ΕΡΓΑΣΙΑ

Το νέο «αφήγημα» της κυβέρνησης: «Χιλιάδες συνταξιούχοι θα έχουν αρνητική προσωπική διαφορά»!

Το νέο «αφήγημα» της κυβέρνησης: «Χιλιάδες συνταξιούχοι θα έχουν αρνητική προσωπική διαφορά»!

Τα κατάφερε τελικά η κυβέρνηση! Αφενός, περνά από τη Βουλή με τον «εξυπνότερο» τρόπο άμεσες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, και αφετέρου «πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες» λέγοντας ότι, περισσότεροι από500.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν αυξήσεις στις αποδοχές τους εντός... πενταετίας!

ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ- ΤΩΡΑ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ!

Αυτή τη φορά, ο Αλέξης Τσίπρας και το κυβερνητικό του επιτελείο, προσπαθούν να πείσουν τους παλαιούς συνταξιούχους ότι ένα μεγάλο ποσοστό της τρίτης ηλικίας θα έχει «αρνητική προσωπική διαφορά»! Δηλαδή από τον επανϋπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων με βάση τα νέα δεδομένα του νόμου Κατρούγκαλου -εθνική, ανταποδοτική, προσωπική διαφορά-, θα προκύψουν περιπτώσεις που το ποσό του καταβαλλόμενου μισθού θα είναι μικρότερο του ποσού που θα προκύψει κατά το στάδιο της αναπροσαρμογής, και έτσι η προσωπική διαφορά θα είναι αρνητική!

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τότε το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης θα προσαυξηθεί κατά το ένα πέμπτο της διαφοράς, σταδιακά και ισόποσα, μέσα σε διάστημα πέντε ετών από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2023.

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι, ανάμεσα στις κατηγορίες που θα έχουν «αρνητικές προσωπικές διαφορές» είναι και κάποιες... οξύμωρες περιπτώσεις! Κάποιες που δεν έχουν ανάγκη τις υποτιθέμενες... αυξήσεις, καθώς είναι από τις ευνοημένες. Συμπέρασμα; Για ακόμη μία φορά, το σύστημα «ενισχύει» αυτούς που δεν θα έπρεπε!

Ο εργατολόγος, Δημήτρης Μπούρλος αναφέρει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ότι, «αρνητικές προσωπικές διαφορές» θα εμφανίσουν οι εξής κατηγορίες:

1. οξύμωρη περίπτωση: σε εκείνους που από το 2002 και έπειτα ανήκαν στην ανώτατη ασφαλιστική κλάση, με υψηλές αποδοχές. Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ με αποδοχές πάνω από 3.000 ευρώ!

2. όσοι έχουν πολύ χαμηλές συντάξιμες αποδοχές: για παράδειγμα στα 15 χρόνια ασφάλισης με 600-700 ευρώ συντάξιμες αποδοχές

3. όσοι έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης: για παράδειγμα 15 -20 έτη

4. όσοι ανήκουν σε κατηγορίες μειωμένων συντάξεων: για παράδειγμα συνταξιούχος του ΙΚΑ με μειωμένη σύνταξη και 1.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές- Αυτός ο συνταξιούχος με τον προηγούμενο νόμο ελάμβανε γύρω στα 600 ευρώ, ενώ με τα νέα δεδομένα θα πάρει 650 ευρώ

Αυτό ωστόσο, που «εντέχνως» αποκρύπτεται είναι ότι, με την προσωπική διαφορά εφαρμόζεται εμμέσως ένα μακροχρόνιο πάγωμα όλων των μισθών στα σημερινά επίπεδα, αφού δεν θα υπάρξουν εφεξής αυξήσεις λόγω προαγωγής, ή λόγω αλλαγής μισθολογικού κλιμακίου, με αποτέλεσμα το ποσό της οποιαδήποτε αύξησης να αφαιρείται από την προσωπική διαφορά και ο μισθός του κάθε εργαζόμενου να παραμένει ίδιος, μέχρι να εκμηδενιστεί το πόσο της προσωπικής διαφοράς.

Το νέο «αφήγημα» όμως του Αλέξη Τσίπρα και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι, ναι μεν 900.000 συνταξιούχοι έχουν μειώσεις στις αποδοχές τους καθώς θα προκύψουν «θετικές προσωπικές διαφορές» από τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων, ωστόσο αυτές οι κατηγορίες θεωρούνται από την κυβέρνηση από τις πιο... ευνοημένες... Επί της ουσίας όμως, οι πιο... ευνοημένοι, ευνοούνται! Και σε αυτούς δεν πρόκειται να προκύψει «θετική προσωπική διαφορά», αλλά αντίθετα «αρνητική»!

Σχετικές ειδήσεις