ΕΡΓΑΣΙΑ

Επικουρικές συντάξεις: Αυτά είναι τα νέα δεδομένα που «καίνε» τις τσέπες των συνταξιούχων

Επικουρικές συντάξεις: Αυτά είναι τα νέα δεδομένα που «καίνε» τις τσέπες των συνταξιούχων

Εξανεμίζονται και επίσημα οι επικουρικές συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου. Μάλιστα, ο μέσος όρος τους -στην καλύτερη περίπτωση- κυμαίνεται στα 160 ευρώ, με την απώλεια των εισοδημάτων των συνταξιούχων να ξεπερνά πλέον το 50%!

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1/1/2015

«Βόμβες» μειώσεων και άγριες περικοπές περιμένουν όσους λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις, οι οποίοι μάλιστα ήδη έχουν «μαρτυρήσει» στο βωμό των Μνημονίων... Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται να είναι μειωμένες έως 80%, συγκριτικά με τα ποσά που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι μέχρι την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, παρατηρείται ότι στις επικουρικές δεν καταβάλλεται ούτε καν προσωρινή σύνταξη, όπως συμβαίνει με τις κύριες συντάξεις, γιατί απλά έτσι επιβάλλει ο νόμος!

Δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφάσισε να ψηφίσει, για το 2019, επιπλέον περικοπές και στις επικουρικές, οι οποίες αθροιζόμενες με τις κύριες συντάξεις, δεν ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ. Τα συγκεκριμένα «ψαλιδίσματα» θα αγγίξουν ακόμη και το 18% και θα γίνουν μέσω της μείωσης της «προσωπικής διαφοράς» σε επιπλέον 200.000 επικουρικές συντάξεις.

Αυτά είναι τα νέα δεδομένα στις επικουρικές

1. Εάν το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων των ήδη καταβαλλόμενων πριν την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου συντάξεων είναι μικρότερο ή ίσο των 1.300 ευρώ, η διαφορά μεταξύ της καταβαλλόμενης και της επανυπολογισθείσας, διατηρείται ως προσωπική διαφορά ανά συνταξιούχο. Αυτή η προσωπική διαφορά χάνεται σιγά σιγά, σύμφωνα με την ετήσια αναπροσαρμογή των επικουρικών, όπως προβλέπεται με τον νόμο.

2. Εάν το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων των ήδη καταβαλλόμενων πριν την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου συντάξεων είναι μεγαλύτερο των 1.300 ευρώ, και το άθροισμα κύριων και επανυπολογισθέντων επικουρικών συντάξεων συνεχίζει να είναι μεγαλύτερο των 1.300 ευρώ, η επικουρική σύνταξη καταβάλλεται στο ύψος που διαμορφώνεται με τον νέο τρόπο υπολογισμού.

Σε κάθε περίπτωση, η αναπροσαρμογή της επικουρικής σύνταξης εφαρμόζεται σε τέτοιο ύψος ώστε να διασφαλίζεται ότι το άθροισμα κύριας και επικουρικής να μην υπολείπεται του ποσού των 1.300 ευρώ. Η διαφορά μεταξύ του επανυπολογισμένου ποσού επικουρικής σύνταξης και του ποσού της σύνταξης που τελικά καταβάλλεται διατηρείται ως προσωπική διαφορά ανά συνταξιούχο, η οποία χάνεται επίσης σταδιακά σύμφωνα με την ετήσια αναπροσαρμογή των επικουρικών.

3. Στον υπολογισμό του αθροίσματος των 1.300 ευρώ συμπεριλαμβάνεται η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης και οι κρατήσεις εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης.

4. Στον υπολογισμό του ανώτατου ορίου των 1.300 ευρώ, όσον αφορά στα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία, δεν λαμβάνονται υπόψιν τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας. Η διαδικασία εφαρμόζεται και σε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι τις 31/12/2014.

5. Για αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από την 1/1/2015 και εφεξής, καθώς και για όσες έχουν κατατεθεί μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου, για τον υπολογισμό του ποσού της επικουρικής που δικαιούται ένας συνταξιούχος για τον χρόνο ασφάλισης που έχει πραγματοποιηθεί έως 31/12/2014, ισχύουν τα εξής:

Ο νόμος Κατρούγκαλου όρισε ρητώς πως όσοι έχουν καταθέσει αίτηση από 1/1/2015 και μετά θα πάρουν επικουρική σύνταξη που αποτελείται από δύο τμήματα:

-Το πρώτο και βασικό τμήμα της σύνταξης αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης έως 31/12/2014 και υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% κατ’ έτος επί των συντάξιμων αποδοχών, όπως υπολογίζονται και για την έκδοση της κύριας σύνταξης.
-Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλιση από 1/1/2015 και εφεξής υπολογίζεται σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση.

6. Στο «ψυγείο» βρίσκονται περισσότερες από 70.000 επικουρικές συντάξεις για όσους υπέβαλαν αίτηση μετά την 1/1/2015. Το Υπουργείο Εργασίας εδώ και καιρό σκέφτεται να δώσει «προτεραιότητα» σε ορισμένους συνταξιούχους, με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

-υπολογισμός μέσου όρου μηνιαίων αποδοχών, επί των οποίων κατεβλήθησαν εισφορές επικουρικής ασφάλισης από το 2002 μέχρι το προηγούμενο έτος της συνταξιοδότησης.

- δεν θα λαμβάνεται υπόψιν ο χρόνος ασφάλισης στον υπολογισμό του ποσού της επικουρικής σύνταξης για τις αποδοχές που δεν έχουν καταβληθεί εισφορές. Όσο διάστημα δεν αποδόθηκαν εισφορές δεν θα μετράει στον συντάξιμο χρόνο.

Σχετικές ειδήσεις