF Energy), τόνισε «την ανάγκη να σταματήσει το brain drain, με την έξοδο από τη χώρα καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού και τη συστηματικότερη προσέγγιση των εξαγωγικών διαδικασιών από τις ελληνικές επιχειρήσεις, ειδικά τις νεοφυείς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνεργοι νέοι οι οποίοι έχουν καταθέσει σχετική αίτηση στην ιστοσελίδα του προγράμματος, έχουν επιλεχθεί και πληρούν τις κάτωθι γενικές προϋποθέσεις: i. Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος και δεν θα πρέπει να έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους. ii. Να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι iii. Να είναι απόφοιτοι Υποχρεωτικής/ Δευτεροβάθμιας/ Μεταδευτεροβάθμιας/ Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης iv. Να μην έχουν τη μαθητική, σπουδαστική ή φοιτητική ιδιότητα. v. Να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο/φόρμα εξατομικευμένης παρέμβασης και να έχουν συμφωνήσει σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης πριν από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής. Oι δυνητικοί ωφελούμενοι θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση συμμέτοχής στην ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα www.exagogiko-eede.gr .

Κάθε άνεργος που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον, εφ’ όσον επιλεγεί βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα εγγραφεί σε «Μητρώο Ωφελουμένων». Κατάρτιση διάρκειας 120 ωρών & Πρακτική Άσκηση διάρκειας 260 ωρών

Οι ειδικότητες στις οποίες θα καταρτιστούν οι ωφελούμενοι είναι: • ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ • ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ • ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ • ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (ΕΞΑΓΩΓΩΝ) Κάθε ωφελούμενος θα παρακολουθήσει μια από τις ανωτέρω ειδικότητες.

Η κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί στις εξής διαδοχικές φάσεις: Φάση Α: α’ μέρος Θεωρητικής κατάρτισης διάρκειας 60 ωρών Φάση Β: α’ μέρος Πρακτικής άσκησης διάρκειας 100 ωρών Φάση Γ: β’ μέρος Θεωρητικής κατάρτισης διάρκειας 60 ωρών Φάση Δ: β’ μέρος Πρακτικής άσκησης διάρκειας 160 ωρών Το σύνολο των ωρών της πρακτικής άσκησης θα υλοποιείται σε επιχειρήσεις, οι οποίες σχετίζονται με τα αντικείμενα κατάρτισης, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας όπου υλοποιήθηκε το πρόγραμμα κατάρτισης.

Εξατομικευμένη συμβουλευτική

Θα πραγματοποιηθούν πέντε (5) ατομικές συμβουλευτικές: 1η Συμβουλευτική: O ωφελούμενος πριν την έναρξη της θεωρητικής κατάρτισης θα πραγματοποιήσει προσωπική συνέντευξη με το σύμβουλο κατά τη διάρκεια της οποίας θα συμπληρωθεί το επαγγελματικό προφίλ του κάθε ωφελούμενου. 2η Συμβουλευτική: Πριν την έναρξη της κατάρτισης και κατά τη διάρκεια αυτής της συμβουλευτικής θα επιλεγεί σε συνεργασία με τον σύμβουλο μια από τις 4 ειδικότητες, η οποία θα θεωρηθεί η καταλληλότερη γι’ αυτόν καθώς επίσης και η θέση πρακτικής 3η Συμβουλευτική: Κατά την υλοποίηση της θεωρητικής κατάρτισης (Α φάση) πραγματοποιείται συνεδρία με τον σύμβουλο για θέματα που αφορούν στην πρακτική άσκηση. 4η Συμβουλευτική: Κατά την έναρξη της Γ Φάσης (θεωρητική κατάρτιση) θα πραγματοποιηθεί συνεδρία με τον σύμβουλο με σκοπό την πληροφόρηση για θεσμικά, εργασιακά θέματα, αλλά και για οποιοδήποτε θέμα αντιμετώπισε ο ωφελούμενος κατά τη διάρκεια της πρακτικής του άσκησης (Β φάση) και στην καλύτερη προετοιμασία του ωφελούμενου για την έναρξη της Δ φάσης . 5η Συμβουλευτική: Πριν την έναρξη της διαδικασίας πιστοποίησης θα πραγματοποιηθεί η τελευταία συνεδρία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει η προετοιμασία του ωφελούμενου για την πιστοποίηση.

Πιστοποίηση των ωφελουμένων ανά ειδικότητα

Η πιστοποίηση δεξιοτήτων θα γίνει με βάση σχήματα - πιστοποιητικά τα οποία αναγνωρίζονται από τη διεθνή και ελληνική ιδιωτική αγορά και είναι διαπιστευμένα σύμφωνα με το Πρότυπο ISO/IEC 17024 είτε είναι πιστοποιημένοι από τον ΕΟΠΠΕΠ να χορηγούν πιστοποιητικά για τις συγκεκριμένες ειδικότητες. Η πιστοποίηση κατοχυρώνει τα οφέλη του προγράμματος για τους συμμετέχοντες, οι οποίοι αποκτούν αναγνωρίσιμα προσόντα στην αγορά εργασίας.

Επίδομα 1.471 ευρώ

Το εκπαιδευτικό επίδομα για κάθε ώρα κατάρτισης ανέρχεται σε 5,33€ (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών κρατήσεων). Το επίδομα πρακτικής άσκησης των ωφελουμένων αντιστοιχεί σε 3,20€ ανά ώρα (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών κρατήσεων).

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ 1.471 € (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών κρατήσεων)

Οι Επιχειρήσεις ή ΕΕΔΕ μέσω δράσεων δημοσιοποίησης με τους συνεργαζόμενους φορείς του προγράμματος θα προσεγγίσει τις επιχειρήσεις, ώστε να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την προσφορά θέσεων πρακτικής άσκησης.

Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο Μητρώο Επιχειρήσεων θα είναι και αυτές που θα καλύψουν κατά προτεραιότητα τις ανάγκες πρακτικής άσκησης του έργου, αφού πρώτα έχουν κληθεί να αναφέρουν ηλεκτρονικά τις εξής πληροφορίες:

- Τον αριθμό των ατόμων ανά ειδικότητα που κάθε επιχείρηση διατίθεται να απασχολήσει για την απόκτηση της εργασιακής εμπειρίας και πρακτικής άσκησης

- Τον συνολικό αριθμό εργαζομένων της επιχείρησης και την Περιφέρεια Δραστηριοποίησης. Οι εταιρίες θα καταχωρηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ομαδοποίησή τους καθώς και την επιμέρους ομαδοποίηση των ειδικοτήτων που ζητούνται. Οι επιχειρήσεις, για να έχουν δυνατότητα συμμετοχής, δεν επιτρέπεται να προβούν σε μείωση του προσωπικού τους, από την ημερομηνία έναρξης της πρακτικής άσκησης και για όσο διάστημα διαρκεί η υλοποίηση της πρακτικής άσκησης. Ειδικότερα, σε περίπτωση που συντρέξει μείωση προσωπικού ένεκα απόλυσης, θα πρέπει η επιχείρηση εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την απόλυση, να προβεί σε νέα πρόσληψη, ούτως ώστε, να διατηρείται σταθερός υφιστάμενου προσωπικού της επιχείρησης. Σημειώνεται ότι στον αριθμό του προσωπικού δεν περιλαμβάνεται ο αριθμός των πρακτικά ασκούμενων

πηγη dikaiologitika.gr

Σχετικές ειδήσεις