ΕΡΓΑΣΙΑ

Καταρρέει η πλήρης απασχόληση στην Ελλάδα και η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την φτηνή εργασία!

Καταρρέει η πλήρης απασχόληση στην Ελλάδα και η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την φτηνή εργασία!

«Για πρώτη φορά, κατά τα τελευταία χρόνια, η μερική και η εκ περιτροπής εργασία ξεπερνούν την πλήρη και σταθερή εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα (Ιανουάριος-Μάιος 2017)», αναφέρει με νόημα ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου και πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΕΚ, Αλέξης Μητρόπουλος.

ΑΚΡΩΣ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2017!

Για το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαϊου 2017, δημιουργήθηκαν 924.321 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 459.888 πλήρους απασχόλησης και 464.433 θέσεις αθροιστικά η μερική (341.104, ποσοστό 36,90%) και η εκ περιτροπής (123.329, ποσοστό 13,35%)! Αλλά και από τις θέσεις της πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα μελέτης που επεξεργάζεται η ΕΝΥΠΕΚΚ, πάνω από το 70% είναι λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τον βασικό μισθό (586 ευρώ μικτά). Γι’αυτό και το υπουργείο Εργασίας, ενώ… πανηγυρίζει για την οριακή αύξηση των θέσεων απασχόλησης, δεν δίνει στη δημοσιότητα το ύψος του μισθού των νέων προσλήψεων με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1
ΠΙΝΑΚΑΣ 2

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Αλέξης Μητρόπουλος, «η μονιμοποίηση της υψηλής μερικής απασχόλησης για πρώτη φορά είναι για τόσο μεγάλο διάστημα, ενώ οριακά αυξήθηκε η πλήρης απασχόληση, με ταυτόχρονη όμως καθήλωση των μισθών στα επίπεδα του κατώτατου μισθού (586 ευρώ μικτά)».

Σχετικές ειδήσεις